Selçuk Üniversitesi Senatosu 15 Haziran'da kaldığı yerden devam dedi! Öğrenciler isyan etti

Selçuk Üniversitesi Senatosu 15 Haziran'da kaldığı yerden devam dedi! Öğrenciler isyan etti

Selçuk Üniversitesi Senatosu, “Pandemi sürecinde ertelenen eğitim-öğretim faaliyetlerine 15 Haziran 2020 tarihinde başlanacaktır” dedi ve sosyal medyadan öğrencilerin 'haklı' serzenişleri yükseldi.

Selçuk Üniversitesi Senatosu, 6 Mayıs 2020 tarihinde toplanarak korona salgınından dolayı ara verilen öğretime devam etme kararı aldı. Alınan karar, rektörlük resmi sayfasından ve sosyal medyadan duyurulunca öğrenciler isyan etti. “Pandemi sürecinde ertelenen eğitim-öğretim faaliyetlerine 15 Haziran 2020 tarihinde başlanacaktır” diye başlayan senato kararı bir anda sosyal medyada binlerce öğrencinin tepkisine neden oldu. “Öyle ölmem füze atın” diyen öğrenciden tutun da “Selçuk üniversitesi final sınavlarını yüzyüze yapacakmış. Bu 40-50 bin öğrencinin şehir dışından Konya’ya gelişi demektir. Corona 2. dalga ile ilgili ciddi bir risk... Neyse siz incelersiniz. Allaha emanet olunuz” şeklinde daha net ifadeler kullanan öğrenciye kadar daha ne eleştiriler var.

Üniversitenin aldığı karar öğrencilere şu maddelerle duyuruldu. 

Uzaktan eğitim ile eğitim-öğretimi tamamlanmış olan ve uygulamalı eğitimi olmayan tüm programlarda sınavlar (ara sınav, genel sınav, bütünleme) 15 Haziran - 30 Temmuz 2020 tarihleri arasında tamamlanacaktır.

Uygulamalı eğitimi olan programlarda okuyan öğrencilerimizin uygulamalı eğitimleri 15 Haziran - 30 Temmuz 2020 tarihleri arasında yoğunlaştırılmış olarak verilecektir.

Uygulamalı eğitimi olan programlarda sınavlar; eğitimin tamamlanmasını takip eden 2 (iki) iş günü içinde yapılacaktır.

Uygulamalı eğitimin yeterli düzeyde verilebilmesi için ek süre talep eden Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde 30 Temmuz 2020 tarihinden sonra 1 aylık ek süre verilecektir.

Ara sınavlarını online yapmış olan programların Genel sınavları 15-25 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılabilecektir.

Ara sınavlar ve Genel Sınavlar için maksimum süre 1 saati aşmayacak şekilde ayarlanacak ve teorik derslere ilişkin sınavlar mümkün olduğunca test şeklinde yapılacaktır.

Öğrenci yoğunluluğunun yaşanmaması için sınavlar sabah 08.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında, her sınav arasında 2 saat havalandırma ve dezenfeksiyon için ara verilmek suretiyle gerçekleştirilecektir. Bunun için Mobil Dezenfeksiyon Timleri her birimde hazır olacaktır.

Üniversitemiz Yurtları 10 Haziran 2020 tarihinden itibaren öğrencilerimizin barınması için hazır hale getirilecek, KYK Yurtlarının da aynı tarihlerde açık olması için KYK Bölge Müdürlüğü ile görüşülecektir.

10 Haziran 2020 tarihinden itibaren yemekhane, kütüphane ve diğer sosyal tesisler hizmet vermeye hazır hale getirilecektir.

Öğrenciler ara sınavlar ve genel sınavlarda Bahar yarıyılının tüm derslerinden sorumlu tutulacaktır.

Bu süreçte Devlet Kurumları tarafından alınan Pandemi Tedbirlerine uyulması için azami gayret gösterilecektir.

Gelişmelere ve alınacak tedbirlere göre bu kararlarda güncellemeler yapılacaktır.

SINAV TAKVİMİ

(Uygulamalı Dersi Olmayan Programlar İçin)

ARA SINAV (VİZE):                  15 - 25 HAZİRAN 2020

GENEL SINAV (FİNAL):           03 - 13 TEMMUZ 2020

BÜTÜNLEME:                          20 - 30 TEMMUZ 2020

Peki Selçuk Üniversitesi Senatosu almış olduğu bu kararı neye dayandırıyor. İşte cevabı “Bilindiği üzere 4 Mayıs 2020 tarihli Kabine Toplantısı'nda 15 Haziran 2020'den itibaren üniversitelerimizin akademik takvime dönebileceği kararı alınmıştır. Bu karara istinaden Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan 5 Mayıs 2020 tarihli açıklamada "Devletin ilgili kurumları tarafından 1 Haziran 2020'den itibaren 14 gün boyunca Kovid-19 salgınının kontrol altına alındığının ve kesin düşüşe geçtiğinin beyan edilmesi koşuluyla, 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren üniversitelerimizde de normale dönüşün ilk aşaması tedrici olarak başlayacaktır" denilmekte. "Üniversitelerimizde akademik takvimler bu tarihten sonra belirlenebilir ve bahar döneminde uzaktan eğitimle verilemeyen, özellikle uygulama derslerine ilişkin süreçler; kademeli ve koruyucu önlemler alınarak, makul düzeyde öğrenci sayısı ile 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren yukarıda geçen ön koşulun gerçekleşmiş olması şartıyla kurgulanabilir, üniversitelerimizin senatoları kendi koşullarını dikkate alarak kendilerine en uygun takvimi belirleyebilecektir. Dönem sonu sınavları ve öğrenci başarısının değerlendirilmesi, ilgili yüksek öğretim kurulunca belirlenen "Hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler doğrultusunda yapılacaktır" ifadeleri yer almaktadır.”

Alınan bu kararla ilgili öğrencilerin twitlerinden bazıları ise şu şekilde:

“Herhangi bir öğrenciye virüs bulaşmasını göze alınmamış galiba bu durumda yurtlarda ve tramvayda herhangi bir virüslünün bulunması ve okulların açık olması yayılım hızını artıracaktır.”

“Bizleri 10 metrekarelik odalarda kaderimizle baş başa bırakanlara, üniversiteyi çeşme plajı zannedip aylardır rektöre baskı kuranlara hakkım helal değil.”

“Hadi okulu, toplu taşımayı geçtim. Biz özel yurtta kalan öğrenciler için ne gibi bir önlem almayı düşünüyorsunuz? Yemek, çamaşır birçok konuda zaten kapasiteleri de temizliği de yetersiz. Konya’nın virüs potansiyeli de göz önüne alınca inşallah bir faciayla karşılaşmayız.”

“Çoğu okul vizeleri ödev şeklinde yapıp öğrencinin yükünü hafifletirken biz hâlâ doğru düzgün açılmayan bir sistemden sorumlu tutulup üzerine birde yüz yüze sınav olacağız.”

“Bu bir katliam fermanıdır! İki sınav tek sınava düşürülmeli böylelikle öğrencilerin, salgının devam ettiği Konya'da kalma süreleri minimum seviyeye düşmüş olacaktır.”

“Böyle bir süreçte oldukça yıpranmış zor günler geçirmiş olabilecek öğrencilerinizin olduğu da aklınıza gelmiyor mu acaba? Şu an dertlerimizin üstüne şu akademik takvimle bizleri zorlamak niye? Öğrenci yanlısı olmak, öğrenci psikolojisinden anlamak bu kadar zor olmasa gerek.”

“Siz ve kyklı öğrencilerinize başarılar hocam benim canım sizin derslerinizden önemli. Hocam kimseye virüs bulaşmayacağının garantisini veriyor musunuz?  Neden süreci uzatıp atamaya yetişecek öğrencilerinizi mağdur ediyorsunuz.”

Kaynak:Memleket