Afrika’yı Fransa sömürüyor

Konya Aydınlar Ocağı’nda Afrika’yı anlatan Dost Eli Derneği gönüllüsü İsmail Köksal, “Fransa, Afrika’nın yüzde 80’ini sömürüyor. Afrika’da nerde bir Batılı varsa; orada zulüm var, yağma var” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Konya’dan Afrika’ya Dost Eli” gündeme geldi.

2001 yılında kurulan Dost Eli Derneği’nin Konya’yı aşarak 36 ülkede çalışıp uluslararası boyutta faaliyet gösteren bir dernek haline geldiğini belirten dernek gönüllüsü İsmail Köksal, derneğin yurtiçindeki faaliyetleri hakkında bilgi vererek 31 ilçe ve 780 köye her türlü yardım elini uzattıklarını söyledi. Umut Projesi uygulamasıyla insanlara balık tutmasını da öğrettiklerini belirten aktivist İsmail Köksal, makbuzsuz hiçbir aynî ve nakdî yardım almadıklarını kaydetti.

AFRİKALI BEYAZ TENLİDEN KORKUYOR

Dost Eli Derneği’nin yurtdışına 2005 yılında Afrika’daki ülkelere kuyu açarak ve keçi dağıtarak çıktıklarını belirten Köksal, “Afrika’da çocuklar beyaz tenli birisini (Müslüman veya hristiyan olması farketmez) gördüklerinde kaçacak yer arıyorlar. Çünkü Afrikalı’nın –özellikle büyüklerin- zihninde; beyaz tenli hep zulmetmiş ve elinde ne varsa almış. 10 seneden beri biize söyledikleri şu: Siz Müslüman Türkler, ellerinizdeki az şeyle çok şeyler yapıyorsunuz. Bizim katarak ameliyatı yaparak açtığınız gözümüzden ayrı gönül gözümüzü de açtınız. Ama Batılılar neyimiz varsa alıp götürdüler” dediler bize” diye konuştu.

Kütüphaneler Haftası münasebetiyle Birlik Vakfı Salonu’nda gerçekleştirilen sohbette Köksal, daha çok Orta Afrika’daki Nijer, Sudan, Etiyopya, Burkina Faso gibi 10’un üzerinde ülkeye yaptıkları sağlık, su, gıda, hayvancılık ve eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Afrika, Asya ve Balkanlar’da 36 ülkede aktif olarak çalıştıklarını kaydeden Köksal, Burkina Faso’nun 16 milyona yakın nüfusu olduğunu ve yüzde 65’inin Müslüman, yüzde 15’inin hristiyan olduğunu belirterek geri kalanının pagan (puta tapan) olduklarını dile getirdi.

AFRİKA’DA HAYAT KADINLARIN OMUZUNDA

Afrika’da 12 ay yaz olduğunu ve ortalama yaş ömrünün 40 olduğunu kaydeden Köksal, köylerde yaşayan insanların tek temel gıdalarının bizim muhabbet kuşlarına attığımız ve onların “Milet” dedikleri yem olduğunu, “milet” nimetini dahi yemeden açlıktan dolayı binlerce ve yüzbinlerce insanın öldüğünü söyledi. O köylerde ekmeğin, zeytinin, peynirin, çikolatanın olmadığını ifade eden Köksal, “Afrika’da hayat kadınları üzerinde. Sabah kalıyorlar mesai başlıyor ve akşama kadar işi bitmiyor. Erkeklerin vakti de maalesef gölgede geçiyor. Afrika’da, Nijer’de çok eşlilik yaygın. Tek eşi olanlar ayıplanıyor. Üç - dört eşi olup 30 - 40 çocuğu olanlar var. 18 yaşına gelinceye kadar çocuklar nüfus sayımına dahil edilmiyorlar. Tahminlere göre Nijer’de resmi olmayan rakamlara göre 40 milyon nüfus var. Resmi olan nüfus ise 20 milyon. Bu bölgede Müslüman ve anaerkil bir topluluk olan Tuaregler ise çöl ortamına uygun yaşıyorlar.” dedi.

FRANSA, AFRİKA’NIN YÜZDE 80’İNİ SÖMÜRÜYOR

Afrika ülkelerinin yüzde 80’inin Fransa sömürüsü altında yaşadıklarını ve resmi dilin Fransızca olduğunu, devlet yöneticilerinin Fransa’dan izinsiz adım atmadıklarını dile getiren Köksal, “Mali’den istisnasız her gün 2 ton işlenmiş altın uçaklarla Fransa’ya gidiyor. Boko Haram adlı örgütü Fransa kurdurmuş. Meselâ Burkina Faso’da altın madeni ile yönetim merkezinin arasına Boko Haram’ı getirmişler, koymuşlar. Dünyanın en zengin uranyumu Nijer’deymiş. 49 yıl anlaşma bitmiş, Nijer’de darbe oluyor ve Fransızlar gidiyor yeni yönetimle 50 yıllığına daha anlaşma yapıyorlar. Afrika’da nerde bir Batılı varsa; orada zulüm var, yağma var” dedi.

Dost Eli’nin Afrika ülkelerinde 530 su kuyusu açtıklarını, eğitim yuvası olan yetimhaneler açtıklarını ve her ay 18 bin dolar yardımın gittiğini kaydeden Köksal, konuşmasına “2007 Yılını Afrika Yılı” olarak ilân eden Türkiye, Afrika’da bir marka oldu. Daha önce izinsiz bir yere gidemiyorduk. Şimdi ay yıldızlı bayrağımızla her yerde serbestçe dolaşabiliyoruz. Tayyip Erdoğan orada çok seviliyor. Oralarda Arapça yayın yapan radyolar kurmamız gerekiyor” şeklinde son verdi

Yerel Gündem Haberleri

Mantar toplarken düşerek hastanelik oldu
Seyir halinde yanmaya başlayan otomobil kullanılamaz hale geldi
İstanbul'da Kapalı Yollar Listesi
Karantina Başladı: Hatay'ın Bu Mahallelerine Giriş Çıkış Yasaklandı
Alanya'da Parola: Önce Yollar