"29. Uluslararası Şile Bezi El Sanatları Fuarı" açıldı

Fuar, 14 Ağustos'a kadar görülebilecek

İSTANBUL (AA) - Şile Belediyesi'nce düzenlenen "29. Uluslararası Şile Bezi El Sanatları Fuarı" "demokrasi nöbeti"yle açıldı.

Şile Limanı'nda gerçekleşen fuar açılışında konuşan Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, festivalde bu yıl Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimde şehit olanların hürmetine eğlence organizasyonları gerçekleştirmeyeceklerini söyledi.

Tabakoğlu, 15 Temmuz'un tarih boyunca bir demokrasi bayramı ve irade şöleni olarak anılacağını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu demokrasi bayramı kutlanırken şehitlerimiz her zaman hayır ve rahmetle yad edilecek. Milletçe nasıl bir ve beraber olduğumuz şu günlerde, bu uğurda mücadele vermiş tüm kardeşlerimi, siyasi parti ayrımı yapmaksızın o gece omuz omuza sokaklarda yürüyerek, sancağına iradesine sahip çıkan herkesi kutluyorum. Bugün seçilmiş bir belediye başkanı olarak buradan konuşabiliyorsam başta şühedaya ve şehitlerimize ve sizlere müteşekkirim."

Fuarda uluslararası konukların yanı sıra, 42 yerli sanatçının yer aldığı bilgisini veren Tabakoğlu, "Bizler burada dünyaya demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nde her şeye rağmen hiçbir şeyin değişmeden, daha da iyiye gittiği mesajını veriyoruz. Türkiye, birilerinin üzerinde ameliyat yapabileceği bir ülke değil. 26. gününü gerçekleştirdiğimiz demokrasi nöbetimizde bu akşam da bunu tekrar haykıracağız." diye konuştu.

Tabakoğlu, fuarda emeği bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, belediye çalışanlarına ve katılımcılara teşekkür etti.

- Metiner: "Kimsenin yürek coğrafyamıza sınır çizmesine izin vermeyiz"

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ise 1990'dan bu yana Şile'de yaşadığını belirterek, "Biz birlikte Türkiye'yiz, seslerimiz farklı ama gerektiğinde tek ses, tek nefes olabiliyoruz. 15 Temmuz'da, bu aziz milletin evlatları dünyaya bunu gösterdi. Bizim başkalarının topraklarında gözümüz yok ama başkalarının bizim topraklarımızda gözü olursa o gözü çıkartmasını biliriz. Bize bu aziz vatanı dar etmek isteyenlere, bu aziz vatanı dar ederiz." ifadelerini kullandı.

Türk halkının köksüz ve mazisiz olmadığına işaret eden Metiner, "Bizim yürek coğrafyamız geniş. Uluslararası sınırlara, elbette saygımız var ama kimsenin yürek coğrafyamıza sınır çizmesine izin vermeyiz. Bosna da bizim, Bağdat da bizim." dedi.

Metiner, 15 Temmuz'un aziz Türk milletinin yeniden dirilişi ve şahlanışı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye, asla Pensilvanya'ya dönüştürülmeyecektir, dönüştürmek isteyenlerin başını da koparırız, heveslerini de kursaklarında bırakırız. Ay yıldızlı bayrağımızı, asla gönderden indiremeyecekler, bu aziz vatanı hiçbir güç parçalayamayacak. Demokrasiyle taçlandırdığımız bu aziz vatana, sonuna kadar sahip çıkacağız."

- 100 yıllık kıyafetler sergilenecek

Açılışta, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, "Hicaz Hümayun Peşrevi", "Eski Ordu Marşı", "Genç Osman", "Fetih Marşı" ve "Hücum Marşı" gibi marşlar ile "Türkiyem" şarkısını seslendirdi.

Ulusal ve uluslararası konuklara ev sahipliği yapan fuara, Belarus, Ukrayna, Kırım, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan, Macaristan, Gürcistan ve Türkmenistan'dan 25 el sanatı ustasının yanı sıra, Anadolu'dan ipek dokumadan lüle taşına, deri işlemeden oymaya, hat ve ebru sanatından seramiğe kadar birçok zanaatkar katılıyor.

Şile bezine işlenen asırlık desenlerin, 100 yıllık kıyafetlerin, örtülerin ve şalların görücüye çıktığı fuar, 14 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Dünyada ilk: 'Keşke' adlı oyunda Atatürk holografik olarak canlandırıldı
’Mustafa’ filminin galası yapıldı
Türkan Saylan belgeseli Bursalılarla buluştu
Yeşilçam seven Niğdeliler! Bu konseri kaçırmayın
11. Konya Kitap Günleri'nin teması 'Filistin, Kudüs ve Gazze'