Romanı okuyanlar  Mevlana'ya geliyor

Romanı okuyanlar Mevlana'ya geliyor

Mevlana ve Şems'in konu edildiği Bab-ı Esrar ve Aşk romanlarını okuyanlar, Konya'ya gelip romanlarda adı geçen mekanları geziyor.

Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, yaptığı açıklamada, yaşanan ekonomik durgunluğuna rağmen geçen yılın aynı dönemine göre Mevlana Müzesi'ni ziyaret edenlerin sayısında azalma olmadığını söyledi.
Mayıs ayında yaklaşık 180 bin kişinin müzeyi ziyaret ettiğini anlatan Benli, özellikle hafta sonları bir günde ziyaretçi sayısının 12 binin üzerine çıkabildiğini vurguladı.
Mevlana'ya olan rutin ilginin dışında son dönemde, Ahmet Ümit'in ''Bab-ı Esrar'' ve Elif Şafak'ın ''Aşk'' isimli, Mevlana ve Şems'i konu alan popüler romanların da etkisiyle yeni bir ziyaretçi profili oluşmaya başladığına dikkati çeken Benli, şunları kaydetti:
''Son dönemde bu romanlarda anlatılanlardan etkilenen okuyucular Konya'ya gelmeye başladı. Bu kişiler, normal ziyaretçilerden farklı olarak, 13. yüzyıl Konyasındaki yaşantıyı, Mevlana'nın hangi mekanlarda bulunduğunu, bugün gördükleri yapıların Mevlana döneminde de var olup olmadığını, Mevlevilik'in ayrıntılarını soruyor. Yeni oluşmaya başlayan, çoğu üniversite mezunu araştırmayı seven bu ziyaretçilere biz de elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya, taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Ziyaretçi sayısından çok, eğitim seviyesi daha yüksek olan ziyaretçinin Mevlana Müzesi'ne gelmeye başlaması bizim için daha önemli. Çünkü, yaşadıkları yerlerde çoğu kanaat önderi olan bu kişiler, Mevlana'nın felsefesinin ve Konya'nın tanıtılmasına büyük katkı sağlayacaktır.''
Edebiyatın bir parçası olan romanların anlatım gücünün turizme reel olarak katkı sağladığını görmenin kendilerini ayrıca sevindirdiğini anlatan Benli, yazarlar Ahmet Ümit ve Elif Şafak'a, Konya ve Mevlana'yı konu alan romanlar yazdıkları için teşekkürü bir borç bildiklerini sözlerine ekledi.


"Ya ortasındasındır AŞK’ın merkezinde; ya da dışındasındır, hasretinde.. Ella Rubinntain (40) Amerikalı bir ev kadınıdır. Tipik burjuva değerlerinin hâkim olduğu oldukça varlıklı bir ailesi, düzenli ve görünüşte “sorunsuz” bir evliliği vardır. Üç çocuğunu da büyüttükten sonra bir yayınevinde editör-asistanı olarak iş bulur; görevi A. Z. Zahara adlı tanınmamış bir yazarın tasavvuf felsefesini konu alan tarihi romanını değerlendirmektir. Ancak hayatının kritik bir döneminde eline aldığı bu kitap, hiç beklemediği bir şekilde Ella’yı derinden sarsacak, dünyevi aşkı keşfetmek adına zorlu ve tehlikeli bir yolculuğa çıkmasına neden olacaktır. Hayatlarımızın durgun gölünü dalgalandıran taş misali, yüzleşmek zorunda olduğumuz sıkıntılar, acılar… ve aşkın peşinde kat etmek zorunda olduğumuz zorlu yollar, ödediğimiz bedeller… Aşk… kitap içinde bir kitap, hayatın anlamı peşinde bir aşk macerası… Aşk… Elif Şafak’tan arayışa, gerçeğe ve keşfetmeye dair bir roman. "

Elif ŞAFAK - AŞK


"Ahmet Ümit'ın son romanı, Bab-ı Esrar...
Yaşamı, aşkı ve inancı yeniden düşünmek için…
Yedi yüz yıldır çözülemeyen sır; Şems-i Tebrizi cinayeti... Yedi yüz yıldır süren bir sevda; Şems-i Tebrizi ile Mevlânâ Bab-ı Esrar sadece bir gerilim romanı değil, aynı zamanda bir sırlar kitabı. Fantastik öğeleri kullanarak çok katmanlı bir dil yaratan Ahmet Ümit bu yapıtında Mevlevilik temelinde din ve inanç üzerine ilginç sorular soruyor. Din ile aşk arasında, inanç ile sevda arasındaki ilişkiyi bambaşka bir açıdan gözlerimizin önüne seriyor. Dünyayı, yaşamı, inancı ve aşkı, yeniden düşünmemiz, yeniden araştırmamız, yeniden okumamız için... "

Ahmet ÜMİT- BAB-I ESRAR