Rosneft'in karı yüzde 49 düştü

Rosneft'in karı yüzde 49 düştü

Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft'in net karı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 49 azalarak 181 milyar rubleye geriledi

MOSKOVA (AA) - Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft'in 2016 net karı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 49 azalarak 181 milyar rubleye geriledi.

Şirketten yapılan açıklamada, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2016 net karının, bir önceki yıla kıyasla yüzde 49 gerileyerek 181 milyar rubleye (yaklaşık 3,1 milyar dolar) düştüğü belirtildi.

Petrol fiyatlarında yaşanan istikrarlı yükseliş nedeniyle şirket karının geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artarak 26 milyar rubleden 52 milyar rubleye çıktığı kaydedildi.

Geçen yıl şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 10 azalarak 4,9 trilyon rubleye gerilediğinin ifade edildiği açıklamada, 2016 son çeyrek gelirlerinin ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 21,4 artarak 1,4 trilyon rubleye yükseldiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosneft Üst Yöneticisi Igor Sechin, petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişle birlikte, etkin maliyet kontrolü ve şirketin artan petrol üretimi sayesinde geçen yılın son çeyreğinde şirket gelirlerinde önemli bir artış yaşandığını ifade etti.

Petrol üretim hacmi bakımından dünyanın en büyük petrol şirketi konumundaki Rosneft, geçen yıl ülkenin önde gelen bir diğer petrol şirketi Bashneft'teki Rus hükümetine ait yüzde 50,08'lik kontrol hissesini, 329,7 milyar ruble (5,2 milyar dolar) karşılığında satın almıştı.

Rosneft'in devlete ait olan yüzde 19,5'lik hissesi ise 2016 Aralık'ta 10,5 milyar avroya, İngiltere-İsviçre ortaklığındaki Glencore ve Katar devlet fonundan oluşan konsorsiyuma satılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :