21. Uluslararası Enerji Ve Çevre Fuarı Ve Konferansı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:- "Siyasi istikrar olmazsa bahsettiğimiz hiçbir yatırımı yapamayız. Bu konuda hassas olmak, milli bir duruş sergilemek gerekiyor"- "Iğdır'da hep beraber Metsamor santrali ile alakalı bir çevre yürüyüşünde bulunalım"

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de gerçekleştirilen enerji projelerinin, iktidar ve muhalefet partilerinden öte bir konu olduğunu belirterek, "Siyasi istikrar olmazsa bahsettiğimiz hiçbir yatırımı yapamayız. Bu konuda hassas olmak, milli bir duruş sergilemek gerekiyor" dedi. 

Yıldız, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen 21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı- ICCI-2015'in açılışında, Türkiye'deki enerji projelerinde hassas ve duyarlı davrandıklarını ifade etti. Yıldız, "Çevreye rağmen enerji projeleri gerçekleştirmeyelim. Çevre ile beraber gerçekleştirelim. Bunun ayrısı gayrısı yok. Gelecek nesillerimize daha güzel bir Türkiye bırakmanın ana gerekçelerinden bir tanesi bu olacak" diye konuştu.

Enerji piyasalarının özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla beraber şekillendiğine dikkati çeken Yıldız, bu yılın sonuna kadar devreye girecek toplam 4 bin megavatlık enerji santrallerinin yüzde 90'ının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşacağını kaydetti.

Enerji sektörünün çevre ile beraber Türkiye'nin ekonomik büyüme rakamlarından daha hızlı büyümek zorunda olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Türkiye'deki enerji sektörü 2023 yılı hedeflerine ortalama yüzde 6 ile 7'ler civarında büyüyerek ulaşacak" değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye'nin enerji diplomasisi

Yıldız, enerji arzı ve güvenliğinin dünyada bugün birçok konunun önüne geçerek uluslararası ilişkilerin temel yapı taşlarından biri olduğunu belirterek, yeraltındaki petrolün bir kısım ülkelerde savaşın, yerüstündeki kaynakların ise barışın gerekçesi olduğu bir dünyada enerji kaynaklarının çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

Türkiye’nin, enerji politikalarında ve uluslararası ilişkilerinde barışçıl bir tutum sergilediğini anlatan Yıldız, "Türkiye, birçok ülkenin başlayıp siyasi istikrarla beraber garanti altına alamadığı özelleştirme politikaları ile beraber yükselmiştir. Artık enerji sektörü kamu ile alakalı ve kamu üzerindeki yüklerini büyük ölçüde kaldırmıştır ve kaldırmaya da devam edecektir. Bu doğru bir politikadır" ifadelerini kullandı.

- Metsamor nükleer enerji santrali

Yıldız, çevrecilerin bir kısım ağaçları bahane ederek gösterdiği hassasiyeti, Iğdır'a 16 kilometredeki Metsamor nükleer enerji santraline göstermediklerini savunarak, "Ben arkadaşlarıma bir tavsiyede bulunuyorum. Çevreyi bu kadar seviyorsunuz, bu takdir edilecek bir şey. 1980 yapımı, ömrünü tamamlamış bir santral var ve bu Iğdır'a 30, sınıra 16 kilometrelik bir yerde bulunuyor. Iğdır'da hep beraber Metsamor santrali ile alakalı bir çevre yürüyüşünde bulunalım. Neden hassasiyetinizi orada da göstermiyorsunuz?" diye konuştu.

Kömür yatırımlarının hızla devam edeceğini belirten Yıldız, "Bütün çevre şartlarına uymak kaydıyla yaptığımız işlemler daha hızlı yürütülmek zorunda. Yenilenebilir enerji kaynaklarında elde ettiğimiz hızı, yerli kömür santrallerinde de uyguluyor olabilmemiz lazım. Bunu son derece önemsiyoruz" dedi.

- Nükleer enerji

Yıldız farklı enerji kaynaklarının farklı avantajları olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Nükleer güç santralleri ithal kaynak olarak tanımlanıyor ve tercüme ediliyor. Aslında sabit bir fiyatla aldığımız için yerli kaynak bazındadır. Biz nükleer güç santralleri devreye girdiğinde doğalgaza bugünün parasıyla 7,2 milyar dolar daha az para ödemiş olacağız. Çünkü biz nükleer güç santrallerini Atatürk barajının, Keban barajının yerine işletmeyeceğiz. Doğalgaz santrallerinin yerine işleteceğiz. O yüzden birinin diğerine göre daha avantajlı, bazen de daha dezavantajlı olduğu durumlar oluyor."

Nükleer santrallerin kapladığı alanlar yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha az. Bin megavatlık bir ünitenin kapladığı alan nükleer güç santrallerinde 1 ile 4 kilometrekare. Aynı miktarda elektriği üretmek için biz güneş santrallerinden bunu yaparsak yaklaşık 20 ile 50 kilometrekarelik alan kaplıyoruz. Aynı elektrik üretimini rüzgardan elde etmeye çalışırsak 250 kilometrekare kadar bir alan kaplamamız gerekiyor. Yine de buna rağmen, yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük bir karalılıkla önünü açmamız gerektiğini söylüyorum."

- Enerji sektöründe siyasi istikrarın önemi

Enerji sektörü açısından siyasi istikrarın önemine işaret eden Yıldız, "Siyasi istikrar olmazsa bahsettiğimiz hiçbir yatırımı yapamayız. Bize ne Japonya'dan, ne Rusya'dan, ne de Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yatırım gelmez. Bu konuda hassas olmak, milli bir duruş sergilemek gerekiyor. Son günlerde Türkiye'yi uluslararası yatırımcıya kötü gösterecek ve onun Türkiye’de yatırım yapmasını engelleyecek bir kısım anlayışlar geliştirilmeye başlandı muhalefet adına. Bunu doğru bulmuyorum. Bu, mensubu olduğum partinin menfaati değildir. Bu, içinde yaşadığımız ülkenin menfaatidir, Türkiye’nin büyümesidir" diye konuştu

- Uluslararası projeler

Akkuyu Nükleer Güç Santrali için bugüne kadar 3,1 milyar dolarlık sermaye geldiğini vurgulayan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: 

"Akkuyu'nun geçen yıl ödediği vergi 56 milyon Türk Lirası ve şirket kurumlar vergisi listesinde 39'uncu sırada. Biz 22 milyar dolarlık bir işten bahsediyoruz şaka değil bu. İki tane 22'şer milyar dolarlık, toplam 44 milyar dolar, yani 100 milyar liranın üzerindeki bir işten bahsediyoruz" dedi.

Türk Akımıyla alakalı geliştirilen projede, dört boru hattından 63 milyar metreküp doğalgaz geleceğini hatırlatan Yıldız, biz ne yaptığımızı, nasıl yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Ve bütün projelerin temelinde Türkiye’nin çıkarları, vatandaşımızın, sanayicimizin esnafımızın çıkarlarının en ön planda tutulduğunu mutlaka bilmemiz lazım. Siyasi gelişmeleri çok iyi takip ediyoruz. Uluslararası finansman yapısını çok iyi takip ediyoruz. Bunlarla alakalı bütün projelerimizi aynı şekilde geliştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Haberleri

Turizmde ilk çeyrek rekoru: 8,8 milyar dolar
Nissan, Pekin'de Elektrikli Hamlesini Duyurdu: 16 Yeni Model 2027'ye Kadar Gelecek
Skoda Kamiq, Fiyatıyla Egea'dan Bile Ucuz! Bayilere Koşuş Başladı
Konya piyasalarında altın çakıldı
Tavuk Eti İhracatı 2024 Sonuna Kadar Sınırlandırıldı