Saraybosna'daki İgman savunmasının 23. yılı

Saraybosna'daki İgman savunmasının 23. yılı

Bosna'daki savaşta, başkent Saraybosna yakınındaki İgman Dağı'nda Sırp birliklerin operasyonunun durdurulması ve dağın savunulmasının 23. yılı dolayısıyla anma törenleri düzenlendi

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta, başkent Saraybosna yakınlarındaki İgman Dağı'nda Sırp birliklerin düzenlediği operasyonun durdurulması ve dağın savunulmasının 23. yılı dolayısıyla törenler düzenlendi.

İgman Dağı'nda savaş döneminde yapılan camide düzenlenen "Bosna Hersek Savunmas: İgman 2016" anma törenine, gaziler, şehit yakınları ve çok sayıda kişi katıldı. Kılınan cuma namazının ardından dağın ve şehrin savunmasında hayatını kaybeden şehitler için dua edildi.

Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri Din Görevlisi Nesib Hadzic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelenekselleşen anma törenlerinin bu yıl 16. kez düzenlendiğini belirterek, bu yılki törenler kapsamında "Gençlik, yaşam yolunda" sloganıyla sembolik bir yürüyüş de gerçekleştirildiğini aktardı.

İgman'daki törene ilk kez katıldığını söyleyen Bosna savaşı gazisi Amir Mujkic de ülkenin savunulmasında katkısı bulunan gazi ve şehitlere vefa borcunu ödemek için buraya geldiğini ifade etti.

Kurban yakınlarından Mehrema Cesa ise savaşta amcasını, dedesini ve iki yeğenini kaybettiğini belirterek, istisnasız her yıl törenlere katıldığını söyledi.

- Aliya da unutulmadı

Anma etkinlikleri kapsamında ayrıca, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği'nde de tören düzenlendi.

Töreni kapsamında, İzetbegoviç'in kabrine çiçek bırakıldı, dua edildi.

Saraybosna yakınlarındaki İgman Dağı'nda, savaş suçu zanlısı Sırp komutan Ratko Mladic'in emrindeki birlikler operasyon düzenleyerek, Saraybosna'ya girip şehrin diğer yakasındaki Sırp birlikleriyle birleşmeyi hedeflemişti.

Savaşın dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen İgman savunmasında, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu galip gelerek, Sırp askerler püskürtülmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler