Ruh hallerini altüst etmeye görüntüsü yetti

Ruh hallerini altüst etmeye görüntüsü yetti

İzmirli makyaj sanatçısı Yılmaz, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü" kapsamında yaptığı makyaj çalışmasıyla kadına karşı şiddetin korkunç yüzünü gözler önüne serdi- Alnından silahla vurulmuş kadın makyajı uygulanan Sürer: "Bu makyaj

İZMİR (AA) - UFUK KIRABALI - İzmirli makyaj sanatçısı Pınar Yılmaz, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığı makyaj çalışmalarıyla kadının maruz kaldığı şiddetin korkunç yüzünü ortaya koydu. 

Yılmaz, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü'ne, çalışmalarını yürüttüğü atölyede, başta mask olmak üzere plastik sanatlar dallarında birlikte çalışma yürüttüğü arkadaşları üzerinde yaptığı makyajlarla destek verdi.

AA ekibinin görüntülediği çalışmada, Eylem Sürer ve Hatıra Anacak'ın yüzlerine yapılan makyajlar, her ne kadar boya ürünü de olsa kadına yönelik şiddetin "korkunç yüzünü" ortaya koymaya yetti. 

- "Şiddet nasıl bu kadar kolay uygulanıyor" dedirten makyaj 

"Süre bakımından erkekler kadar başarılı olmayan bir performansla" her bir şiddet görünümünün yaklaşık 1,5 saat sürdüğü çalışma sonunda, biri alnından silahla vurulmuş, diğeri ise şiddetli şekilde fiziksel darba uğramış kadınların yüzleri belirdi. 

Yılmaz'a çalışmasında mankenlik yapan arkadaşları Sürer ve Anacak'ın, özel makyaj malzemelerinin kullanıldığı ve saatler süren çalışmayla ortaya çıkan şiddete maruz kalmış kadın görünümleri, "insanın nasıl oluyor da bir başka insana böylesi bir kötülüğü kolayca yapabildiği" sorusunu akılara getirdi. 

- Aynadaki yüzler ruh hallerini etkiledi 

Makyaj uygulaması sonunda ortaya çıkan kadın yüzleri, çalışmaya gönüllü mankenlik yapan kadınların ruh hallerini de etkiledi. 

Aynaya baktıklarında kendilerinde şiddete uğrayan hemcinslerinin dramını gören Sürer ve Anacak'ın ortak duyguları, kendilerini çok kötü hissetmek oldu. 

Sürer, makyaj sonrası yaptığı açıklamada, ortaya çıkan şiddeti gördüğünde dizlerine sancı girdiğini ifade ederek, şunları söyledi: 

"O duyguyu ben böyle hissediyorum. Bu makyaj yapılırken aklıma bir yığın şey geldi; 'karşımda herhangi biri ve ben savunmasız şekilde öldürülüyorum', dehşet aslında bu duygu ve bugüne kadar basında gördüğümüz birçok olaylar zinciri, kadınların yüzleri gözümün önüne geldi. Olan şey bu. O acıyı yüreğimde hissettim ben. Bir tane hayatımız var, kimsenin bunu almaya hakkı yok."

- "Şiddete karşı mücadele kahvelerde verilmeli" 

Bu noktada, kadına yönelik şiddetle mücadelede, daha çok kadınlar üzerinde durulmasına karşı çıkan Sürer, "Bana göre sorunun kaynağı, eğer şiddeti uygulayan erkeklerse öncelikle onların eğitim görmesi gerekiyor. Gidip de kadın kuruluşlarında bir takım konferanslar yapmayı çok mantıklı bulmuyorum, kahve köşelerine gidilip bence erkeklere verilmeli bu eğitimler" diye konuştu. 

Etkili bir makyajla yüzü darbedilmiş bir kadına dönüşen Hatıra Anacak da aynaya ilk baktığı anda gördüklerini, "O anda, şiddete uğrayan bir kadın gördüm ve çok üzücü, olmaması gereken bir durum. Kadına şiddete hayır diyorum" sözleriyle ifade etti. 

- Şiddet makyajda kalsın 

Şiddetin makyajda kalmasını dileyen sanatçı Pınar Yılmaz ise Türkiye'de kadına yönelik şiddete karşı arkadaşlarıyla "ne yapabiliriz" diye düşündüklerinde böylesi bir çalışma yapmaya karar verdiklerini ifade ederek, "Günümüzde vurulan, dövülen, kesilen kadınlara dikkat çekmek amacıyla böyle bir çalışma yaptık, umarım amacına ulaşır" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :