Sahte belge düzenleyene teminat uygulaması

Sahte belge düzenleyene teminat uygulaması

ANKARA (AA) - Sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiği belirlenen kişilerin karşı karşıya kalacağı teminat uygulamasının detayları...

ANKARA (AA) - Sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiği belirlenen kişilerin karşı karşıya kalacağı teminat uygulamasının detayları belirlendi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi̇ Usul Kanunu Genel Tebli̇ği̇, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, teminat uygulamasına ilişkin usul ve esaslara yer verildi.

Düzenlemenin konusunu, başkaca bir ticari, zirai ve mesleki faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiği vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen rapor ile tespit edilen ve mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediğinin raporda belirtilmesi üzerine işi bırakmış addolunarak mükellefiyet kayıtları vergi dairesince terkin edilenlerin tabi olacakları teminat uygulaması oluşturuyor.

Söz konusu kişilerin bu yıl için 90 bin liradan az olmamak üzere, düzenlenmiş olan sahte belgelerde yer alan (vergiler dahil) toplam tutarın yüzde 10’u olarak hesaplanan parayı, bankalar tarafından verilen süresiz teminat mektuplarını, Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerini veya bu senetler yerine düzenlenen belgeleri temin etmesi gerekiyor.

Tebliğde bu düzenlemenin nasıl uygulanacağı örneklerle açıklandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :