Ruanda'da devlet başkanı seçiminde gözler adaylarda

Ruanda'da devlet başkanı seçiminde gözler adaylarda

Ülkede 4 Ağustos'ta düzenlenecek seçim kapsamında kampanyaların başlamasıyla gözler adaylara çevrildi- Mevcut Devlet Başkanı Kagame'nin seçimin favori adayı olduğu belirtilse de Gambiya'daki seçimlerde olduğu gibi Ruanda'da da sürpriz yaşanabileceği belir

KIGALI (AA) - Ruanda'da 4 Ağustos'ta düzenlenecek seçimde yarışacak üç aday kampanyalarına başlarken, bazı uzmanlar mevcut Devlet Başkanı Paul Kagame'nin favori aday olduğunu ve sonuçların şimdiden tahmin edilebildiğini, bazıları ise seçimin herkesi şaşırtabileceğini ifade ediyor.

Ülkede, 4 Ağustos'ta yapılacak devlet başkanı seçimi için yarışacak mevcut Devlet Başkanı Kagame ile muhalefetten Demokratik Yeşiller Partisi Başkanı Frank Habineza ve gazeteci Philippe Mpayimana, birkaç gün önce seçim kampanyalarına başladı.

- Kagame, seçimde galip çıkacağı konusunda çok iddialı

Geçen hafta düzenlediği ilk mitinginde, seçimden galip çıkacağını söyleyerek rakiplerine meydan okuyan Kagame, 2015'te, üçüncü kez devlet başkanlığına aday olmasını sağlayan referandumda seçmenin yüzde 98'inin "Evet" oyu verdiğini hatırlattı. Kagame, referandum sonuçlarının bir nevi devlet başkanı seçimi sonuçlarını yansıttığını ifade etti.

Kagame'nin 1994'te yaşanan, 800 bine yakın kişinin ölmesine neden olan Ruanda soykırımına son vererek ulusal birliği sağladığı için devlet başkanı seçiminin favorisi olduğunu iddia eden destekleyicileri, Ruanda'da iyi yönetim ve karar verme mekanizmalarında kadınlara yer verilmesi ile güvenlik ve ekonomik istikrar denilince de akla Kagame'nin geldiğini vurguluyorlar.

- Kagame'ye karşı iki aday yarışacak

Muhalefet ise 2000 ve 2010'daki devlet başkanı seçimlerinde oyların yüzde 90'dan fazlasını alan Kagame'yi ülkede korku ortamı oluşturmakla suçluyor.

Kagame ile sandıkta ter dökecek isimlerden biri, hükümetin muhalefet kanadında resmi olarak tanıdığı tek parti olan Demokratik Yeşiller Partisinin başkanlığını yürüten 40 yaşındaki Habineza olacak. Habineza, 2015'teki referandumla kabul edilen anayasa değişikliğine karşı çıkmıştı.

Habineza, ülke tarihinde ilk kez yeşillerin temsil edileceği seçimde galip gelen isim olması halinde eşitliğin hakim kılındığı bir adalet sistemi oluşturma, istihdam ve gıda güvenliğini sağlama sözü veriyor.

Devlet başkanı seçiminin diğer adayı, Ruanda'dan 1994'te ayrılıp Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne göç eden gazeteci Mpayimana ise ülkede pek tanınmıyor.

Seçimde bağımsız yarışmak isteyen 4 kişi arasından başvurusu onaylanan tek aday olma şansını yakalayan 46 yaşındaki Mpayimana, bir süre Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun'da yaşadıktan sonra 2003'te Fransa'ya yerleşmişti.

Ülkesine şubatta geri dönen Mpayimana, "değişimin, bir ülkenin istikrarını oluşturan önemli faktörler arasında yer aldığını" belirtiyor.

- "Kagame galip çıkar"

Bazı uzmanlar, sonuçların şimdiden tahmin edildiğini ve yarışta Kagame'nin favori aday olduğunu savunurken, bazıları ise sonuçların herkesi şaşırtabileceğini belirtiyor.

Ruandalı siyaset bilimci Ange Hatangimana, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, ülkenin kalkınmasını sağlayan faaliyetlere başvurduğu ve ülkenin onurunu yeniden inşa ettiği için Ruandalıların Kagame'yi sevdiğini söyledi.

Mpayimana'nın ise uzun süredir yurt dışında yaşadığına ve seçmenin onu çok tanımadığına dikkati çeken Hatangimana, bu faktörün Mpayimana'nın adaylığına avantajdan çok dezavantaj sağlayacağını kaydetti.

Ruandalı gazeteci Oswald Umutuyeyezu da Kagame'nin söz konusu adaylara karşı zorlanmadan galibiyeti elde edeceğini savundu.

- "Gambiya'da olduğu gibi Ruanda'da da sürpriz yaşanabilir"

Ülkedeki Ayinan Think Tank adlı düşünce kuruluşunun kurucusu Damien Muzun ise sonuçların Ruandalıları şaşırtabileceğini belirtti.

Kagame'nin seçmenin favorisi olduğunu ancak Gambiya'yı yaklaşık 20 yıldır yöneten Yahya Jammeh'in de Aralık 2016'daki devlet başkanı seçiminin favorisi olarak gösterilmesine rağmen sandıktan Adama Barrow'un galip çıktığını hatırlatan Muzun, "Gambiya'da olduğu gibi Ruanda da sürpriz yaşanabilir." dedi.

Ruanda Ulusal Seçim Komisyonunun (NEC) verilerine göre, 4 Ağustos'ta düzenlenecek seçime 6,8 milyona yakın seçmenin katılması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :