Rusya, Astana'daki Suriye görüşmelerinden umutlu

Rusya, Astana'daki Suriye görüşmelerinden umutlu

Rusya'da Astana'da düzenlenecek Suriye görüşmelerinden önce iyimserlik hakim-Moskova, görüşmelerden "ateşkesin güçlendirilmesi ve taraflar arasında doğrudan diyaloğun başlaması" sonucunu bekliyor-Sahadaki grupların aynı masa etrafına oturması, Türkiye ve

MOSKOVA (AA) - HAKAN CEYHAN AYDOĞAN - Rusya, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenmesi planlanan Suriye görüşmelerine genel olarak iyimser yaklaşıyor.

Astana'da, daha önceki görüşmelerden farklı olarak masaya Suriye'de önemli toprakların kontrolünü elinde bulunduran ve krizin başından beri sahada yer alan grupların oturacak olması, görüşmelerin çözüm için yeni bir umut olarak görülmesini sağlıyor. Astana'daki toplantının sonucuna ilişkin bir değerlendirme yapmak için erken olduğu düşünülse de sahadaki tarafların aynı masa etrafına oturacağı gerçeği, Türkiye-Rusya iş birliğinin önemli bir sonucu olarak görülüyor.

Rusya, Astana'dan "Suriye'deki ateşkesin güçlendirilmesi ve taraflar arasında doğrudan diyaloğun başlamasını" bekliyor.

- Ortak hedefe ulaşma şansı doğdu

Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı ve Global Politikada Rusya dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fyodor Lukyanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara ve Moskova'nın bakış açılarını yaklaştırması ile Suriye'de ortak hedefe ulaşma şansının doğduğunu söyledi.

Lukyanov, Astana'nın sonucu için acele edilmemesi gerektiğini belirterek, şu an hem rejim güçlerinin hem de muhaliflerin silah kullanılarak mutlak bir zafer kazanamayacağını anladığını, tarafların masaya orta yol bulmak için oturacağını belirtti.

Konunun siyasi prestij boyutunun bulunduğuna dikkati çeken Lukyanov, "Rusya ve Türkiye'nin, ABD'nin önceki girişimlerinden daha başarılı olması Washington'un hoşuna gitmeyebilir." yorumunu yaptı.

- Suriye'de çözüm için yeni umut Astana

Suriye'de 6 yıldır devam eden krizde, yaklaşık 3 yıldır farklı format ve platformlardaki çözüm arayışlarından sonuç alınamadı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) düzenlediği Lozan, Viyana ve Cenevre görüşmelerinde Suriye'deki iç savaşı durdurabilecek bir mutabakat sağlanamazken, krizin iki önemli aktörü Rusya ve ABD'nin öncülüğünde ateşkes girişimleri de akan kanı durdurmayı başaramadı.

Suriye'de çözüm için yeni bir umut olarak görülen Astana görüşmelerini diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, siyasi kanadın temsilcileri ve önde gelen isimlerin yanı sıra sahada savaşan grupların da masada olması.

Bu farkı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, salı günü düzenlediği basın toplantısında, "Bugüne kadar düzenlenen Suriye görüşmelerine, siyasi gruplar ve ülke dışında yaşayan kişiler davet ediliyordu. Eksik olan, sahada durumu belirleyenlerin masada yer almamasıydı. Türkiye ve Rusya, sahada olanların da müzakere sürecine katılması inisiyatifini ortaya koydu" ifadesini kullandı.

Rusya, Astana'ya BM ve ABD temsilcilerinin de davet edilerek, görüşmelerin tüm tarafları kapsayacak bir hale dönüşmesi fikrini destekliyor.

Öte yandan, Astana'da 23 Ocak'ta başlaması planlanan görüşmelerde, Rusya'yı Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından uzmanların yer alacağı heyet temsil edecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :