Rusya, Belarus'a petrol ihracını azaltacak

Rusya, Belarus'a petrol ihracını azaltacak

Rusya, doğalgaz borcunu ödemeyen Belarus'a petrol ihracını düşürecek

ST. PETERSBURG (AA) – Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, doğalgaz borcunu ödemediği için Belarus’a petrol ihracını azaltacaklarını bildirdi.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (SPIEF) konuşan Novak, Belarus’un ödemediği doğalgaz borcu nedeniyle bu ülkeye ihraç ettikleri petrol miktarını azaltacaklarını belirtti.

Bu yılın ilk çeyreğinde Belarus’a ihraç edilmesi planlanan 250 bin ton petrolden yalnızca 89 bin tonluk kısmını gönderdiklerini ifade eden Novak, bu ülkeye ikinci çeyrekte ise henüz petrol ihraç edilmediğini söyledi. Novak, önümüzdeki süreçte Belarus'a petrol ihracında ne kadar kesinti yapacaklarının henüz netlik kazanmadığını dile getirdi.

Novak, SPIEF kapsamında yapılan anlaşmalara değinirken de Gazprom ve Shell’in Rusya’daki üç doğalgaz projesine toplamda 13 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi.

Shell’in, Gazprom’a ait olan ve Rusya’nın Sakhalin bölgesinde bulunan Yujno-Kirinskoye doğalgaz sahasının geliştirilmesinde yer alacağını açıklayan Novak, "Shell ve Gazprom şirketleri ayrıca Baltık bölgesindeki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi ve Sakhalin-2 LNG tesisinin genişletilmesi için ortak yatırım yapacaklar." dedi.

Rusya’nın en büyük doğalgaz şirketi Gazprom, Belarus'taki kamu şirketlerinden tahsil edemediği doğalgaz bedelleri nedeniyle mayıs ayında Uluslararası Tahkim Mahkemesi nezdinde dava açmıştı. Belaruslu yetkililer ise petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geçen aylarda Gazprom’dan doğalgaz fiyatında indirim talep etmiş, ancak bu talep reddedilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :