Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

Bosna Hersek ve Makedonya'da törenler düzenlendi- Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Erginay:- "18 Mart, bir ulusun yeniden uyandığı, kendine güveninin canlandığı, bağımsızlık ve egemenlik hayallerinin tekrar yeşerdiği tarihtir"

SANSKİ MOST (AA) - Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Bosna Hersek ve Makedonya'da törenler yapıldı.

Bosna Hersek'teki tören, ülkenin kuzeybatısındaki Sanski Most şehri yakınlarında, Fatih Sultan Mehmed'in Kamengrad'ı fethi sırasında şehit düşen askerler anısına yaptırılan Türk Şehitliği Anıtı'nda başladı.

İki ülke milli marşlarının çalınması ve saygı duruşuyla başlayan törene Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Una-Sana Kantonu Başbakanı İzudin Saracevic, Sanski Most Belediye Başkanı Mustafa Avdagic, Bosna Hersek'te görevli Türk askerler, ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri, Bosna Hersekli askerler ve vatandaşlar katıldı.

Yetkililerin anıta çelenk koymasının ardından Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Hasan Atlı Kur'an-ı Kerim okudu, Türkçe ve Boşnakça dua etti.

Heyet daha sonra Fatih Sultan Mehmed'in ordusuyla birlikte cuma namazı kıldığı Musalla mevkisine geçerek, burada şehitler için dua etti.

- Mehterana yoğun ilgi

Sanski Mosta şehrinde düzenlenen törende konuşan Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, vatanlarını korumak için canlarını vermekten kaçınmayan şehitleri anmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "18 Mart, fedakarlığın simgesidir. 18 Mart, vatanlarını korumak için kendi hayatlarını, canlarını, geleceklerini heba etmekten kaçınmayan yiğit insanların tarihidir. 18 Mart, bir ulusun yeniden uyandığı, kendine güveninin canlandığı, bağımsızlık ve egemenlik hayallerinin tekrar yeşerdiği tarihtir" dedi.

Erginay, Çanakkale Savaşları'nda Türk milletinin 250 bin kayıp verdiğini aktararak, "Bu savaşlarda canlarını feda etmiş pek çok Balkan kökenli yiğidimiz de Çanakkale'nin bu bölgede akıllarda yer etmesine katkı sağlamıştır. Bosna Hersek'ten gelen kardeşlerimiz bu cephede Türk insanıyla omuz omuza mücadele etmiş, katıklarını bölüşmüş, canlarını seve seve vermiştir" diye konuştu.

Erginay, Türkiye'nin ve Bosna Hersek'in şehitliğin anlamını en iyi bilen ülkeler olduğunu vurgulayarak, bu sebepten bugün şehitlerin burada anılmasının kendiler için ulvi bir vazife olduğunu ifade etti.

Sanski Most Belediye Başkanı Avdagic, Bosna Hersek'in gelecekte de Türk dış politikasının odağında kalması temennisinde bulunarak, 18 Mart tarihinin iki ülkeyi birbirine sıkıca bağlayan bir sembol olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Osmangazi Mehteran Takımı sahne aldı. Mehteranın seslendirdiği "Çanakkale Türküsü" ve Bosna Hersek şehitleri için yazılmış "Şehit Vedası" adlı eserler, vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Program, Çanakkale Savaşları ile ilgili belgesel ve fotoğraf sergisi ile sona erdi.

- Makedonya'da da anma programı

Makedonya'da da Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği'nde tören düzenlendi.

Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümünü gururla idrak ettiklerini ifade ederek, tüm şehitlerin aziz hatırlarını saygı ve minnetle hatırladıklarını söyledi.

Son dönemde meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınadığını belirten Şölendil, "Yüce milletimizin yılgınlığa kapılmadan birlik ve sabır içerisinde bu hain saldırıların üstesinden geleceğine inanıyorum" sözlerine yer verdi.

Üsküp Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Gökhan Yiğittürk de Türk milletinin varlığı ve bölünmez bütünlüğü ile dünya barışının korunması adına canlarını feda eden aziz şehitleri saygıyla andığını ifade ederek, "Bugün, küllerinden dirilerek yeniden doğan ve savaş tarihine adını altın harflerle yazdıran kahramanlık destanı Çanakkale'nin 101. yıl dönümü anmaktan dolayı gururluyuz" dedi.

Törene, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.


Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :