'Acil Vakaya Yaklaşım’ Sempozyumu

‘Anne Ölümlerini Önlemede Acil Vakaya Yaklaşım’ Sempozyumu düzenlendi...

Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Anne Ölümlerini Önlemede Acil Vakaya Yaklaşım” konulu sempozyum düzenlendi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara’nın yanı sıra Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Zekeriya Mızrak ve KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neyhan Ergene de programa katıldı. Programa Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın gönderdiği mesajın okunmasıyla başlandı.

 

Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; SÜ Tıp Fakültesi, NEÜ Meram Tıp Fakültesi, SBÜ. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniklerinden 23 akademisyen ve klinisyenin oturum başkanı ve konuşmacı olarak katıldı.

KOÇ: KONYA SAĞLIĞINA KATKI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Kamu, üniversite ve özel hastanelerle birlikte Konya sağlığı adına önemli hedefleri gerçekleştirme kararlılığında olduklarını vurgulayarak, “Sağlık Bakanlığımızın yeni vizyonuyla da uyumlu olarak kamu, üniversite ve özel hastanelerle birlikte Konya sağlığına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Yaklaşık yılda 35 bin doğumun gerçekleştiği ilimizde anne ölümleri çok önemli bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu önem arz eden konuyu en temel bilimsel yaklaşımlarla hem uzman doktorlarımızın bilgilerini tazeleme hem de gebelikle ilgili acil durumlar hakkında farkındalık oluşturacağımız toplantının son derece verimli olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

KARA: ANNE ÖLÜM ORANLARI ÜLKENİN SAĞLIK DURUMUNU GÖSTERİR

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve Bakan yardımcılarının selamlarını katılımcılara ileterek konuşmasına başlayan Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara da, Dünyada en önemli gelişmişlik göstergelerinden birinin anne ölüm oranı olduğunu hatırlattı. Anne ölüm oranının bir ülkenin sağlık sisteminin çok iyi bir göstergesi olduğunu söyleyen Genel Müdür Kara, “Bu göstergenin önemi sadece genç bir kadının hayatını kaybetmesinden ibaret değildir, Sağlık sisteminin tüm basamaklarının ayrı ayrı performanslarını değil, aynı zamanda birlikte ne kadar iyi bir eşgüdüm ile çalıştıklarını da gösterir”  dedi. Anne ölümlerinin 2000’li yılların başlarında yüz binde 64 iken 2017 yılında sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları ile yüz binde 14,6’ ya düştüğünü belirten Doç. Dr. Kara, “2018 yılı rakamı çok yüksek ihtimalle yüz binde 14’ün altında çıkacak. Bu, sağlık çalışanlarımızın ve sağlık sistemimizin başarısıdır. Hedefimiz önlenebilir bir nedenle hiçbir annemizin hayatını kaybetmemesidir” diyerek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

UZMANLAR BİLGİLENDİRDİ

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumda anne ölümlerinin azaltılmasına yönelik sunumlara geçildi. 1.Oturum “Riskli Gebeleri Tanımlama” (Oturum Başkanları: Prof.Dr. Hüseyin Görkemli ve Uz.Dr. Erkan  Ataş), 2.Oturum “Riskli Gebelere Yaklaşım” (Oturum Başkanları: Prof.Dr. Cemalettin Akyürek ve Op.Dr. Yücel Fındık), 3.Oturum “Postpartum Kanama” (Oturum Başkanları Prof.Dr. Kazım Gezginç ve Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Günenç),  4.Oturum “Kanama Sonrası Bakım” (Oturum Başkanları: Prof.Dr. Mehmet Çolakoğlu ve Doç. Dr. Mustafa Gazi Uçar) konuları tartışılmıştır. Sempozum, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniklerinde görev yapan akademisyen, uzman hekim ve araştırma görevlilerinin yoğun katılımı ile tamamlanmıştır.

Yerel Haberleri

ARANAN ŞAHISLARA SIKI TAKİP
BİR İLÇE SULAR ALTINDA
KONYA'NIN SU GÜVENLİĞİ
Karatay’da Yarıyıl Tatiline Sanat Molası
Eksun Gıda ile Selçuk Üniversitesi’nden Konya’da Ar-Ge Protokolü