Sagalassos Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı

Sagalassos Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı

Antik kentin Kazı Başkanı Poblome:- "Yukarı agoranın doğu tarafından en büyük kazılarımız olacak çünkü Sagalassos'un en eski binası 2 yıl önce burada bulundu"

BURDUR (AA) - Burdur'un Ağlasun ilçesi yakınlarında bulunan Sagalassos Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları başladı.

Arkeolojik kazılarda bu yıl farklı ülkelerden gelen 90 kişilik bir ekip görev yapacak ve kazılar 3 ay boyunca devam edecek. Kazılara Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden (MAKÜ) 5 kişilik ekip de akademik ve teknolojik destek verecek.

Sagalassos Antik Kenti Kazı Başkanı Belçikalı Prof. Dr. Jeroen Poblome, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl kazıların yoğunlukla yukarı agora tarafında olacağını belirtti.

Kazı sürecinde restorasyonun da devam edeceğini ifade eden Poblome, "Yukarı agoranın doğu tarafından en büyük kazılarımız olacak çünkü Sagalassos'un en eski binası 2 yıl önce burada bulundu. Burayı ticaret binası olarak biliyoruz. Bu bina M.Ö. 2'nci yüzyılda yapılmış ve Sagalassos'un en eski resmi binası. Burası çok zengin bir yer ve binamız ayakta kalıyor. Bu sene bina üstünü açacağız. Tarihi tekrar okuyacağız." diye konuştu.

Poblome, restorasyon yapılan yerleri bir an önce hazırlayarak ziyaretçilere açmak istediklerini söyledi. Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Poblome, şu bilgileri aktardı:

"Burada geçen sene özel bir yazıt bulundu. Hem Sagalassos için hem de Roma İmparatorluğu için önemli bir yazıt çünkü valilerden bahsediyor. Restorasyon işlerimizde bu sene daha çok taş döşeme olacak. Bizim anıtsal sütunlara da devam edeceğiz. Çömlekçiler Mahallesi dediğimiz yerde de çalışıyoruz. Orada büyük mezar anıtı açtık. Orada MAKÜ ile çalışacağız. Bilimsel olarak yardım edecekler. Ondan sonra son kazımız tepe üzerinde olacak. Orada bir kale var. Kalenin tarihini bilmiyoruz. Büyük ihtimal Helenistik dönemde. Daha büyük ihtimalle de Bizans'a kadar kullanmışlar. Tarihi okumak bizim için önemlidir çünkü kale varsa buranın hayatı kent olarak devam ediyordur. Onu öğreneceğiz. Hamam projemiz var. Orada kazı yok ama restorasyon işlerimiz var. Bu noktaları yavaş yavaş ziyaretçilere açmak istiyoruz."

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ise kazı çalışmalarına ihtiyaç görülen alanlarda destek vereceklerini bildirdi.

Korkmaz, "Üniversitemizden 5 kişilik bir ekip bu kazı ekibiyle birlikte. Üniversitemizde bulunan lazer tarama, 3 boyutlu tarama teknolojileri, belgelendirme sistemleri ve antropoloji bölümü programlarımız bilgi paylaşımı yaparak kazıya değişik noktalardan katılımımız gerçekleşiyor." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :