Senegal'de anayasa değişikliği referandumu

Senegal'de anayasa değişikliği referandumu

Resmi olmayan rakamlara göre halk, anayasada bazı değişiklikler ön gören referandum paketine "Evet" dedi

DAKAR (AA) - Batı Afrika ülkesi Senegal'de dün gerçekleşen referandumda oy sayma işlemleri devam ediyor.

Ulusal basında yer alan haberlerde, resmi olmayan sonuçlara göre, katılımın yüzde 40 olduğu referandumda, halkın yüzde 55'i, devlet başkanının görev süresinin azaltılmasını da içeren anayasa değişikliklerine "Evet" oyu verdi.

Muhalefet Birliği Koordinatörü Mamadou Diop Decroix, yaptığı açıklamada, basında yer alan bu haberlerin kısmen doğru olduğunu belirterek, "Bu oran bir başarı olarak değerlendirilmemeli çünkü Macky Sall oyların yüzde 80'ini alacağına söz vermişti. Bunu başaramadı" ifadesini kullandı.

Muhalefetteki Senegal Demokratik Partisi Koordinatörü (PDS), Abdou Khafor Toure de referandumdan evet oyu çıktığını kaydederek, "Bu yenilginin analizini yaparak, 2017'deki yerel seçimler ile 2019'daki devlet başkanlığı seçimlerinde başarı elde edebilmek için dersler çıkarmalıyız" dedi.

Referandum paketinde, "Devlet başkanının görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirilmesi ve arka arkaya en fazla iki dönem görev yapabilmesi, Yerel Yönetimler Yüksek Konseyinin kurulması, Anayasa Mahkemesinin üye sayısının 5'ten 7'ye çıkarılması, vatandaşlara doğal kaynaklara ulaşma hakkı tanınması ve muhalefete statü verilmesi" gibi maddeler yer alıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :