Rusya'da SBU elemanı gözaltına alındı

Rusya'da SBU elemanı gözaltına alındı

Rusya Federal Güvenlik Hizmeti: - "Yuri İvançenko'nun eylemleri Rusya'nın güvenliğini tehdit etmediği için kendisi sınır dışı edilecek ve Ukrayna'ya gönderilecek"- Ukrayna Güvenlik Servisi: - "(Rusya’ya) izinsiz gitti”

MOSKOVA/KİEV (AA) - Rusya'da, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) elemanı gözaltına alındı.

Rusya Federal Güvenlik Hizmetinden (FSB) yapılan açıklamada, Yarbay Yuri İvançenko'nun SBU çalışanı olduğu belirtilerek, 26 Mart'ta gözaltına alındığı bildirildi.

İvançenko'nun, SBU çalışanlarının Rusya'ya girişinin yasaklanmış olmasına rağmen akrabalarını ziyaret adıyla Rusya'ya geldiği ifade edilen açıklamada, İvançenko'nun SBU ve ABD Merkezi İstihbarat Servisi (CIA) tarafından Rusya'ya gönderildiği ve SBU'nun Rusya karşıtı eylemlerinin CIA tarafından yönetildiği iddia edildi.

Kiev'deki SBU binasında CIA elemanlarının da çalıştığı öne sürülen açıklamada, İvançenko'nun üstlerinin talimatıyla FSB'ye bilgi sızdırmak için görevlendirildiği ileri sürüldü.

İvançenko'nun, 2014 yılında da FSB ile bağlantı kurmaya çalıştığı belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Ukraynalı casus, FSB elemanlarını ikna etmek için görevlendirilmişti. Daha sonra ise İvançenko'dan bilgi alacak FSB elemanının SBU ve CIA tarafından ele geçirilmesi planlanmıştı. İvançenko, yakalandıktan sonra vatana ihanet suçundan yargılanmaktan çekinmeyerek Ukrayna'nın Moskova Büyükelçiliğine kendisiyle ilgili bilgi verilmesini istedi. Onun Ukraynalı diplomatlarla görüşme isteği yerine getirildi. İvançenko'nun eylemleri Rusya'nın güvenliğini tehdit etmediği için kendisi sınır dışı edilecek ve Ukrayna'ya gönderilecek."

- SBU olayı doğruladı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rusya'da yakalanan İvançenko'nun kendi çalışanı olduğunu doğruladı.

Ukrayna Güvenlik Servisi Başkanı Vasiliy Gritsak, yaptığı açıklamada, Rusya tarafından yakalanan İvançenko’nun talimat dışı olarak Rusya’ya gittiğini kaydetti.

İvançenko’nun, Mayıs 2014'ten bu yana devlet sırlarına ulaşma yetkisi olmadığına dikkati çeken Gritsak, “Ülke dışına çıkmak için rapor yazmıştı. Fakat rapor kabul edilmedi ve buna rağmen oraya (Rusya’ya) izinsiz gitti.” ifadelerini kullandı.

Gritsak, bu olay nedeniyle İvançenko'nun önümüzdeki günlerde kurumdan çıkartılacağını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :