Savaşta çocuğunu kaybeden Boşnak babadan Kerim bebeğe destek

Savaşta çocuğunu kaybeden Boşnak babadan Kerim bebeğe destek

Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Grabovica:- "Dileğim, Suriye'de ya da dünyanın herhangi bir yerinde tek bir masum çocuğun dahi öldürülmemesi, annelerin ağlamaması. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan çatışmala

SARAYBOSNA (AA) - Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovica, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan çatışmalarda masum çocukların koruma altına alınması çağrısında bulundu.

1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nda 11 yaşındaki kızını kaybeden Grabovica, Suriye'nin kuşatma altındaki Doğu Guta bölgesinde, rejimin topçu saldırısına annesinin kucağında yakalanıp hem annesini hem de sol gözünü kaybeden Kerim bebeğe destek mesajı verdi.

Grabovica, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Savaşı sırasında her gün onlarca çocuğun yaşamını yitirdiğini anımsatarak, "Öldürülen çocukların aileleri, kardeşleri ve saldırılarda yaralanan çocuklar hala yaşadıklarının korkunç izlerini taşıyor." dedi.

Bazı ailelerin evlat acısına dayanamadığını söyleyen Grabovica, "Sevdiklerini kaybetmenin verdiği acı, bazı anne babaların genç yaşta ölümüne sebep oldu, bazılarını da çeşitli hastalıklara mahkum etti. Bu olayların, biz anne babalarda yarattığı psikoloji bambaşka." şeklinde konuştu.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocukların Aileleri Derneğinin, türünün tek örneği olduğunu belirten Grabovica, "Dünya üzerinde benzer bir derneğin olduğunu düşünmüyorum. Derneğin kurulma sebeplerinden en önemlisi, öldürülen çocukların kayıt altına alınması ve bu ölümlerin doğrulanması." ifadelerini kullandı.

Grabovica, Bosna Savaşı sırasında bin 600 çocuğun öldürüldüğünü hatırlatarak, çocuklarını kaybeden ailelerin adaletin yerini bulması için son nefeslerine kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

Masum sivillerin, bilhassa çocukların ölümüne neden olanları anlayamadığına dikkati çeken Grabovica, "Bunlar deli insanlar. Bir çocuğu öldürüp, bir annenin gözyaşlarına neden olan insanları anlayamıyorum. Bunu yapanların cehennemde cayır cayır yanmalarını diliyorum." dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) varoluşunun hakkını vermesi gerektiğini söyleyen Grabovica, "Dileğim, Suriye'de ya da dünyanın herhangi bir yerinde tek bir masum çocuğun dahi öldürülmemesi, annelerin ağlamaması. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan çatışmalarda masum çocuklar koruma altına alınmalı." diye konuştu.

Bosna Hersekli eski voleybolcu Nermin Basic de Suriye'den gelen görüntü ve fotoğrafların kendisini derinden etkilediğini belirterek, Kerim bebeğe ve Doğu Guta halkına destek mesajı verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :