Sanayi üretim endeksi (2)

Sanayi üretim endeksi (2)

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarak, 131,7 değerine ulaştı

ANKARA (AA) - Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarak, 131,7 değerine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artış gösterdi. Mayısta 131,7 olarak hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 123,1 seviyesinde bulunuyordu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, mayısta bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre en fazla artış, yüzde 3,5 ile sermaye malı imalatında görüldü.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en fazla artış yüzde 12 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 11,1 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı ve yüzde 10,5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti.

Bu alanda en yüksek azalış ise yüzde 7,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatında yaşandı. Bu azalışı yüzde 3,5 ile içeceklerin imalatı, yüzde 2,4 ile kok ve kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı izledi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler