"Şehzadeler şehri" Trabzon'un 4 bin yıllık tarihine yolculuk

"Şehzadeler şehri" Trabzon'un 4 bin yıllık tarihine yolculuk

Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in 11 yıl valilik yaptığı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup büyüdüğü Trabzon'da hizmete sunulan "Tarih Müzesi" ile kentin 4 bin yıllık geçmişine ışık tutuluyor- Ortahisar ilçesindeki tarihi binada hiz

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup büyüdüğü, "şehzadeler şehri" olarak da bilinen Trabzon'da, Tarih Müzesi ile kentin 4 bin yıllık geçmişine ışık tutuluyor.

Ortahisar ilçesindeki tarihi binada hizmete sunulan müzede, kentin tarihi geçmişine yönelik kültür, sanat, yaşam, spor ve basın hayatına dair 7 bin 88 materyal ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait çeşitli görseller sergileniyor.

Her yönü ile Trabzon'u anlatan 400 kitabın da yer aldığı müze, bölgedeki en kapsamlı belge ve arşiv niteliğini taşıyor.

- "Her yönüyle adeta tarih kokan bir kent"

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok medeniyete ev sahipliği yapan 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon'un, her yönüyle adeta tarih kokan bir kent olduğunu söyledi.

Trabzon'un tarihinin çok zengin olduğunu vurgulayan Genç, "Dolayısıyla diğer şehirlere nazaran bir farkımız var. Tarihi bir şehiriz, bir kültür şehriyiz, bir sanat şehriyiz. Böylesine güzelliklerimiz var. Bütün bunları kurumsal bir hafızada toplamak ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak, gelecek nesillerimizin bizim üzerimizdeki bir emaneti olması düşüncesiyle de şehirde bir bellek oluşturmak istedik. Çünkü tarihi şehir unvanımıza ancak bu şekilde hizmet edebilirdik." diye konuştu.

Genç, müzelerin bu kapsamda önemine dikkati çekerek, "Çok güzel bir söz var. 'Bir milletin geleceğini yapmak isteyenler de yıkmak isteyenler de işe müzelerden başlar'. Bu hassasiyetle böyle bir müzeyi şehrimize kazandırdığımız için mutluyuz." dedi.

- Atatürk'ün ziyaretinin görüntüleri

Müzeyi çok önemsediğini belirten Genç, şöyle devam etti:

"Şehirdeki yaşama, sanata, kültüre, spora ve basın hayatına dair önemli materyalleri burada topladık. Burada toplamda 7 bin 88 materyalimiz var. İçerisinde tarihi fotoğraflar ve görüntüler de var. Hemen girişte Mustafa Kemal Atatürk'ün şehri ziyaret ettiğinde, 1937 yılındaki çekilmiş canlı görüntüleri var. Bunun yanı sıra 1916 yılında şehrimizin işgale maruz kaldığı andaki görüntüler var. Onları da o bölümde sunuyoruz. Bunun dışında şehirde izi olan padişahlarımıza ait önemli bilgilerin sunulduğu, görsellerin bulunduğu mekanlarımız da var."

Genç, müzede spor, sanat, kültür ve basın hayatına dair de şehrin son 200 yılındaki önemli bilgiler ve belgelerin yer aldığını belirterek, "Şehrimize ve geleceğine çok önemli hizmet ettiğimizi düşünüyorum. Bir taraftan şehri ziyaret edenlere, bu müze ile Trabzon'a vakıf olması, diğer taraftan da bu şehrin evlatlarının, çocuklarının, gençlerinin buraya geldiklerinde şehrin tarihini tanımaya yönelik bu imkanlardan yararlanmaları da sağlanmış oluyor. Şehrimiz adına bunu önemsiyorum." şeklinde konuştu.

Müzeyi günde ortalama 80 ila 100 kişinin ziyaret ettiğini aktaran Genç, "Trabzon tarihiyle ilgili ne kadar değer varsa, bunları ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Tarihimizi koruyup, gözetmek ve ortaya çıkarmak ecdadımıza karşı bizim borcumuzdur." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler