Sağlık Bakanı: Filyasyon Yöntemi İle Başaracağız

Sağlık Bakanı: Filyasyon Yöntemi İle Başaracağız

Sağlık Bakanı Koca. Aldığımız sonuçlar Türkiye'nin koronavirüs salgınını en az hasarla atlatacağı yönünde" diyen Bakan Koca, Türkiye'deki vaka sayısının dördüncü haftada düşüşe geçtiğini ifade etti.

Bilim Kurulu bugün saat 17:30'da video konferans yöntemiyle toplandı. Bakan Koca kritik toplantının sona ermesiyle birlikte önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar:

Ülkemizde virüsün görüldüğü 10 Mart'tan bugüne kadar gelen süreçte neler yaşadık. Neden ısrarla ile önlem almamız gerekiyor? Bunların hepsine açıklama getirmeye çalışacağım. Türkiye salgından en az zararla çıkacaktır en az can kaybıyla çıkacaktır. Kurallara istisnasız uyalım, sonuca odaklanalım. Bilelim ki tedbir %100'e yaklaştığında uğraşacağımız tek sorun eldeki vakalar olacaktır.

"VAKA SAYIMIZ DÖRDÜNCÜ HAFTADA DÜŞÜŞE GEÇTİ"
Aldığımız sonuçlar Türkiye'nin koronavirüs salgınını en az hasarla atlatacağı yönünde. Dördüncü haftada Türkiye'deki vaka artış hızı düşüşe geçti. Virüsün yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Bu başarımız filyasyon sayesinde oldu. Filyasyon, temas zincirinin taranmasıdır. Vaka artış hızının düşüşe geçmesini filyasyon yöntemi ile sağladık. Bu yöntemi hiçbir ülke uygulayamadı. 11 Mart'ta açıkladığımız ilk vakadan tespit ettiğimiz son vakaya kadar filyasyon yöntemini uyguladık.

Filyasyon çalışmasını bir kısımı aile hekimleri  tarafından yönetiliyor. Mücadele mahalle bazına kadar inmiştir. sağlam bir veri kaynağı oluşturduk.

Türkiye'nin her yerinden gelen verileri bir yer de topluyoruz. Bir hastanın ateşine kadar veriler gelmektedir.

Bir milyon 100 bin kişi sağlık personeli çalışmaktadır.

Sağlık sisteminde başarılıyız, hareketi azalt izolasyonu arttır bunu uygularsak kısa zaman ulaşırız.

Resim

FİLYASYON NEDİR?

Filyasyon kelimesi tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışma anlamına gelmektedir.

Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir.

Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmede çok önemlidir.

 

 

Etiketler :