Samsun'da "Güldestan" balesi sahnelenecek

Samsun'da "Güldestan" balesi sahnelenecek

Türk dans repertuvarının özgün eserleri arasında bulunan "Güldestan" balesi, SAMDOB tarafından sahneye konulacak

SAMSUN (AA) - Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), "Güldestan" balesini sanatseverlerle buluşturacak.

SAMDOB'dan yapılan yazılı açıklamada, 2009-2010 sanat sezonunda Samsun'da sahnelenen ve seyirciden gördüğü yoğun ilgi nedeniyle uzun süre kapalı gişe oynayan "Güldestan" balesinin tekrar sahneye konulacağı belirtildi.

Açıklamada, Beyhan Murphy'nin 2004'te Mercan Dede ile beraber yarattığı ve o günden bugüne pek çok sahnede hayat bulan "Güldestan" balesinin Hollanda, Çin, Almanya, Makedonya, Fransa, Kıbrıs gibi ülkelerde de sahnelendiği ve büyük ilgi gördüğü ifade edildi.

Türk dans repertuvarının özgün eserlerinin başında gelen ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü projesi olarak hayata geçirilen "Güldestan" balesi, türünün ilki olma özelliğini taşıyan bir prodüksiyon olarak da biliniyor.

Reji ve koreografisi Beyhan Murphy'e ait olan eserin müzikleri Mercan Dede'ye ait. Dekor tasarımı Işın Mumcu, kostüm tasarımı İsmail Dede tarafından yapılan eseri Arkın Zirek sahneye koyuyor. Işık tasarımı Michael Odam'a ait olan eserin ışık adaptasyonunu ise Beyhan Murphy ve Murat Yılmaz gerçekleştiriyor.

Güldestan balesinde, sosyo-kültürel geçmiş ile ilgili birçok konu yer alırken, bölümler arasında göçebe toplumdan gelmekle ilgili olarak toprak, kadın ve erkek olgularının hem geçmişte hem de günümüzde hicivsel bir anlatımla işlenmesi ve geleneksel sema ayininden esinlenen mistik bir bölüm de bulunuyor. Ayrıca en kıymetli çiçek olan gülün, en kıymetli varlık olan insana yansıması da anlatılıyor.

SAMDOB, "Güldestan" balesini 11 Şubat Cumartesi günü seyirci ile buluşturacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler