"Savaşta sanatçı yetiştirmek her medeniyete nasip olmaz"

"Savaşta sanatçı yetiştirmek her medeniyete nasip olmaz"

BİKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk:- "Avrupa'ya, 'Sizi öldüren insanlar kendilerini Müslüman diye tanıtsalar da onlar, İslamla alakası olmayan insanlar. Terörün dini olmaz. Terörizmin bir inancı olmaz' demek istiyoruz. Amacımız, terörizme sanatla cevap

İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - Bilim Kültür ve Sanat Derneği (BİKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, "Avrupa'ya, 'Sizi öldüren insanlar kendilerini Müslüman diye tanıtsalar da onlar, İslamla alakası olmayan insanlar. Terörün dini olmaz. Terörizmin bir inancı olmaz' demek istiyoruz. Amacımız, terörizme sanatla cevap vermek" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Hattat Hüseyin Kutlu tarafından kurulan BİKSAD'ın yönetim kurulu başkanlığına seçilen, eski Anadolu Ajansı Genel Müdürü, gazeteci yazar Kemal Öztürk, AA muhabirine, derneğin temellerinin 1976 yılında Hattat Hüseyin Kutlu tarafından Kocamustafapaşa'daki Ali Paşa Camisi'nde atıldığını anlattı.

Hüseyin Kutlu'nun, Hüsn-i Hat dersleri verdiği öğrenci kitlesi genişleyip faaliyetler artınca, daha iyi organize olmak için 2009 yılında BİKSAD'ın resmi olarak kurulduğunu dile getiren Öztürk, BİKSAD'ın çalışma alanının, geleneksel sanatların dışına çıkmadığını aktardı.

Kemal Öztürk, "Hüsn-i Hat, ebru, minyatür, musiki, Osmanlı Türkçesi, tezhip ve şükufe, bunlar İslam medeniyetinin en önemli sanat dalları. BİKSAD da bu sanat dallarını geliştirmek, güçlendirmek, bilimsel çalışmalar yapmak ve öğrenci yetiştirmek için faaliyetlerini sürdürüyor. Şu anda 700'e yakın öğrencisi var BİKSAD'ın. Hem Anadolu hem Avrupa Yakası'nda kurulan iki ayrı merkezde, bu 700 öğrenci hafta içi ve hafta sonu kurslara gelerek eğitim alıyor." dedi.

- "Dünyanın en büyük sanat bahçesi"

5 yıl önce Hüsn-i Hat ile ilgili bir belgesel izlerken, orada bir hattatın 'Biz Hüsn-i Hat'la sadece yazı yazmıyoruz. İnsan ruhunu eğitiyoruz' sözlerinden çok etkilendiğini ve bu sözün Hüseyin Kutlu'ya ait olduğunu öğrendiğini kaydeden Öztürk, "Ve kendisiyle buluşup tanıştım. O günden beri de Hüsn-i Hat ve sanat dallarıyla ilgileniyorum. Ankara'daki görevlerimde medya ve sanat ilişkisiyle ilgili çalışmalar yürütüyordum. Hem çok zor hem stresli bir görevdi. Dolayısıyla o görevlerimi yaparken yıprandığımı ve kuraklaştığımı hissettim. O nedenle de yoğun bir şekilde bu çalışmalara başladım ki bir denge oluşturabileyim." diye konuştu.

Son günlerde Avrupa ve ABD'de İslamofobi'nin arttığını bu nedenle, özellikle uluslararası sahada faaliyet planları yaptıklarını vurgulayan Kemal Öztürk, şöyle devam etti:

" 'İslam', 'Müslümanlar' denildiğinde gerici, şiddet eğilimli, terörist, kaba, eğitimsiz, cahil insanlar olarak algılanıyor. Peki bu eserler ne? Bütün bu eserler nasıl ortaya çıkar? Ancak büyük bir gelenekten, medeniyetten gelirseniz olur. İşte BİKSAD'ın amacı bu köklü geleneği tekrar ortaya çıkarmak, Türkiye'ye, İslam dünyasına ve dünyaya yaymaktır. Eğer başarabilirsek, burada dünyanın en büyük sanat bahçesini şu anda inşa ediyoruz. Bu sanat bahçesinde İslam medeniyetinin en önemli sanat kollarını göstereceğiz, kurslar açacağız ve sergileyeceğiz. Burada bir Endülüs bahçesi, bir Osmanlı otağı, bir Selçuklu tekkesinin örneklerini göstereceğiz."

- Paris'te hüsn-i hat sergisi

Öztürk, Paris'te terör saldırılarının gerçekleştiği yerde bir Hüsn-i Hat sergisi açmayı hedeflediklerini belirterek, "Avrupa'ya, 'Sizi öldüren insanlar kendilerini Müslüman diye tanıtsalar da onlar, İslamla alakası olmayan insanlar. Çünkü İslam, böylesine güçlü bir medeniyet ve sanattır. Bununla tanıyıp özdeşleştirin. Terörün dini olmaz. Terörizmin bir inancı olmaz' demek istiyoruz. Amacımız, terörizme sanatla cevap vermek." dedi.

Bilim, kültür ve sanatın birbirlerinden ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizen Öztürk, "İbni Sina bir tıpçıydı ama astronomiyle de ilgilenirdi. Farabi matematikçiydi ama müzikle de ilgilenirdi. Dolayısıyla bizim medeniyet anlayışımızda, bilimlerin bütüncül olarak algılanması gerekir. Modernizm, bilimleri böler ve parçalar. Gözü yaparken böbreği, şehir yaparken doğayı, baraj yaparken çevreyi bozuyor. O yüzden İslam medeniyeti, bilimlerin bütüncüllüğü üzerine inşa olmuştur." diye konuştu.

İslam dünyası ve Türkiye'nin çok zor dönemlerden geçtiğini, böyle dönemlerde hukukun, adaletin, sanatın, estetiğin ve kültürün yaşatıldığını görmenin insanlara çok büyük bir motivasyon kaynağı olacağını ifade eden Kemal Öztürk, sözlerini, "Bu kriz anlarında bile biz sanatçı yetiştiriyoruz. Medeniyetin sanat damarının devam etmesi için çaba gösteriyoruz. Böyle zamanlarda müzisyen yetiştirmek, ne kadar büyük bir medeniyete sahip olduğumuzu gösterir. Savaşın ortasında sanatçı yetiştirmek her medeniyete nasip olmaz." diye tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :