ABD iletişim devinin çalışanları grevde

NEW YORK (AA) - ABD'nin en büyük cep telefonu operatörü ve en yaygın internet servisi sağlayıcılarından olan iletişim şirketi Verizon'un yaklaşık 40...

NEW YORK (AA) - ABD'nin en büyük cep telefonu operatörü ve en yaygın internet servisi sağlayıcılarından olan iletişim şirketi Verizon'un yaklaşık 40 bin çalışanı greve gitti.

Verizon'la iki işçi sendikasının anlaşma süresinin bugün sona ermesinin ardından, ABD'nin doğu yakası eyaletlerinde geniş çaplı grev başladı.

ABD'nin son yıllardaki en büyük grevi olarak görülen eylemde işçiler emeklilik maaşlarında kesinti yapılmasını öngören yeni düzenlemelere karşı çıkarken, "Emekli Fonlarına Dokunmayın" ve "Kurumsal Açgözlülüğe Karşıyız" mesajlı pankartlar taşıdı.

Amerikanın İletişim İşçileri (CWA) adlı sendika, yaptığı açıklamada, son üç yılda yaklaşık 39 milyar dolar kar sağlayan Verizon'un bir çok iş kolunu Meksika ve Filipinler'deki taşeron firmalara kaydırdığına dikkat çekerken, şirketin son 10 yılda ABD'deki iş gücünü yüzde 40 oranında azalttığını vurguladı.

Açıklamada, geçen ay 20 ABD senatörünün, Verizon İcra Kurulu Başkanı (CEO) Lowell McAdam'a gönderdiği mektupta şirketin işçileriyle daha adil sözleşme şartları müzakere etmesi gerektiği talebinde bulunduğu bilgisi de paylaşıldı.

Bir diğer sendika olan Uluslararası Elektrik İşçileri Kardeşliği (IBEW) Başkanı Lonnie R. Stephenson da Verizon'un bu yıl aylık ortalama 1,8 milyar dolar kar ettiğini belirterek, şirketin talep ettiği sözleşme koşullarında işçilerin sağlık hizmetleri ve iş güvenlikleri gibi kalemlerde önemli kesintiler öngörüldüğünü ifade etti.

Grevin, genel olarak, ABD'nin doğusunda bulunan New York, New Jersey, Massachusetts ve Pensilvanya eyaletlerinde uygulandığı kaydedildi.



AA

Ekonomi Haberleri

Bakan Şimşek, Kira ve Eğitim Enflasyonunu İşaret Etti: Yeni Adımlar Geliyor
91 YENİ MİLYARDER DAHA
89 YILLIK DEV HAVLU ATTI
PAYCO’ya kara para aklama operasyonu: 11 gözaltı
Emlak Vergisinde Yeni Dönem: Artışa Üst Sınır Geldi