Şap ve Üç Gün Hastalığı, Et Fiyatlarını Frenledi
TÜSEDAD Başkanı Müslüm Doğru, büyükbaş hayvanlarda artan şap ve üç gün hastalığı nedeniyle birçok hayvanın erken kesime gittiğini, bunun da kırmızı et fiyatlarındaki yükselişi durdurduğunu söyledi.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Müslüm Doğru, şap ve üç gün hastalıklarının Türkiye genelinde büyükbaş hayvan üreticilerini zor durumda bıraktığını belirterek, hastalıklar nedeniyle erken kesime giden hayvan sayısının arttığını söyledi.
Bursa Tarım Fuarı’nda açıklamalarda bulunan Doğru, “Şap ve üç gün hastalıkları hem süt verimini hem de kırmızı et üretimini ciddi şekilde etkiliyor” dedi. Özellikle besi işletmelerinde hastalık görüldüğünde üreticilerin hayvanları tedavi etmek yerine kesime göndermeyi tercih ettiğini dile getiren Doğru, “Hastalanan hayvanların çoğu sigortalı değil. Verim düşüyor, ölüm riski var. Üretici de kestirmeyi tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

“Erken kesim, verim kaybı demektir” diyen Doğru, bu durumun karkas et verimini düşürdüğünü, yani hayvandan elde edilen kırmızı et miktarının azaldığını vurguladı. Üç gün hastalığının yüksek ateşe sebep olarak süt veriminde ciddi kayıplara yol açtığını, şap hastalığının ise hayvanın yem tüketimini azaltarak yine süt ve et üretimini düşürdüğünü söyledi.
Et fiyatları yükseliyordu, hastalık fren oldu
Şap ve üç gün hastalıklarının, et piyasasında da etkilerini göstermeye başladığını ifade eden Doğru, “Fiyatlar yavaş yavaş yükselişe geçmişti, besicilerimiz umutlanmıştı. Ancak hastalık nedeniyle erken kesim artınca arz fazlası oluştu, bu da fiyatları baskıladı” dedi.

“Et fiyatlarında ciddi bir düşüş yok ama yükseliş durdu,” diyen Doğru, özellikle damızlık hayvanların bile kesime gitmesinin orta ve uzun vadede hayvansal üretime zarar verebileceğine dikkat çekti.
Doğru, açıklamasının sonunda yetkililere çağrıda bulunarak, şap ve üç gün hastalıklarıyla daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
Kaynak:
