Saraybosna'da Hollanda'nın skandal tavrına tepki

Saraybosna'da Hollanda'nın skandal tavrına tepki

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Başçarşı'da toplanan Türk öğrenciler ve vatandaşlar, Hollanda'nın skandal tavrını protesto etti

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşayan Türk öğrenciler ve bazı vatandaşlar, Hollanda devletinin Türk bakanlara yönelik skandal tavrını protesto etti.

Tarihi Başçarşı Meydanı'nda toplanan kalabalık gruba, ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri de eşlik etti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, burada yaptığı açıklamada, Hollanda'da yaşananlara karşı duyarlılık ve Türkiye ile birlikteliği göstermek adına toplandıklarını söyledi.

Amaçlarının demokrasi vurgusu yapmak olduğunu aktaran Koç, "15 Temmuz'da yaşadığımız olaylarda Türkiye'nin nasıl birlik içerisinde hareket ettiğini kanıtlamış olduk." dedi.

Türkiye'nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne olan saygısını her zaman belirttiğini ifade eden Koç, dün Hollanda'da yaşananların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) öğrencilerinden Yusuf İşler de Hollanda polisi ve yönetiminin tavrını kınadıklarını dile getirerek "Demokratik olduğunu söyleyen Avrupa, Hollanda'nın Srebrenitsa'da Sırplara sığınmacıları teslim ederek ortak olduğu katliamı ve tecavüzlerde sessiz kaldığı gibi Türkiye'ye yapılan haksızlık karşısında da sessiz kalmıştır." diye konuştu.

Bosna Hersek'teki Türkler olarak yaşananlara asla sessiz kalmayacaklarını vurgulayan İşler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın dün geceki tutumuyla Nene Hatun'un büyük bir örneğini gösterdiğini bildirdi.

Srebrenitsa soykırımında birçok yakınını kaybeden Adel Sabanovic ise Hollanda'nın insan hakları ve demokrasi konusunda yorum yapabilecek son ülke olduğunu belirterek "Dün akşam yaşananlar beni derinden üzdü. Hollanda, 1995 yılında Srebrenitsa'da yaşanan soykırımda da insan haklarını ihlal etmişti." dedi.

- "Hollanda, kadın haklarını ihlal ettiğini gösterdi"

Grup, Başçarşıda'ki gösterinin ardından Hollanda'nın Saraybosna Büyükelçiliği binası önüne gelerek eylemlerini burada sürdürdü.

"Ey kafirler, yenileceksiniz ve toplanıp sürüneceksiniz", "Hollanda şaşırma, sabrımızı taşırma", "Faşist Hollanda", "Biz, Fatihlerin nesliyiz" sloganları atan grup, Hollanda'nın skandal tavrına tepkilerine burada da devam etti.

IUS öğrencilerinden Halil İbrahim Şahin, demokrasi dersi vermeye çalışanların dün sınıfta kaldığını vurgulayarak "Ülkemizin kaderini ve geleceğini belirleyecek olan Türk milletidir." dedi.

Öğrencilerden Hilal Yanık da "Bu zamana kadar kadın hakları üzerinden prim yapmaya çalışan Avrupa, dün tüm dünyaya kadın haklarını ihlal ettiğini gösterdi." görüşünü kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :