Selçuklu'da inşaatlara sıkı denetim

Selçuklu'da inşaatlara sıkı denetim

Sezonla birlikte inşaatlardaki denetimini artıran Selçuklu Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, Nalçacı caddesi üzerindeki Selçuklu Sitesi’nin güçlendirilmesine karar verdi. Güçlendirme çalışmalarını, İstanbullu bir firma üslendi.

Çetin TOFAN


Sezonun başlamasıyla birlikte Selçuklu Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, inşaatlara yönelik denetimlerini artırdı. Özellikle inşaatların çalışma sahaları, yaya ve araçların güvenliği konusunda kontrollerini sıklaştıran zabıta ekipleri, inşaat çevresinde yeterli önlemi almadan kanuna aykırı olarak çalışan inşaat yetkililerini uyarıyor. Yapılan denetimlerde kanuna aykırı çalıştığı tespit edilen inşaatların sorumluları, Selçuklu Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri tarafından tek tek uyarıldığı bildirildi.


Binalar güçlendiriliyor:


Öte yandan, ikinci bir Zümrüt Faciası’nın yaşanmaması için Selçuklu Belediyesi zabıta ekiplerinin yaptığı denetim sonunda Nalçacı Caddesi üzerindeki Selçuklu Sitesi’nin güçlendirilmesine karar verildi. Binanın güçlendirilmesi için İstanbul’dan getirtilen Yapı Güçlendirme Merkezi sorumlusu İnşaat Mühendisi Uğur Oflaz, Haziran sonunda tamamlamayı hedefledikleri çalışmayla ile ilgili şunları söyledi: Yapılan incelemeler sonunda binada kullanılan beton kalitesinin düşük olduğu, işçilik hatası ve kontrol yetersizliği gibi bazı önemli konularda eksiklikler tespit edildi. Bu tür binaların güçlendirilmesinde kullanılacak malzeme, kendinden yerleşen beton olmalı. Bu beton Konya’da üretilmiyor. 500 kg/cm3 basınç dayanımı olan beton içine karıştırılan özel ilaç ise, yurt dışından getirtiyoruz. Bu betonun en büyük özelliği, toplu iğne başı kadar boşluk bırakmamasıdır.


Türkiye’de binaların güçlendirilmesi işlemini yapan firma sayısının 3-5’i geçmediğine dikkat çeken Oflaz, binalarda güçlendirmeyi sadece Bayındırlık Bakanlığınca yetki verilmiş Proje Kontrol Müşavirleri’nin yapabildiği konusunda vatandaşları uyardı.


Peki kanun ne diyor?


İmar Kanunun 34. maddesi ‘Yapı, yol kenarına yapıldığı takdirde ilgili idarece takdir edilecek zaruri hallerde yaya kaldırımlarının bir kısmının işgaline yayalar için uygun geçiş sağlamak ve yukarıdaki tedbirler alınmak şartıyla müsaade olunabilir. Bu gibi hallerde mülk sahibi veya inşaatı deruhte eden kişi veya kuruluşun sahipleri gelip geçenlere zarar vermeyecek ve tehlikeyi önleyecek tedbirleri alırlar. Zemin katlarda, dükkan yapılmasına müsaade edilen yapılarda, yaya kaldırımı ile aynı seviyedeki ön bahçeleri yayaya açık bulundurulacak, yayaların can emniyetini tehlikeye düşürecek duvar ve manialar yapılamaz’ diyor.