Sermaye Piyasaları Kongresi

Sermaye Piyasaları Kongresi

BiTaksi ve Getir Kurucu Ortağı Salur:- "İnşallah çok uzun sürmeden Getir'in Türkiye'den çıkmış bir Unicorn olduğunu göreceğiz"- SPK Başkan Yardımcısı Oruç:- "(Kitlesel fonlama mevzuatı) Kanun tasarımızı hazırladık. Başbakanlıkta yayınlanmasını bekliyoruz"

İSTANBUL (AA) - BiTaksi ve Getir Kurucu Ortağı Nazım Salur, mobil alışveriş uygulaması "Getir"i kurarken "Unicorn" şirketler olarak tabir edilen ve değeri 1 milyar doları aşan marka seviyesine talip olduklarını belirterek, "Başarı hikayesi olarak önümüzdeki birkaç yıl içinde bu imzayı atmayı hedefliyoruz. Bizden çıkmaz diye bir şey yok." dedi.

"Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi"nde düzenlenen Alternatif Finansman Modelleri Panelinde girişimcilik ekosistemiyle ilgili değerlendirmeler yapan Salur, kurucu ortağı olduğu Getir'in gelecekte dev bir şirket olacağına inandığını söyledi.

Yenilikçi internet fikirleri üzerinden kitlelere ulaşan firmaların diğerlerini de cesaretlendirdiğini hatırlatan Salur, "Yıldız Futbolcu Arda Turan Barcelona'da oynayınca şu an Balıkesirspor'da amatör kümede oynayan oyuncu da bir gün ben de oraya gidebilirim' diye antrenman çıkışında bir saat daha kalıp şut çalışabiliyor. Öyle örneklere ihtiyaç var Türkiye'de. Ülkemizin bir an evvel teknolojide milyar dolarlık iş çıkarması lazım, yerli girişim olarak. Bu yerli girişimin klon girişim, daha önce dünyada yapılmışların tekrarı değil, orijinal girişim olması başarıyı ikiye katlar." diye konuştu.

Orta gelir seviyesindeki insanların kendi birikimleriyle melek yatırımcılık yapabildiği bir dönemde patronların Start up'ları fonlamayı ciddiye alması gerektiğini söyleyen Salur, başarılı iş fikirlerinin cömertçe desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

BiTaksi'den sonra kurdukları "Getir" hizmetiyle "Unicorn" şirketler olarak tabir edilen ve değeri 1 milyar doları aşan şirket seviyesine talip olduklarını bildiren Salur, "Yolumuz açık olsun, inşallah çok uzun sürmeden Getir'in Türkiye'den çıkmış bir Unicorn olduğunu göreceğiz, başarı hikayesi olarak önümüzdeki birkaç yıl içinde bu imzayı atmayı hedefliyoruz. Bizden çıkmaz diye bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Unicorn projelerin gelişmesi için fonlamanın önemine işaret eden Salur, "Bir iş fikri projeye dökülüp faaliyete başladıktan sonra ilk 50 bin dolar, birkaç yüz bin dolar birkaç milyon dolar, sonra 700 milyon dolar lazım. Yani Unicorn dediğiniz şey fil. Fil ne kadar yiyor biliyor musunuz? Filler gelişimini tamamlayınca 7 bin kiloyu bulabiliyor. Doğunca da 100 kilo oluyor. Fare doğup fil olunmuyor. Unicorn çıkartacaksak Unicorn'a göre de beslememiz lazım." diye konuştu.


- "Türkiye Kitlesel Fonlama Derneği kuruluyor"


Crowdfon.com Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Ünsal, Türkiye'de girişimci fonlamanın mevzuatında boşluklar bulunduğunu belirterek, "Gelinen noktada mevzuatın girişimciliğin önünü açacak şekilde düzenlenmesi çok önemli. Para toplayıp girişimciye can suyu vereceksiniz, yasada bunu doğrudan karşılayan alan yok. Hızlı bir şekilde girişimci arkadaşlara fon yaratmanız lazım." ifadelerini kullandı.

Türkiye Kitlesel Fonlama Derneğinin kuruluşu için çalıştıklarını aktaran Ünsal, "Türkiye Kitlesel Fonlama Derneğinde son bir imzamız kaldı, pazartesi-salı bu derneği kuracağız. Maalesef bu dernekler elzem. Mevzuat olmadan Türkiye'de bir şey yapamıyorsunuz. Bu dernek kurulduğunda ekosistemin pratik fonlanabilmesi için mevzuata ve ikinci mevzuatlara katkı sunulabilecek." bilgisini verdi.


- "Ankara'yla İstanbul'un jargonu farklı olabiliyor"


Toplantıda söz alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Bora Oruç ise kitlesel fonlama mevzuatı için çalışmaların hız kazandığını söyledi.

Girişimcilik ekosistemini işin doğasına uygun şekilde fonlamayı sağlayacak yasal mevzuatı hazırladıklarını belirten Oruç, şöyle konuştu:

"Mevzuat için yaklaşık 2 ay önce bize verildi görev. Yaklaşık 5 senedir hazine Müsteşarlığındaydı. Kanun tasarımızı hazırladık. Başbakanlıkta yayınlanmasını bekliyoruz, gerekli girişimleri de yapıyoruz. İkinci mevzuatı da hazırlayıp bir yere kadar getirdik.

Bize verilen görev bağış, ödül, borç ise bu konuların hepsinde çalışma yapmak ama 'SPK yapıyor' deyince halka arz, ihraççı, yatırım hizmetleri… Zannediliyor ki çok fazla sıkacağız. Kanun taslağımızda bütün bunlardan istisna tutulmasına yönelik bir çalışma yaptık...Fon aktarım mekanizmasını sağlayabilecek bir altyapı hazırlamaya çalışıyoruz. Sektörün desteğini bekliyoruz. Biz mevzuatı yapıyoruz ama Ankara'yla İstanbul'un jargonu, mevzuatla esas gereklilikler birbirinden farklı olabiliyor."


- "Türkiye teknoloji Start up'lara yatırım yaparak bir yerlere gelecek"


Panelde konuşan Genç Başarı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Berrak Kutsoy da, Türkiye'de girişimcilik oranının yüzde 13,2 olduğunu, Brezilya, Kolombiya, Şili gibi gelişmekte olan diğer ülkelerde bunun yüzde 25 seviyesinde olduğunu söyledi.

Türkiye'de kalkınmanın sağlanabilmesi için girişimcilikten başka çıkış yolu bulunmadığını söyleyen Kutsoy, "Sakın yanlış anlamasın kimse, yaş sebze-meyve ihracatını artırarak Türkiye bir yerlere gelmeyecek. Teknoloji Start up'lara yatırım yaparak bir yerlere gelecek ve bizim de bu trendleri kaçırmamamız gerekiyor." yorumunu yaptı.


- "Kariyer planlarında dijital eğilimin dönüşü yüksek"


Kongre kapsamında düzenlenen Sermaye Piyasalarında Kariyer Planlaması Panelinde ise katılımcılar insan kaynaklarındaki güncel konuları tartıştı.

Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Arısoy, şirketlerde teknolojik dönüşümün hız kazandığını belirterek, "Son 3-4 yıldır net karımızın neredeyse yüzde 60'ını dijital dönüşüme harcıyoruz. İşe alımlarda adayın Linkedin profili var mı, ne kadar takip ediyor gelişmeleri? bunlara bakıyoruz. O nedenle kariyer planlarında dijital eğilimlerin geri dönüşünün yüksek olacağını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Coca Cola İçecek AŞ. Yatırımcı İlişkileri Müdürü Deniz Can Yücel, yabancı yatırımcıları bilgilendirilirken şirketi temsilden ülkeyi temsile doğru geçiş yapılmasının elzem olduğunu söyledi.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı kongre, akşama kadar sürecek olan eş zamanlı panellerle devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler