"Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi" açıldı

"Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi" açıldı

Samsun'da içinde Sadi Tekkesi, Şehitler Müzesi ile Şehit ve Gazi Anı Evi'ni barındıran külliye, törenle hizmete açıldı - Vali Şahin:- "Dini akımlardan yararlı olanların ülkeye, millete, vatana, bayrağa ne kadar katkı sağladığını bir taraftan görürken, za

SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesince restorasyonu tamamlanan "Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi" törenle açıldı.

Pazar Mahallesi Çiftehamam Caddesi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, külliyenin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Tekke ve zaviyelerin kapatılma gerekçelerini anımsatan Şahin, Sadi Tekkesi'nin milli mücadelede ve Cumhuriyet'in kuruluşundaki katkılarının iki farklı örneği de yansıttığını dile getirdi. Bu durumun 15 Temmuz'a da işaret ettiğini vurgulayan Şahin, "Dini akımlardan yararlı olanların ülkeye, millete, vatana, bayrağa ne kadar katkı sağladığını bir taraftan görürken, zararlı akımların ülkeye, millete ne büyük bir badire atlattığını da görmüş oluyoruz." dedi.

Söz konusu külliyede şehit yakınları ve gazilere de hizmet verileceğini dile getiren Şahin, insanların mutlaka Sadi Tekkesi, Şehitler Müzesi, Şehit ve Gazi Anı Evi'ni ziyaret etmelerini istedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Atatürk'ün Samsun'a 19 Mayıs 1919'da gelmesinin ardından Samsun halkının kentte direnişi örgütlemek ve Atatürk'ün talimatlarını yerine getirmek için Sadi Tekkesi'ni kullandığını söyledi.

Bu gerçeği fark etmelerinin ardından Sadi Tekkesi ve çevresindeki binaları bir bütün halinde düzenlediklerini ifade eden Yılmaz, "Samsun'da Müdafaa-i Hukuk ve Kuvayımilliye faaliyetlerinin nerede olduğunu bilmemiş olmamızı ve bununla ilgili bir envantere sahip olmayışımızı büyük bir eksiklik olarak gördük. Burayı sadece Kuvayımilliye toplantısı yapılan bir yer olmaktan çıkaralım, burada bir de şehit ve gazi müzesi yapalım istedik." diye konuştu.

Konuşmaların ardından "Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi" törenle açıldı. Protokol üyeleri ve davetliler açılışın ardından Sadi Tekkesi, Şehitler Müzesi, Şehit ve Gazi Anı Evi'ni gezdi. 15 Temmuz şehitlerinin de unutulmadığı müzede sesli ve görsel sunumlar yer alıyor.

Açılışa AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile çok sayıda davetli katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :