Sanayinin kadın patronları

Sanayinin kadın patronları

Yaklaşık 2 bin 500 iş yeri ve 15 bine yakın çalışanıyla Türkiye'nin en büyük sanayi sitelerinden olan Akdeniz Sanayi Sitesi'ndeki kadın patronlar, iş hayatındaki başarılarıyla örnek oluyor- Makine imalatı yapan şirket sahibi Akcan: - "Herhangi bir yerde '

ANTALYA (AA) - LEVENT KİŞİ - Çalışma şartlarının zorluğu nedeniyle erkeklerin egemen olduğu sanayi sitelerinde, son yıllarda kadın girişimcilerin sayısı artmaya başladı. Yaklaşık 2 bin 500 iş yeri ve 15 bine yakın çalışanıyla Türkiye'nin en büyük sanayi sitelerinden olan Akdeniz Sanayi Sitesi'ndeki kadın patronlar iş hayatındaki başarılarıyla örnek oluyor.

Tarım ve gıda sektörlerinde kullanılan bazı makinelerin imalatının yapıldığı firmanın sahibi olan Özlem Ayık Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma olarak 13 yıldır faaliyet gösterdiklerini, Ar-Ge konusunda KOSGEB ve TÜBİTAK'tan yardım aldıklarını söyledi.

Sanayide çalışmanın sadece kadınlar için değil, erkekler için de zorlu olduğuna dikkati çeken Akcan, "Yanımızda çalışan kadınların genelde ulaşım konusunda sıkıntıları oluyordu. Özellikle çocukları olduktan sonra işi bırakmak zorunda kalıyorlardı. Ancak eskiye nazaran kadınlar artık daha rahatlar" dedi.

Sanayi yönetiminin gayretleriyle sitelerinin oldukça güvenli hale geldiğine işaret eden Akcan, Akdeniz Sanayi Sitesi'nde kadınların daha iyi şartlara çalıştığını vurguladı.

Sanayi yönetiminin olumlu yaklaşımları sayesinde sanayide çalışan kadınların artık yadırganmadığını dile getiren Akcan, "Herhangi bir yerde 'Sanayide iş yerim var, makine üretimi yapıyorum' deyince çok şaşıran insanlar olabiliyor. Ülkemizde kadınların her sektörde çalışmasının artık normal olduğunu ve garipsenmemesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

- "Zorluklara rağmen üretmek çok güzel bir duygu"

Sanayi sitesinde ambalaj malzemeleri üretimi yapan iş yerinin kadın patronu Nazmiye Güler Akbulut ise ürettikleri ürünleri Meksika'dan Malezya'ya, İran'dan Tanzanya'ya birçok ülkeye ihraç ettiklerini bildirdi.

Üretikleri ürünün bir benzerinin daha önce Türkiye bayiliğini yaptıklarına değinen Akbulut, ithalatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle söz konusu ambalajları Türkiye'de üretmeye karar verdiklerini kaydetti.

Sanayide kadın girişimci görenlerin genelde şaşırdığını anlatan Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok kişi de takdir ediyor. Sanayide bir kadın işveren olmak çok zor. Üretim yapan bir firma olduğumuz için geceleri de çalışmalarımız sürüyor. Bundan dolayı geç saatlerde gelip üretimi kontrol etmek zorunda kalıyorum. Giriş çıkışlarda sıkıntı yaşayabiliyorum. Tek başıma gelip gittiğim için biraz tedirginlik yaşıyorum. Ancak bu zorluklara rağmen üretmek ve özellikle ürettiğimizin ihracatını yapabilmek çok güzel bir duygu. Yurt dışına çıktığınızda bir markette kendi ürününüzü görmeniz çok gurur verici ve en büyük mutluluk kaynağı oluyor."

- "Sanayimiz kadınlar için güvenli bir yer"

Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk de yaklaşık 2 bin 500 iş yeri ve 15 bin çalışanıyla sanayi sitelerinin Türkiye'nin en büyüklerinden olduğunu söyledi.

Kadınların sanayide çalışmasının geçmiş yıllarda yadırgandığını ancak bu algının artık değişmeye başladığını belirten Öztürk, "Sanayi sitemizde şu anda 600'e yakın kadın çalışıyor. Bunlar genelde büro hizmetleri ve mutfak kısımlarında görev yapıyorlar ancak işveren durumundaki kadın patronlar da bulunuyor" dedi.

Sanayi sitesine daha fazla kadın girişimcinin gelmesini istediklerini ifade eden Öztürk, sanayinin kadınlar için güvenli bir yer olduğunu ve rahatlıkla ticari faaliyetlerde bulunabileceklerini vurguladı.

Öztürk, "Kooperatif yönetimi olarak kadın çalışan sayısını daha fazla artırmayı hedefliyoruz. Akdeniz Sanayi Sitesi'nde iş yeri sahibi olmak isteyen veya çalışmak isteyen kadınlara yönetim olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :