Rusya, DEAŞ nedeniyle Orta Asya'daki üslerini güçlendiriyor

Rusya, DEAŞ nedeniyle Orta Asya'daki üslerini güçlendiriyor

Rusya Savunma Bakanı Şoygu:- "DEAŞ, Afganistan üzerinden Orta Asya ülkelerine sızma gayretlerini artırdı. Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyesi müttefiklerimize yönelik bu faaliyetlerin engellemesi için bazı adımlar atıyoruz"- "Tacikistan ve Kırgızist

MOSKOVA (AA) - Rusya, DEAŞ mensubu teröristlerin Afganistan’ın kuzey bölgelerinden Orta Asya ülkelerine sızmalarına engel olmak için Tacikistan ve Kırgızistan’daki üslerini güçlendiriyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Çin’de düzenlenen ve Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin savunma bakanlarının katıldığı toplantıda, DEAŞ’ın Orta Asya’daki faaliyetlerine ve bu kapsamda Rusya’nın aldığı tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DEAŞ’lı teröristlerin, Afganistan üzerinden Orta Asya ülkelerine sızma gayretlerini son dönemde artırdıklarına işaret eden Şoygu, ''Rusya olarak, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi müttefiklerimize yönelik bu faaliyetlerin engellemesi için bazı adımlar atıyoruz.'' dedi.

Alınan önlemler kapsamında Tacikistan ve Kırgızistan’daki üslerde çok sayıda iyileştirme yapıldığını aktaran Şoygu, ''Buradaki üslerimizin muharebeye hazırlık derecelerini artırırken, oradaki birliklerimizi modern silah ve ekipmanlarla donatıyoruz. Bölgedeki ortaklarımızın ordularının da kapasitelerini güçlendirmek için destek oluyoruz. Tüm unsurları da ortak bir şekilde kullanmayı planlıyoruz.'' diye konuştu.

Geçen ay Tacikistan ve Kırgızistan’da terörle mücadeleye yönelik ortak askeri tatbikatlar düzenlediklerini anımsatan Şoygu, ''Bu yılın eylül ayında ‘Issık Kul – Antiterör 2018’ tatbikatı, ekim ayında da KGAÖ bünyesinde ortak birlikler tarafından çeşitli tatbikatlar düzenlenecek. Bu tatbikatlar Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Rusya’da düzenli olarak yapılacak.'' açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığından daha önce yapılan yazılı açıklamada, Afganistan'ın kuzey bölgelerinin, DEAŞ mensubu teröristler tarafından kullanılan bir sığınak haline dönüştüğü öne sürülmüş, Afganistan'daki durumun, komşu bölgelerdeki güvenli kalkınma planlarının uygulanmasını da etkilediğine işaret edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :