"Rusya beni kara listeye aldı"

"Rusya beni kara listeye aldı"

Avrupa Parlamentosu Üyesi Anna Maria Corazza Bildt, Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerinin askıya alınmasında kırılma noktasının Rusya'nın Halep'te sürdürdüğü bombardıman olduğunu söyledi- Bildt:- "Avrupa’nın Suriye konusunda Rusya’ya karşı birlik içeri

ANKARA (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi İsveç Milletvekili Anna Maria Corazza Bildt, Avrupa’nın Suriye konusunda Rusya’ya karşı birlik içerisinde ve ortak bir konumda hareket etmesi için kişisel olarak yoğun mesai harcadığını belirterek, bu tür girişimlerinden dolayı Rusya'nın kendisini kara listeye aldığını söyledi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların durumunu değerlendirmek üzere AP Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume ve bazı AP komisyon üyeleriyle Ankara'da bulunan AP milletvekili Bildt, AA muhabirine Suriye'deki kriz ve sığınmacılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerinin geçen günlerde askıya alınmasında kırılma noktasının Rusya'nın müzakereler devam ederken Halep'te sürdürdüğü bombardıman olduğunu vurgulayan Bildt, "Masadaki anlaşmazlığın nedeni ve görüşmelerin askıya alınmasının diğer iki nedeni de bence muhaliflerin temsil durumuyla, Esed'in geleceğinin ne olacağına ilişkin anlaşmazlıklardı. Elbette ki Rusya’nın Halep’deki bombardımanı kırılma noktası oldu" yorumunda bulundu.

"Avrupa’nın Suriye konusunda Rusya’ya karşı birlik içerisinde ve ortak bir konumda hareket etmesi için yoğun mesai harcadım" diyen Bildt, bu tür girişimlerden dolayı, Rusya'nın kendisini kara listeye aldığını bildirdi.

Bildt, Rusya lideri Vladimir Putin’in Esed rejimini desteklemesinin sonucu olarak Türkiye’ye her geçen gün daha fazla sivil sığınmacı akını olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği, ABD ve uluslararası toplum Rusya’ya BM ve diğer bütün taraflarla aynı masaya oturarak Suriye’de uzun vadeli siyasi bir çözüm bulunması için işbirliği çağrısında bulunuyor. Halep ve çevresinin halihazırda Rusya tarafından bombalanması gerçekten endişe verici ve yeni insani krizlerin kapılarını açıyor. Dolayısıyla bu saldırıların acilen durması gerekiyor."

- "Türkiye’nin sığınmacılar için yaptıkları gerçekten takdire şayan"

AB'nin Türkiye’ye taahhüt ettiği 3 milyar avronun sığınmacılar için nasıl kullanılacağı ve nerede harcanacağına ilişkin Türkiye ve AB arasında hızlı bir anlaşma imzalanmasının büyük önem arz ettiğini vurgulayan Bildt, AB'den gelecek paranın Akdeniz’de hayatların kurtarılması, sahil güvenliğin desteklenmesi, kamplar ve sığınmacı çocuklar için kullanılabileceğini belirtti.

Bildt, "Avrupa Parlamentosu üye ülkelere paranın hızlıca temini ve Türkiye’nin sığınmacılara daha fazla kaynak yaratabilmesi için gerçekten yoğun baskı yapıyor" ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te ziyaret ettikleri sığınmacı kamplarının gerçek anlamda çok iyi işletildiğini gördüklerini aktaran Bildt, kamplardaki sığınmacıların vatanlarını ve evlerini terk etmelerine rağmen asaletli bir duruş sergilediklerine şahit olduğunu kaydetti.

Türk hükümetinin Suriyeli çocukların eğitimine odaklanmasını görmekten büyük mutluluk duyduğunu anlatan Bildt, bütün yaş gruplarına eğitim ve entegrasyon öncelikli konularımızdır. Dolayısıyla, Türkiye’nin sığınmacılar için yaptıkları gerçekten takdire şayan. Türk insanının sığınmacılarla dayanışması da gerçekten olağanüstü" dedi.

Bildt, sığınmacıların iş piyasasına entegre olarak yasal yoldan çalışabileceklerini ve bu yolla ailelerinin geçimini sürdürerek topluma entegrasyonlarının daha da kolaylaşacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :