Rusya Başbakanı Medvedev Batı Şeria'da

Rusya Başbakanı Medvedev Batı Şeria'da

Filistin Devlet Başkanı Abbas:- "Uzun zamandır İsrail'le doğrudan müzakerelere hazırız. Rusya, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşme için davet ettiğinde derhal kabul etmemiz bunun bir delilidir"- Rusya Başbakanı Medvedev:- "İki devletli çözümün

RAMALLAH (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in 1967 sınırlarını esas alan iki devletli çözümü kabul etmesi halinde bu ülkeyle müzakerelere dönmeye hazır olduklarını belirtti.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, bölge ziyareti kapsamında Batı Şeria'daki Eriha kentinde Abbas ile bir araya geldi.

Abbas, Medvedev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Uzun zamandır İsrail'le doğrudan müzakerelere hazırız. Rusya, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşme için davet ettiğinde derhal kabul etmemiz bunun bir delilidir." dedi.

Abbas, "Ne için müzakere? Netanyahu'nun iki devletli çözüme inanmadığı sürece barış olmayacağını anlaması gerekiyor. Ondan sadece '1967 sınırları içerisinde iki devletli çözümden yanayım' demesini istiyoruz. Bu gerçekleştiğinde her şey hazır olacak" diye konuştu.

ABD seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin Abbas, "Bu içişleriyle alakalı bir konu. Trump'ın Beyaz Saray'a çıkmasının ardından ne söyleyeceği bizi ilgilendirmiyor. İki devletli çözümü kabul etmesini, bunun uygulanması ve iki halkın güven, iyi komşuluk içerisinde yaşaması için çalışmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"İsrail'in, imzalanan anlaşmaları uygulaması gerekiyor. Bizim bu anlaşmaları tanımamız karşılıksız olamaz." diyen Abbas, Fransa'nın yıl bitmeden Paris'te uluslararası barış kongresi düzenlemek için sarf ettiği çabayı desteklediklerini vurguladı.

Medvedev ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Abbas ile Netanyahu'yu Moskova'da buluşturma girişiminin sürdüğünü ve konunun taraflarıyla görüşüldüğünü belirterek, "İki devletli çözümün barışa giden yol olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Müzakerelerin durmasının gerilime ve sorunlara neden olabileceğine dikkat çeken Medvedev, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) müzakerelerdeki rolünün son dönemde yok olduğunu ifade ederek, "Bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve başta ABD olmak üzere tüm tarafların katkısını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Medvedev, çarşamba akşam Mescid-i Aksa'nın batısındaki Burak (Ağlama) Duvarı'ndan başlattığı Kudüs ziyareti kapsamında dün Netanyahu ile görüşmüş, İsrail ile Rusya arasında tarım, yüksek teknoloji, inşaat ve gümrük alanlarında toplamda dört anlaşma imzalamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :