Romanlar 10 milyon avroluk proje ile desteklenecek

Romanlar 10 milyon avroluk proje ile desteklenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Roman vatandaşlara yönelik barınma, istihdam, sağlık, eğitim ve sosyal yardım hizmetlerini içeren çalışmalar hayata geçiriliyor- Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişimini ve istihdam edilebilirliğini ar

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişimini ve istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi"ne 10 milyon 430 bin 169 avro bütçe ayrıldı.

Bakanlık tarafından Roman vatandaşlara barınma, istihdam, sağlık, eğitim ve sosyal yardım hizmetlerini içeren çalışmalar hızla hayata geçiriliyor.

Bu kapsamda, Roman vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla hazırlanan Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi 2016-2021 ile I. Aşama Eylem Planı 2016-2018, nisan ayında Resmi Gazete'de yayımlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşların da görüşleri doğrultusunda nihai hale getirilen belge ve eylem planı ile Roman vatandaşlara barınma, istihdam, sağlık, eğitim, sosyal yardımlar ve sosyal destek hizmetleri verilecek.

Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişimini ve istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi"nin (SIROMA) detayları da belli oldu.

Proje, Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA-I) döneminde 4. bileşen olan ve istihdamın geliştirilmesini hedefleyen "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı" kapsamında hazırlandı.

Toplam bütçesinin yüzde 85'i Avrupa Birliğince sağlanan proje için 10 milyon 430 bin 169 avro ayrıldı.

Bu bileşen altında hazırlanan en büyük bütçeli çalışma olma özelliği taşıyan proje, Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da uygulanmaya başlandı. 24 ay sürecek projenin, 2017 yılı sonunda tamamlanması öngörülüyor.

- Öğrencilere telafi edici ders dışı eğitim verilecek

Bu kapsamda, eğitime devamı desteklemek için Roman ailelere mevcut eğitim yardımları hakkında bilgilendirme yapılacak. Okul öncesi ve ilköğretim kurum standartları modülü aracılığıyla okula devam etmeyen öğrenciler belirlenerek çocukların okula gönderilmesi sağlanacak, yetişkin eğitimi yapılarak kız çocuklarının okula devamı konusunda veliler bilinçlendirilecek.

Romanların yoğun yaşadığı illerde öğrencilerin başarılarını geliştirmek amacıyla ilkokul ve ortaokul düzeyinde telafi edici ders dışı eğitim verilecek.

Proje ile Romanların topluma entegrasyonunun kolaylaştırılması hedefiyle sosyal koruma alanındaki kurumların kapasitelerinin artırılması, mekanizmaların işleyişine destek verilmesi ve koordinasyonun sağlanması hedefleniyor.

Bu kapsamda, hedef gruplara sunulan eğitim, mesleki eğitim ve hayat boyu öğrenme kapsamındaki eğitimlere erişimin kolaylaştırılması ve artırılması amaçlanıyor.

Roman vatandaşlara çeşitli konularda yardım ve danışmanlık hizmeti sunulacak. Romanların yoğun yaşadığı bölgelerde araştırmalar gerçekleştirilecek. Roman mahallelerindeki okullarda çocuklarla ders dışı aktiviteler gerçekleştirilerek öğrencilerin okul öncesi ve ilköğrenim düzeyinde başarısının artırılması için destek çalışmaları yürütülecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :