2B’ ler satılıyor

Hükümet, 2-B olarak adlandırılan orman vasfını kaybetmiş hazine arazilerinin satışı için yeniden harekete geçiyor.İktidar daha önce Anayasa değişikliği ile başaramadığı projeyi bu kez, kanunda yapacağı değişiklikle başarmayı planlıyor.

Çetin TOFAN 


Memleket Gazetesi Konya’daki 2B sınıfına giren orman arazilerini araştırdı.


Türkiye’nin gündeminden düşmüş gibi görünen orman vasfını yitirmiş 2-B arazileri, iktidarın gündemindeki yerini koruyor. Daha önce Anayasa değişikliği ile gerçekleştirilmeye çalışılan, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto etmesiyle beklemeye alınan 2-B’lerin, bu defa kanun değişikliği ile satılması planlanıyor. Peki hükümet, muhalefet ve köşk arasında soğuk rüzgarların esmesine neden olan hangi orman arazileri 2B sınıfına giriyor?


Konya’daki 2B sınıfına giren arazilerin toplam yüz ölçümü ve parasal değeri nedir? Bu araziler kimlere ve nasıl satılacak?


Orman Bölge Müdürlüğü’nün Aksaray ve Karaman’ı da kapsayan sorumluluğu alanındaki toplam 742 bin hektarlık orman arazisinin 535 bin hektarı, Konya sınırları dahilinde. Yapılan tespitlere göre bu arazilerden 7 bin 500 hektarlık bir bölümü, 2B sınıfı kapsamına giriyor. Daha çok bağ, bahçe ve tarla olarak kullanılan arazilerin bugünkü parasal değeri ise, 50 trilyon liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 2B sınıfına giren arazilerin maliyetini düşüren en büyük özellik ise, vatandaşların işgal ettiği alanların büyük bir bölümünün bozuk orman arazileri olması. Orman vasfını yitirmiş bu tipteki araziler daha çok Konya’nın Batı ve Güney Batısında yer alırken, yasanın çıkması halinde arazilerin satışının, rayiç bedellerinin mahalli fiyat tespit komisyonları tarafından belirlenmesinin ardından, Milli Emlak tarafından gerçekleştirilecek. Sosyal barışa katkı sağlayacağı öne sürülen projenin mülkiyet sorununu da ortadan kaldırarak, işgalci konumundaki insanların alacakları tapu ve ruhsatlarla yasal çerçeve içinde mülk edinmeleri hedefleniyor. Öte yandan hukukçulara göre, olayın hukuki çözümünün sağlanması halinde, adli ve idari yargıdaki dava sayısının önemli ölçüde çözülecek olması.


2B Nedir?


2B, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesi B bendi için kullanılan bir kısaltmadır. Yani, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilerdir.


2B’lerin tarihçesi:


Bugün hükümet, köşk ve muhalefet arasında sert rüzgarların esmesine sebep olan orman vasfını yitirmiş 2B sınıfına giren arazilerin satışı, Cumhuriyet tarihi boyunca iki kez gerçekleşmiş. 1960 ve 12 Eylül Askeri darbelerinden birer yıl sonra.


Hangi araziler satılacak?


Hükümetin hazırladığı kanun tasarısında, 31.12.1981 tarihi itibariyle tespit edilen, orman arazisi olmaktan çıkmış düzensiz, denetimsiz ve verimsiz yerleşim bölgelerinin satışı öngörülüyor. Yapılan araştırmalara göre 2B kapsamındaki arazilerin çoğunluğunun üzerinde su, doğal gaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış durumda.


Hükümetin satış gerekçesi:


Eldeki donelere göre 2B kapsamındaki arazilerin büyük bir bölümünün yeniden orman vasfına kazandırılması mümkün gözükmüyor. Varolan yasal boşluk sebebiyle işgalci durumunda bulunan kişi ve kurumlar ise devlete hiçbir katkı sağlamadan mevcut arazileri kullanmaya devam etmektedir. Devletin önemli bir mali kayba maruz bırakan arazilerin kullanımı, benzer yönelişlere teşvik etmesi ise, hükümet için ayrı bir sorun oluşturuyor.


Arazi satışlarının kazandıracakları:


Sosyal barışa katkı sağlayacağı öne sürülen projenin mülkiyet sorununu da ortadan kaldırarak, işgalci konumundaki insanların alacakları tapu ve ruhsatlarla yasal çerçeve içinde mülk edinmeleri hedefleniyor. Öte yandan hukukçulara göre, olayın hukuki çözümün sağlanması halinde, adli ve idari yargıdaki dava sayısının önemli ölçüde çözülecek olması.


Beklenen gelir:


Türkiye genelinde tahminen 20-25 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesi beklenen arazilerin satışlarında rayiç bedelleri, mahalli fiyat tespit komisyonları tarafından belirlenecek. Kanunda yapılacak değişiklik sonrası elde edilecek gelirin büyük bir bölümünün orman alanlarının zenginleştirilmesi ve anayasal güvence altında bulunan orman köylüsünün yoksulluğunun giderilmesi hedefleniyor.

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?