Sağlık Bakanı Akdağ'ın Suudi Arabistan temasları

Sağlık Bakanı Akdağ'ın Suudi Arabistan temasları

Sağlık Bakanı Akdağ:"Türkiye, sağlık konusunda Suudi Arabistan için çok önemli bir ortak. Suudi Arabistan’ın sağlık hizmetlerini geliştirmede ve birlikte yatırım yapma konusunda Türkiye stratejik bir ortak oldu. Bundan dolayı ben çok umutluyum""İnsan kayn

RİYAD (AA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Suudi Arabistan'ın sağlık hizmetlerini geliştirme ve birlikte yatırım yapma konusunda Türkiye'nin stratejik bir ortak olduğunu belirtti.

Akdağ, başkent Riyad'da Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ile düzenlenen çalışma programının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Tevfik bin Fevzan er-Rabia'nın daveti üzerine ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Suudi Arabistan'la sağlık sektöründe uzun zamandan beri çok yakın bir iş birliği halinde olduklarını dile getiren Akdağ, "Suudi Arabistan tıpkı bizim Türkiye’de yaptığımız gibi sağlık alanında ciddi bir dönüşüm yapmak istiyor. Aslında birçok alanda ciddi bir dönüşüm hamlesi içindeler, sağlık alanı da bunlardan birisi. Dolayısıyla Türkiye’nin tecrübesinin ne kadar zengin ve ne kadar başarılı olduğunu iyi biliyorlar ve doğrusu bunu değerlendirmek istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan’ın kardeş ülke olduğu ve kendilerinin de büyük bir memnuniyetle iş birliği yaptıklarını söyleyen Akdağ, "Sistemin tüm alanlarında çalışıyoruz. Mesela bu ziyaretimizde Sayın Bakan ve ekibiyle oturup, 13 alanda iş birliği yapabileceğimizi konuştuk. Aile hekimliğinin geliştirilmesi ve hastanelerde performans sisteminin geliştirilmesinden tutun ilaç ile ilgili düzenlemelerin yapılmasına varıncaya kadar." diye konuştu.

Türkiye’de uygulanan kamu-özel ortaklıkların geliştirilmesi gibi çok önemli konularda Suudi Arabistan ile iş birliği yaptıklarını belirten Akdağ, "Her iki tarafta işin uzmanı olan arkadaşlardan oluşturduğumuz ekipler var. Bunlar konuları birlikte görüşüyorlar biz de zaman zaman Sayın Bakanla bir araya gelerek bu meseleleri değerlendiriyoruz." dedi.

Akdağ, iş adamlarının da kendilerine eşlik ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hem ilaç sektöründen hem tıbbi cihaz malzeme sektöründen, inşaat sektöründen hem de bizim hizmet sektörü dediğimiz radyoloji, laboratuvar gibi alanlarda hastanede hizmet verebilecek Türkiye’deki sektörden arkadaşlarla buraya geldik. Oturumlarda iş adamlarımızla karşılıklı fırsatlar tartışıldı. Onlar da kendilerini takdim ettiler, bize sunumlar yaptılar. Daha sonraki oturumda da biraz önce bahsettiğim ortak çalışma alanlarımızı tartıştık ve şöyle bir karara vardık. Birlikte çalışan ekiplerimiz her ayın ilk haftasında hem Suudi Arabistan Sağlık Bakanı hem de beni bilgilendirecekler. Ne kadar ilerleme kaydettik diye. Şunu da görüyorum Türk iş adamlarıyla Suudi Arabistan iş adamlarının ortak çalışabilecekleri çok önemli alanlar var. Biraz önce bahsettiğim ilaç ve tıbbi malzeme alanı ya da yeni kurulacak kamu-özel ortaklığıyla yapılacak işler gibi."

- Sağlık turizminde Türkiye'nin etkisinin artırılması

Suudi Arabistan'ın her yıl sağlık hizmeti almak için yurt dışına gönderdiği hastalar olduğunu ve bu hastaların Türkiye'yi tercih etmelerini istediklerini ifade eden Akdağ, "Bunu büyük ölçüde Türkiye'de yapabileceğimizi birlikte gördük ve kararlaştırdık. Bunu kolaylaştırmak için karşılıklı görüşüp gerekli düzenlemeleri yapacağız. Biz bir anlamda Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafının Türkiye'deki gözü kulağı olacağız. Onların Türkiye’den sağlık hizmeti alması için. Yani hem iyi bir fiyata hem kaliteli bir hizmete hem de güvenilir bir biçimde almaları için biz sağlık bakanlığı olarak meseleyi bizatihi takip edeceğiz. Söylediğim gibi her iki ülkede karşılıklı iş imkanları var ama bundan da önemlisi iş adamlarının ortak iş yapma imkanı var. Doğrusu çok da arzulular, çok istekliler. Biz de zaten bu hususta hem ülkemize yabancı yatırım getirmek hem de kendi iş adamlarımız yurt dışındaki yatırımlarını desteklemek anlamında başından beri kararlıyız. Bu anlamdaki çalışmaların çok verimli geçeceğine inanıyorum." diye konuştu.

Suudi Arabistan tarafının da karşılıklı ziyaretler çerçevesinde Türkiye'ye geleceklerini ve merkezi randevu sistemi gibi bazı sistemleri inceleyeceklerini aktaran Akdağ, "İnsan kaynağına çok şiddetli ihtiyaçları var. O hususta diploma denklikleri üzerinde birlikte çalışacağız, benzeri konularda onlar geliyorlar kendi ekipleriyle Türkiye’yi inceleyerek orada arkadaşlarımızla çalışıyorlar. Bizim ekiplerimiz buraya geliyor. Böylece karşılıklı bir tecrübe değiş tokuşu yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, sağlık konusunda Suudi Arabistan için çok önemli bir ortak. Suudi Arabistan’ın sağlık hizmetlerini geliştirmede ve birlikte yatırım yapma konusunda Türkiye stratejik bir ortak oldu. Bundan dolayı ben çok umutluyum." diyen Akdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu çok geliştireceğiz. Suudi Arabistan’ın iyi yetişmiş insanlardan oluşan çok iyi bir ekibi var. Doğru uygulamaları gördüklerinde alıp kendi ülkelerinde uyarlayabilecek kişiler. Dolayısıyla bu karşılıklı görüşmelerimizde ve birlikte çalışmamızda Suudi Arabistan için de çok hayırlı neticeler doğacaktır. Sağlıkta dönüşüm programının başından beri ben şunu prensip edinmişimdir, hikmet ya da bilgi bizim adeta kaybedilmiş malımızdır. Nereye gitsek onu alıp kendi ülkemize taşımaya gayret ediyoruz."

Sağlık Bakanı Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyada ekonomik bir daralma yaşanırken Türkiye ve Suudi Arabistan gibi iki dost ve kardeş ülkenin birbirleriyle münasebetini geliştiriyor olması, bunun sağlık alanında da gerçekleşiyor olması beni çok memnun ediyor. Buna ihtiyacımız var. Biz ancak bizimle birlikte gelişmeyi planlayan, bunu hedefleyen ülkelerle yüksek iş birliği yaparak gelişebiliriz. Tek başına kalkınma diye bir şeyi çok gerçekçi görmüyorum. Bir taraftan siz bir taraftan komşularınız dost ülkeler iş birliği yapılabilecek ülkelerle çalışarak kalkınacaksınız. Adeta birbiriniz elinden tutarak gelişeceksiniz. Şimdi Suudi Arabistan ve benzeri ülkelerle bunu yapıyoruz. Yoksa dünyanın zengin ülkelerinin başka amaçları var. Onlar kendi zenginliklerini devam ettirmek peşindeler. Onun için biz gelişen ülkeler gelişmekte olan ülkeler potansiyelleri birbirine benzeyen ülkeler iş birliğimizi geliştirdikçe daha hızlı büyüme yakalayabiliriz. Bu itibarla Suudi Arabistan’la olan ilişkilerimiz gerçekten çok önemli, sadece sağlık açısından değil bütün ekonomik ilişkiler açısından. Ayrıca bizim kültürel ve tarihi münasebetlerimiz de var. Her yıl çok sayıda Türk vatandaşı Suudi Arabistan’a geliyor hac ve umre için. Karşılıklı insanlar birbirleriyle oturuyorlar, görüşüyorlar konuşuyorlar. Böyle de bir münasebetimiz var bunun için bu ilişkiler her iki ülke için de kanaatimce çok hayırlı.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler