Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı

Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond:- "Rusya ile ilgili bütün konularda olduğu gibi burada da sözlere değil, eylemlere bakmak gerekiyor. Gelecek günlerde Rusya'nın bu sözlerinin gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini dikkatle izleyeceğiz"-"Esed rejiminin çatışmalar

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararıyla ilgili, "Rusya ile ilgili bütün konularda olduğu gibi burada da sözlere değil, eylemlere bakmak gerekiyor. Gelecek günlerde Rusya'nın bu sözlerinin gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini dikkatle izleyeceğiz" dedi.

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Hammond, Rusya'nın Suriye'deki güçlerini çekeceği yönündeki açıklamaların arkasındaki ayrıntılı planla ilgili henüz bilgi bulunmadığını belirterek "Rusya'nın askerlerini geri çektiğini doğrulayacak bağımsız bir kanıt henüz elimizde yok. Gelişmeleri yakından izliyoruz" diye konuştu.

Rusya'nın daha önce Ukrayna'daki güçlerini çektiğini açıkladığını ancak bunun bir çekilme değil kuvvetlerin rotasyonu olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Hammond, şöyle devam etti:

"5 ay süren acımasız bombardımandan sonra Rusya'nın vahşi Esed rejimine askeri desteğini gerçekten azaltmasından en çok ben mutlu olurum ancak Rusya ile ilgili bütün konularda olduğu gibi burada da sözlere değil eylemlere bakmak gerekiyor. Gelecek günlerde Rusya'nın bu sözlerinin gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini dikkatle izleyeceğiz."

- "Esed'in kaldığı Suriye'de barış olamaz"

Rusya'nın açıklamasının Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına uyumu temini ve Esed rejimini barış müzakerelerine iyi niyetle katılmaya teşviki amaçlayan samimi bir kararı yansıtılması halinde, bunu memnuniyetle karşılayacaklarını anlatan Hammond, "Bütün taraflar, dün Cenevre'de yeniden başlayan siyasi müzakereye odaklanmalıdır çünkü ancak Esed'in yönetiminden bütün Suriyelileri temsil eden bir hükümete siyasi geçiş Suriyelilerin çok ihtiyacı olan barışı getirebilir" diye konuştu.

"Esed'in iktidarda kaldığı bir Suriye'de barış olamaz" ifadesini kullanan Hammond, "Rusya, bu müzakerelerin başarılı olmasına katkı sağlayabilecek eşsiz bir etkiye sahip. Biz de bunu kullanmalarını samimiyetle ümit ediyoruz" dedi.

- "Ciddi endişelerimiz var"

Çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının Suriye'deki şiddeti dikkate değer ölçüde azalttığını belirten Hammond, şunları söyledi:

“Bununla birlikte yine dikkate değer sayıda ihlal de rapor edildi. Buna, kullanılmaya devam eden varil bombaları dahil. Esed rejiminin çatışmaların sonlandırmasını kendi askeri hedefleri için kullandığına ve siyasi müzakereler hakkında samimi olmadığına dair ciddi endişelerimiz var. Bu nedenle ihlallere karşı hızla harekete geçmek, şiddetin azaltılması ve Suriye muhalefetini de içine alan Suriye halkına, hem Rusya'nın hem de Esed rejiminin anlaşmaya uyduğunu göstermek için hayati önem taşıyor. Bunu yapamamak, siyasi müzakereleri tehlikeye sokar."

Hammond, Rusya'nın Suriye'den asker çekmesinin Suriye'nin doğusundaki DAEŞ hedeflerine odaklanan İngiltere'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını etkilemeyeceğini de aktardı.

- Türkiye'nin kendini savunma hakkı

İngiltere Dışişleri Bakanı, Türkiye ile ilgili bir soru üzerine de "Türkiye, İngiltere için önemli bir NATO müttefiki ve hayati bir güvenlik ortağı olarak konumunu koruyor" dedi.

Türkiye'de son aylarda gerçekleşen terör eylemlerinde yüzlerce vatandaşın ve güvenlik gücü mensubunun hayatını kaybettiğini hatırlatan Hammond, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki olaylara baktığımızda, Türk halkının karşı karşıya olduğu korkunç terör tehdidini kabul etmeliyiz. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sorunu anlamamız gerekiyor. Bütün ülkeler gibi Türk halkının ve hükümetinin de bu tür terör saldırıları karşısında kendini savunma hakkı var."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :