Sağlık çalışanları afiş tasarladı

Sağlık çalışanları afiş tasarladı

Türkiye genelindeki hastanelerde farmakovijilans noktalarında görevli sağlık çalışanları ilaçta beklenmedik etkilerinin önemine dikkat çekmek afiş tasarladı- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Gürsoz:- "Advers yani ilaçta beklenmedik etkiler yan e

ANKARA (AA) - Sağlık çalışanları ilaç kullanımında ortaya çıkan beklenmedik etki bildirimlerinin önemini yaptıkları afişlerle anlattı.

Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM) dünyada güvenli ilaç kullanımını sağlayan beklenmedik etki bildiriminin önemini anlatmak için harekete geçti. Bu kapsamda, hastanelerde görevli "farmakovijilans irtibat noktaları" arasında yarışma düzenledi. Bu irtibat noktalarında görevli sağlık çalışanları kendi deneyimlerinden de yola çıkarak afişler tasarladı.

Yarışmada dereceye girenlere ödülleri Ankara'da bir otelde düzenlenen törenle verildi.

Ödül töreninde konuşan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, ilaçlarda görülen beklenmedik etkilerin bildirimlerinin önemini vurguladı.

İlaç kullanımında yan etki ve beklenmedik etkinin birbirinden farklı olduğunu belirten Gürsoz, şu değerlendirmede bulundu:

"Advers, yani ilaçta beklenmedik etkiler, yan etki ile karşılaştırılıyor. Yan etkileri klinik çalışmalarda görüyoruz. İlacın yan etkisi zaten bilinen etkisidir ve bu ilacın içeriğinde de yazılıdır. Advers etki ise, beklenmeyen etkidir. İlacın içeriğinde yazan etkilerin dışında beklemediğimiz, öngöremediğimiz etkidir. Bu ayrımın yapılması gerekiyor. İdeal olan etkinin en üst düzeyde olmasıdır. Yan etkinin hiç olmaması ya da en az düzeyde olmasıdır."

Sağlık çalışanlarının da konuyu çok iyi bilmediklerini dile getiren Gürsoz, buna dikkat çekmek için afiş yarışması düzenlediklerini dile getirdi. Gürsoz, farkındalığın artırılması için hazırlanan afişlerin, hastaneler ve sağlık kuruluşlarında doktor ve dinlenme odalarında, yemekhanelerde yaygın kullanılacağını söyledi.

Gürsöz, tüketicilerin ilaçların beklenmedik etkilerine ilişkin bildirimlerini sabit hatlardan ücretsiz olarak 0800 314 00 08 numaradan yapabileceklerini dile getirdi.

Yarışmaya 32 farmokovijilans irtibat noktasından 62 afişle katılım sağlandı. Afişler akademik seçim kurulu tarafından yaratıcılık, amaca uygunluk, anlaşılabilirlik ve tasarım kriterlerine göre değerlendirildi.Yarışmada, hastalara yönelik afiş tasarımında birincilik ödülünü Samsun Gazi Devlet Hastanesinden Eczacı Nejat Sürmeli kazandı.

Sağlık mesleği mensuplarına yönelik afiş tasarımı kategorisinde de birincilik ödülünü Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Eczacı Fatma Bilgen Bilge aldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :