Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

İngiltere’nin Poursmouth kentindeki Türk Deniz Şehitliği’nde anma töreni yapıldı

LONDRA (AA) - Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dönümünü kapsamında İngiltere’nin Poursmouth kentindeki Türk Deniz Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi.

1850 yılında eğitim için geldikleri İngiltere’nin Poursmouth şehrinde salgın hastalık sebebiyle hayatını kaybeden 26 Osmanlı bahriyelisinin ebedi istirahatgahı Türk şehitliğinde düzenlenen törene Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran, Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, Londra Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Yarbay Onur Kıyıcı ve Gosport Belediye temsilcisi Lynn Hook katıldı.

Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çevre şehirlerden gelen çok sayıda vatandaş da törende yer aldı.

Büyükelçi Bilgiç, şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda yaptığı konuşmada Çanakkale ruhunu yaşatmanın önemini vurguladı.

"Çanakkale ruhu"nun Anadolu’nun dört bir yanındaki vatan evlatlarını tek bir hedef ve ülkü uğrunda birleştirdiğini anlatan Bilgiç, "Çanakkale ruhu bugün gönül coğrafyamız olarak nitelendirdiğimiz birçok Filistinliyi, Sudanlıyı, Balkan Türk'ünü, Yemenliyi, Tunusluyu bu destanın kahramanları haline getirmiştir." diye konuştu.

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Bilgiç, "Yüzyıllardır vatan savunması destanı yazmış olan bu aziz millet 15 Temmuz akşamı da seçilmiş Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, meclisimize, demokrasimize ve geleceğimize canı pahasına sahip çıkmış, millet iradesine saldıran tanklara göğsünü siper etmiştir." değerlendirmesini yaptı.

Şehitlikteki kabirlere karanfil bırakılan törende, Kur'an-ı Kerim de okundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :