Romanya'da af tasarısı protestoları istifa getirdi

Romanya'da af tasarısı protestoları istifa getirdi

İş, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Jianu istifa etti- Protesto gösterilerinde 8 kişi yaralandı

BÜKREŞ (AA) - Romanya'da cezaevindeki binlerce kişinin affedilmesini öngören tasarı ve ceza kanununda yapılacak değişiklikleri halkın protesto etmesi üzerine İş, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Florin Nicolae Jianu istifa etti.

Jianu, istifa kararını sosyal medya hesabından duyurdu.

Kendisini tanıyanların yalandan ne kadar nefret ettiğini bildiklerine işaret eden Jianu, "Mesleki dürüstlük açısından içim rahat. Ancak oğlum söz konusu olduğunda yapılması gereken şeyin bu olduğuna karar verdim. Yıllar sonra oğluma ne diyeceğim, gözlerine bakarak ne söyleyeceğim? Ona babasının bir korkak olduğunu, inanmadığı eylemleri desteklediğini mi söyleyeceğim?" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir ay önce bakanlık koltuğuna oturan Jianu, "28 günlük görevim boyunca büyük bir inançla çalıştım ancak acımasızlığın ve adaletsizliğin gölgesinde kalacağım hiçbir zaman aklıma gelmedi. Romanya, bunları hak etmiyor." diye yazdı.

Bu arada protesto gösterileri, başta başkent Bükreş olmak üzere ülke genelinde devam ediyor.

Son 25 yılın en büyük protesto gösterilerine sahne olan Bükreş'te dün gece göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 8 kişi yaralandı. Polis, 20 göstericiyi gözaltına aldı.

Başbakan Sorin Grindeanu ise protesto gösterilerine rağmen geri adım atmayarak AB Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker'a kabinesinin yasayı meclisten geçirme nedenlerini açıklayan bir mektup gönderdi. Grindeanu, tasarının hapishanelerdeki mahkum yoğunluğunu azaltmak ve ceza kanununu son anayasa düzenlemelerine uygun hale getirmek amacıyla hazırlandığını savundu.

Göstericiler, 5 yıldan az hapis cezası kalmış mahkumların affedilmesini öngören tasarının ve ceza kanunundaki değişikliklerin yolsuzlukla mücadeleye sekte vuracağını savunuyor.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de eylemcilere destek veriyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :