Sayılı günlere geldik! Bursa'nın 6 günlük suyu kaldı

Sayılı günlere geldik! Bursa'nın 6 günlük suyu kaldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentin su kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, barajlardaki doluluk oranının yüzde 3,34’e düştüğünü ve yalnızca 6 günlük su kaldığını açıkladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentte yaşanan su sıkıntısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bozbey, barajlardaki kritik seviyeye düşen su miktarı ve alınan önlemleri kamuoyuyla paylaştı.

Bursa’nın su ihtiyacının normalde yüzde 85’i Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 15’i ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılanırken, şu an bu dağılım değişmiş durumda. Bozbey, mevcut tabloyu şu şekilde özetledi:

"Bugün itibarıyla suyun yüzde 50’si Doğancı ve Nilüfer barajından, yüzde 15’i Uludağ kaynaklarından, yüzde 35’i ise 155 adet derin su kuyusundan sağlanıyor. Ancak bu kuyular zaman zaman devre dışı kalabiliyor. Hemen yeni kuyular açmak için çalışma yapıyoruz."

Yer altı su seviyesinin 250 metrelere kadar indiğine dikkat çeken Bozbey, bunun Bursa Ovası’nın yaşadığı kuraklığın açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Sayılı günlere geldik! Bursa'nın 6 günlük suyu kaldı

Barajlarda Kritik Seviye

Başkan Bozbey, barajlardaki son durumu da şöyle açıkladı:

  • Doğancı Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 6,81

  • Nilüfer Barajı tamamen kurumuş durumda (yüzde 0)

  • Çınarcık Barajı ise yüzde 50 seviyesinde (yaklaşık 75 milyon metreküp su)

Ancak ortalama doluluk oranı ise yalnızca yüzde 3,34. Bu durumun ciddi bir su krizine işaret ettiğini belirten Bozbey, Bursa’nın günlük su tüketiminin 525 bin metreküp olduğunu vurguladı.

"Bugün yağan yağmurla sevindik. Ancak 25 santimetre dolum olmazsa, baraj seviyeleri daha da düşecek. Eğer daha fazlası dolmazsa, yalnızca 6 günlük suyumuz kaldı. Yağışlar olmazsa, su kesintileri kaçınılmaz olacak" dedi.

Sayılı günlere geldik! Bursa'nın 6 günlük suyu kaldı

Maliyet Arttı, Su Yetmiyor

Bozbey, artan maliyetlere de dikkat çekerek, "1 metreküp suyun maliyeti 85 TL'ye kadar çıktı. Türkiye’deki 30 büyükşehir arasında su fiyatlarında 23 veya 24. sıradayız" dedi.

Kentteki su sorununun çözümü için Çınarcık ve Doğancı barajları arasında bir tünelin inşa edilmesi gerektiğini belirten Bozbey, bu projenin hayata geçmesiyle uzun vadede sorunların aşılabileceğini ifade etti.

"Baypas hattını devreye almasaydık, su kesintileri Eylül başında başlamış olacaktı. Şu an kesinti olmamasında hem bu hattın hem de Bursalıların yaptığı tasarrufun etkisi büyük."

Çağrı: Tasarrufa Devam

Bozbey, tüm vatandaşlara çağrıda bulunarak, su tasarrufu konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini vurguladı. Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ifade eden Bozbey, "Eğer yağış olmazsa, çok yakın zamanda su kesintileri gündeme gelecek" uyarısında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.