Saraybosna'nın "nezaket sembolü" Tabakçı Mescidi

Saraybosna'nın "nezaket sembolü" Tabakçı Mescidi

Saraybosna'daki tarihi Başçarşı'da, tabaklama işiyle uğraşan esnafın ibadet etmesi için inşa edilen 456 yıllık Tabakçı Mescidi, bugün de şehirdeki Müslümanların toplandığı en önemli ibadethanelerden biri olarak hizmet veriyor - İslam Medeniyeti Uzmanı Pro

SARAYBOSNA (AA) - LEJLA BİOGRADLİJA - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Başçarşı'da tabaklama işini yapan esnafın, ağır deri kokusundan diğer insanları rahatsız etmemek için kendilerine yaptırdığı, bu nedenle de şehrin "nezaket sembolü" olarak görülen 456 yıllık Tabakçı Mescidi, hala şehirdeki Müslümanların toplandığı en önemli ibadethanelerden biri olma özelliğini koruyor.

Ramazan ayında hatim indirilen, teravih namazları kılınan mescitte, yıl boyunca her perşembe yatsı namazlarından sonra gençlerin yoğun ilgi gösterdiği hadis sohbetleri düzenleniyor.

Tabaklama işi yapan esnafın, çarşıdaki diğer camilere gelen esnafın kokudan rahatsız olmaması için yaptırdığı mescit, bu anlamda "nezaket sembollerinden biri" olarak gösteriliyor.

AA muhabirine mescidin tarihini anlatan İslam Medeniyeti Uzmanı Prof. Dr. Amir Ljubovic, 1561 yılında inşa edilen mescidin, "Crtavacka" ya da "Osman Efendi" isimleriyle de bilindiğini söyledi.

Evliya Çelebi'nin Seyahatname isimli eserinde de bahsi geçen mescidin, tarih boyunca birçok kez yakıldığını aktaran Ljubovic, mescidin en büyük hasarı ise 1697 yılında Savoy Prensi Eugene'nin komutasında gerçekleşen ve şehri yakıp kül eden baskın sırasında gördüğünü ifade etti.

Ljubovic, mescidin daha sonra Mehmed Buric ve Salih Smajlagic tarafından onarıldığını belirterek, "Tabakçı Mescidi, deri işi ile uğraşan esnafın namaz kıldığı bir yerdi. Tabaklama işi ile uğraşanlar, abdest almalarına rağmen etrafa ağır bir koku yayardı. Onlar da diğer camilerdeki insanları rahatsız etmemek adına burada namaz kılardı." dedi.

Tabaklama esnafı, 19. yüzyılda dönemin Bosna Valisi Topal Osman Paşa'nın talimatıyla şehir merkezinden taşındığını anlatan Ljubovic, Tabakçı Mescidi'nin asırlardır dericilerin hikayesini korumaya ve tarihin sayfalarında yer almaya devam ettiğini kaydetti.

- Hadis sohbetleri, hatim ve teravih geleneği

Vakit namazlarında kapalı mescitte, ramazanda hatim indirildiği ve teravih namazı kılındığı gibi yıl boyunca da her perşembe günü yatsı namazından sonra hadis sohbetleri düzenleniyor.

Her hafta farklı hadis belirleyip üzerinde sohbetlerin yapıldığı mescit, özellikle Saraybosnalı gençler tarafından yoğun ziyaret ediliyor.

Mescitte hadis sohbetleri organize eden hafız Ammar Basic, mescidin sadece Saraybosna değil, Bosna Hersek tarihinde de önemli yeri olduğunu söyledi.

Asırlık mescidin, o dönemde de Müslümanlar arasındaki hoşgörünün önemli sembollerinden olduğunu anlatan Basic, geçmişte sadece tabaklama işiyle uğraşan esnafın kullandığı mescidin, zaman için farklı faaliyetlerle Saraybosnalı Müslümanlara hizmet etmeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Basic, her perşembe "Hadis Halkası" adını verdikleri hadis sohbetleri gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Bu hafta 598'inci hadis sohbetini yapıyoruz. Bu anlamda, bu mescit Müslüman gençlerin buluşma noktası haline geldi." dedi.

Mescidin Saraybosnalı Müslüman gençlerin kalbinde özel yere sahip olduğunu aktaran Basic, aynı zamanda Tabakçı Mescidi'ni unutulmaktan koruyan bu geleneğin uzun yıllar sürmesi temennisinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :