Samsun'da çevreyi kirletecek 15 ton atık yağ toplatıldı

Samsun'da çevreyi kirletecek 15 ton atık yağ toplatıldı

Vali Şahin: - "Bir litre yağ bir milyon litre temiz suyu kirletiyor. Geleceğimize Sahip Çıkalım Projesi ile çevreyi kirletecek 15 ton atık yağ öğrenciler vasıtasıyla evlerden toplatıldı. Toplanan yağlar biyodizel olacak"

SAMSUN (AA) - Samsun Valisi İbrahim Şahin, bir litre yağın bir milyon litre temiz suyu kirlettiğine işaret ederek, kentte hayata geçirilen "Geleceğimize Sahip Çıkalım" Projesi ile çevreyi kirletecek 15 ton atık yağın öğrenciler vasıtasıyla biyodizel yapılmak üzere evlerden toplatıldığını söyledi.

Samsun Valiliği koordinesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlkadım Belediyesi iş birliğiyle geçen yıl başlatılan bir yıl süreli projenin sonuçları İlkadım Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda değerlendirildi.

Vali Şahin, projenin geçen yıl İlkadım ilçesinde 8 ilk ve ortaokulda başlatıldığını, daha sonra 31 okula kadar çıktığını söyledi.

Projenin başarılı olmasıyla okul sayısının 31'e yükseltildiğini ifade eden Şahin, ciddi anlamda atık yağ toplandığını belirterek, şunları ifade etti:

"Bir litre yağ bir milyon litre temiz suyu kirletiyor. Onun için atık yağların çevreye ne kadar zarar verdiğini eğer çocuklarımıza öğretirsek bunlar ciddi anlamda geri dönüşüme katılacak. Geleceğimize Sahi̇p Çıkalım Projesi ile çevreyi kirletecek 15 ton atık yağ öğrenciler vasıtasıyla evlerden toplatıldı. Toplanan yağlar biyodizel olacak."

Şahin, 2050 yılında dünyanın enerji ihtiyacının bugünkünün iki katına çıkacağını vurgulayarak, enerjiye ihtiyaç duyulan dönemde, toprağa, suya ve kanalizasyona karışan atık yağların tekrar ayrıştırılması için çok fazla enerji sarf etmek gerekeceğini dile getirdi.

Şahin, "Bunun yerine atık yağları alıp biyodizele dönüştürerek hem enerji üretmek hem de çevre kirliliğini ortadan kaldırmak geleceğimize, çocuklarımıza daha temiz daha güzel bir dünya bırakmak gibi bir hedefimiz var." diye konuştu.

Çocukların benimsediği projelerin başarısız olamayacağına işaret eden Şahin, anne babaların çocuklarından gelen talepleri görmezden gelemeyeceklerini, böylelikle projenin hedeflerine ulaşabileceğini vurguladı.

Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu da atık bitkisel yağların toplanmasını ve geri kazanılmasını ulusal bir sorumluluk projesi olarak gördüklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından yapılan sunumda, proje kapsamında bir yılda 31 okulda 15 ton atık yağ toplandığı belirtildi.

Toplantıya, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ve ilgililer katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :