Şehitlerin emanetlerine Ahilik geleneğiyle sahip çıkıyorlar

Şehitlerin emanetlerine Ahilik geleneğiyle sahip çıkıyorlar

Kırşehir POMEM'de eğitim gören özel harekat polisi adayları, Anadolu'da Ahilik geleneğinin en önemli yardımlaşma aracı "Orta Sandığı"nı kurarak, şehitlerin geride bıraktığı yakınlarına maddi ve manevi destek sağlıyor- Okulun müdürü Varol: "Okulumuz Kırşeh

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir Polis Meslek Eğitim Merkezinde (POMEM) eğitim gören özel harekat polisi adayları, Anadolu'da yüzyıllarca süren Ahilik geleneğinin "Orta Sandığı" uygulamasını hayata geçirerek, şehitlerin geride bıraktığı çocuk, eş, anne, baba ve diğer yakınlarına maddi, manevi katkı sağlıyor.

Okulda Ahilikle ilgili verilen bir konferansla başlatılan Orta Sandığı uygulamasında öğrenciler, idareciler, personel ve ziyaretçiler, gönüllerinden kopan yardımı zarfa koyarak sandığa atıyor. Her ayın sonunda toplanan paralar, Kırşehir Valiliği aracılığıyla Türkiye genelinde şehit yakınları için açılan hesaplara aktarılacak.

Kırşehir POMEM Müdürü Kasım Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cömertliğin sembolü olan Ahilikte önemli bir yer tutan Orta Sandığı ile Anadolu'da ve Osmanlı coğrafyasında fakirlere, şehitlere, muhtaç duruma düşen esnafa ve kimsesizlere destek sağlandığını ifade ederek, bu değerin yaşatılması gerektiğini söyledi.

Ahiliğin ruhundaki kardeşlik, yardımseverlik, birlik ve beraberlik gibi özelliklerin terör olaylarının yaşandığı bu zor dönemde daha da önemli hale geldiğini dile getiren Varol, şehitlerin geride kalan baba, anne, eş ve çocuklarına yardım etmeyi, acılarını bir nebze olsun hafifleterek yalnız olmadıklarını hissettirmeyi istediklerini aktardı.

Orta Sandığı uygulamasının okulda düzenlenen Ahilikle ilgili bir konferansın ardından gündeme geldiğini anlatan Varol, gelirin gönüllülük esasına göre personel, öğrenciler, idareciler ve ziyarete gelen misafirlerin maddi katkılarından oluştuğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Her ay düzenli olarak sandığa bırakılan yardımları, valiliklerimiz tarafından açılan kampanyalara aktaracağız. Yine ilerleyen dönemde burada biriken paralarla öğrencilerimiz ve personelimiz arasında ihtiyacı olanlara da vereceğiz. Birlik, beraberlik ve sosyal dayanışmayı temin etmek amacıyla oluşturulan bir gelenek. Kırşehir Ahiliğin merkezi. Okulumuz Kırşehir’de olduğu için POMEM öğrencileri, Ahiliğin bir kurumsal yapısı olan Orta Sandığı'nı burada kurmak suretiyle tüm Türkiye’ye örnek olacak. Bu amaçla yola çıktık. İnşallah öğrencilerimiz, Bayırbucak Türkmenlerine yaptıkları anlamlı yardımları şehitlerimizin emanetleri için de sürdüreceklerdir. Onlara çok teşekkür ediyorum."

- Orta Sandığı ile yardımlaşma meşalesini yaktılar

Ahiliğin başkenti Kırşehir'de Orta Sandığı'nı kurmaktaki amaçlarının kurumsal bir yardımlaşmayı ortaya çıkarmak olduğuna da işaret eden Varol, "Burada yaktığımız ışık, inşallah önce Kırşehir’deki tüm kurumlarımıza, daha sonra da Türkiye genelindeki okullarımıza yayılır. Yardımlaşma meşalesi büyüyerek devam eder. Şehitlerimizin hatırası olan geride bıraktıklarına daha çok sahip çıkmış oluruz" dedi.

Özel harekat polisi adaylarından Ahmet Demirel de uygulamayla Orta Sandığı'nı bugüne uyarlamayı amaçladıklarını belirterek, şehitlerin geride bıraktığı emanetlerine sahip çıkmayı hedeflediklerini anlattı.

Demirel, "Şehitlerimizin gözünün arkada kalmaması adına çocuklarına, eşlerine, yakınlarına, geride kalanlarına yardım için bu çalışmayı yürütüyoruz. Maddi ve manevi destek sağlamayı istiyoruz. Sayın Valimizin bize dediği gibi, siz şah kartallar emaneti teslim almıştır. Bu emaneti elinden geldiğince sonuna kadar götürecektir. Ahilikte olduğu gibi Orta Sandığı'nı önce Kırşehir sonra da tüm Türkiye’de yaygınlaştırarak birlik ve beraberliğe katkı sağmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Fatih Kutlu da Ahilikte en önemli konun cömertlik olduğuna dikkati çekerek, hem şehit yakınlarına sahip çıkmayı hem de birlik ve beraberliğe katkı sunmayı arzu ettiklerini kaydetti.

Şehitlerin emanetlerine Ahilik geleneğiyle sahip çıkıyorlar

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :