Sağlık İş Sendikası'ndan Konya'da bankalara promosyon tepkisi

Sağlık İş Sendikası'ndan Konya'da bankalara promosyon tepkisi

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Konya Şube Başkanı Recep Kaplan, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde yürütülen maaş promosyon ihalesi ile ilgili olarak, tekliflerin çalışanların beklentisinin çok altında kaldığını belirterek tepki gösterdi

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Konya Şube Başkanı Recep Kaplan, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde yürütülen maaş promosyon ihalesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Çok sayıda çalışanın katıldığı basın açıklamasında bir aya yakın süredir devam eden ihale sürecinde bankaların verdikleri tekliflerin çalışanların beklentisinin çok altında kaldığını belirten Kaplan, "Bankaların teklifleri çalışanlarımızı büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Rektörlük Makamına promosyon ihalesinin güncellenmesi talebimizi ilettik. Rektörlük makamı ilgili banka ile gerekli görüşmeleri yapmış ve banka 13 milyon 434 bin 850 lira cayma bedeli çıkarmıştır. Rektörlük bu cayma bedelini çalışanlara ödetmemek ve 2023 yılında artan maaşlarla birlikte promosyon ücretinin de artacağı düşüncesiyle ihaleyi feshetmemiştir. Bugün geldiğimiz noktada çalışanların maaşı artmış ancak promosyon ücretleri bırakın artmayı geçen yılki rakamların yarısına düşmüştür. Bildiğiniz üzere 2022 yılında banka maaş promosyon ücretleri 35-40 bin lira seviyelerinde iken bugün Necmettin Erbakan Üniversitemizde çalışan 6.646 emekçi için teklif edilen rakamlar 15-16 bin lira gibi kabul edilemez seviyelerdedir. Bankaların bu düşük teklifleri karşısında 2 kez ihale iptal edilmiş, 3. İhale de yarın 9 ağustosta yapılacaktır" dedi.

konya-banka-promosyon2.jpg

"BANKA PROMOSYONLARI ERİYOR"

Sağlık İşçileri Sendikası Konya Şube Başkanı Recep Kaplan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Necmettin Erbakan Üniversitesi için 2020 yılında imzalanan promosyon ihalesinde çalışanlara aylık gelirlerinin yaklaşık 2 katı oranında promosyon ücreti ödenirken bugün teklif edilen rakamlar çalışanların 1 aylık gelirini bile bulmamaktadır. İhale makamı tarafından şeffaf bir şekilde yönetilen süreçte geçtiğimiz 2 oturumda en yüksek rakamı teklif eden bankanın 16.500 liralık teklifi geçtiğimiz yıl verilen ücretlerle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğu için komisyon tarafından kabul edilmemiştir.

BANKALAR KAZANIRKEN ÇALIŞANLAR KAYBEDİYOR

BDDK verilerine göre sektörde faaliyet gösteren bankaların toplam net kârı 2022 yılının tamamında yüzde 366 artışla 433,5 milyar TL'ye yükselmiştir. Yine 2023 Ocak-Mayıs Döneminde bankalar karlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre %44 artırmışlardır. Bununla birlikte işçi ve memurların maaşları da geçtiğimiz yıla göre artan enflasyonla birlikte yükselmiştir. Bütün bu bilimsel veriler ortadayken bankaların promosyon tekliflerini geçen yıla göre bu yıl yarıya düşürmelerinin akılla ve mantıkla izah edilebilir bir gerekçesi yoktur. Bugün bankalar büyürken promosyonlar eriyor, bankalar kazanırken çalışanlar kaybediyor. Adil olmayan bu düzeni kabul etmiyoruz.

konya-banka-promosyon.jpg

Konuşmasında bankaların düşük tekliflerine sert tepki gösteren Kaplan bankalara şöyle seslendi:

Promosyon ücretleri, sizin çalışanlara verdiğiniz bir lütuf değil, sayemizde elde ettiğiniz astronomik kazançların eksik bir karşılığıdır. Sizler bu astronomik karları, çalışanların maaşlarından kazandığınız günlük tahvil, repo, fon gibi bankacılık araçlarıyla elde etmektesiniz. Bizim ücretlerimizden elde edilen astronomik karlardan bize düşeni istiyoruz. Bizler lütuf değil, hakkımız olanı istiyoruz.

Banka promosyonlarındaki bu adaletsizliğe Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun bir an önce el atması ve bu sorunu çözmesi elzemdir.

Yarın saat: 14.00'te yapılacak ihaleye katılmadan önce banka yetkililerinin masaya kabul edilebilir makul tekliflerle gelmelerini bekliyoruz.

Ey bankalar, Zannetmeyin ki düşük de olsa nasıl olsa en yüksek rakamı veren banka alacak ve karına kar katacak. Hayır! Öyle olmayacak. Çalışanları tatmin etmeyecek bir rakamla anlaşıldığı takdirde bu eylemlerimiz gerek meydanlarda basın açıklamalarıyla gerekse kredi kart iptalleri, otomatik ödeme talimat iptalleri, vadesiz ve altın hesaplarını kapatma ve bir başka bankadan hesap açma ve ödenen maaşların otomatik talimat ile o bankaya havale edilmesi gibi birçok eylemle devam edecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum