Roma'da "uluslararası insan hakları ve göç" konferansı

Roma'da "uluslararası insan hakları ve göç" konferansı

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Esenli: - "Türk milleti, tarih boyunca göçmenlere kapılarını açık tutmuştur ve gerekli dayanışmayı göstermiştir"

ROMA (AA) – Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Türklerin tarih boyunca göçmenlere kapılarını açık tuttuğunu söyledi.

Büyükelçi Esenli, Roma’daki Guglielmo Marconi Üniversitesinin düzenlediği "uluslararası insan hakları ve göç" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin göç açısından tarih boyunca hem transit hem de varış ülkesi olduğuna işaret etti.

Türk milletinin Yahudilere, Macarlara, Polonyalılara, Bulgarlara, Iraklılara, Boşnaklara ve Kosovalılara kucak açtığını anlatan Esenli, "Türk milleti, tarih boyunca göçmenlere kapılarını açık tutmuştur ve gerekli dayanışmayı göstermiştir." dedi.

Esenli, Türkiye’deki Suriyeli sayısının Eylül 2017 itibarıyla 3 milyon 168 bin 757 olduğunu ve bunun çoğu Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin nüfusunu geçtiğini kaydetti.

Türkiye’nin düzensiz göç ve insan kaçakçılarıyla mücadelede imkanları dahilinde her şeyi yaptığını anlatan Esenli, "Düzensiz göç küresel bir problem ve bu sorun bir ülkenin tek başına altından kalkabileceği bir sorun değil." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Esenli, Türkiye’nin göç sorununa ilişkin uyarılarını AB içinde en iyi anlayan ülkenin İtalya olduğunu dile getirerek, "Şimdi İtalya da AB içindeki ortaklarını ikna etmeye çalışmaktadır. Biz, İtalya’nın da bu konuda başarılı olmasını ümit ediyoruz." diye konuştu.

AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanının, Slovakya ile Macaristan'ın, AB'nin sığınmacı kotasına karşı açtığı davayı reddetmesini de memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Esenli, "Bu noktada, Avrupa’da aşırı sağın yükselmesini endişe verici olarak not ediyoruz." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :