Rusya, Ukraynalı gazeteciyi gözaltına aldı

Rusya, Ukraynalı gazeteciyi gözaltına aldı

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Ukraynalı gazetecinin "ajan" olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını duyurdu- Ukrayna Ulusal Haber Ajansı ise muhabirlerinin 13 yıldır kurumda çalıştığını ve 5 yıldır Fransa'da görev yaptığını bildirdi

MOSKOVA/KİEV (AA) - Rusya'nın başkenti Moskova'da "casusluk faaliyetlerinde bulunduğu" iddiasıyla Ukraynalı bir gazetecinin gözaltına alındığı bildirildi.

Rusya Federal Güvenlik Servisinden (FSB) yapılan açıklamada, Roman Suşçenko isimli gazetecinin, Ukrayna istihbaratında "Albay" olduğu öne sürülerek, "Rus ordusu ve güvenlik birimlerinin faaliyetlerine ilişkin devlet sırrı statüsündeki belgeleri toplarken yakalandığı" iddia edildi.

Açıklamada, Suşçenko hakkında Rus ceza kanunun casusulukla ilgili maddesi gereğince soruşturma başlatıldığı bildirildi.

- "Suşçenko 2010’dan bu yana Fransa muhabirimiz"

Ukrayna Ulusal Haber Ajansı (Ukrinform) ise Suşçenko hakkındaki iddiaları yalanladı.

Ukrinform tarafından yapılan açıklamada, Suşçenko’nun gözaltına alınmasından derin endişe duyulduğu belirtilerek, "Adı geçen kişi, 2002’den bu yana ajansımızda muhabir olarak çalışmakta, 2010’dan bu yana da Fransa muhabirliği görevini yürütmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Suşçenko’nun 30 Eylül Cuma günü gözaltına alındığının ortaya çıktığı kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Suşçenko gözaltına alındığı anda izindeydi ve özel işleri nedeniyle Moskova’daydı. Moskova’ya geldiği anda gözaltına alındı. Bütün uluslararası kurallar ihlal edildi, gözaltına alınmasıyla ilgili ne eşine ne diplomatik kuruluşlara ne de iş yerine bilgi verildi. Fransa’da bulunan eşi Anjela Suşçenko sadece 2 Ekim Pazar günü sabahı gözaltını öğrendi.”

Anjela Suşçenko’nun, eşinden haber alamaması üzerine Ukrayna Büyükelçiliğine başvurduğu belirtilen açıklamada, şu ana kadar Rus resmi makamlarından ajansa veya gazetecinin ailesine herhangi resmi bilgi verilmediği bildirildi.

Açıklamada, Suşçenko’nun ajanlıkla suçlanmasının Rus basınından öğrenildiği aktarılarak, Suşçenko’nun Avrupa Birliği’nin ülkelerinden Fransa’da akrediteli olarak yıllarca çalıştığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Ukraynalı gazeteci hakkında Rusya tarafından yapılan suçlamalar "haksız bir eylem" olarak değerlendirildi.

Suşçenko’nun vekaletini alan Avukat Mark Feygin, yaptığı açıklamada, şu ana kadar müvekkiliyle görüştürülmediğini, ne ile suçlandığına dair kesin ve resmi bir bilginin de bulunmadığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :