Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza giren robot süpürgeler, ev temizliğinde büyük bir avantaj sağlıyor. Akıllı robot süpürgeler, zeminleri tek seferde kolayca süpürebiliyor, otomatik hazne boşaltımı yapabiliyor, güçlü filtreler ile birlikte zemindeki tozları dahi içerisine hapsedebiliyor, bazı modeller hem süpürme hem de silme işlemini kendi başına gerçekleştirebiliyor. Piyasada çok fazla robot süpürge modeli olunca kullanıcılar, hangi robot süpürgeyi seçeceğine karar veremiyor. Karar vermekte zorlanan kullanıcılar için bu yazımızda tercihinize en uygun robot süpürgeyi seçmenize ve robot süpürge alırken hangi unsurlara dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz.

Robot Süpürge Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir robot süpürge satın almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurları aşağıda detaylı bir şekilde sıraladık.

Motor ve Emiş Gücü

Robot süpürge alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik motor ve emiş gücüdür. Genel olarak emiş gücü ortalama 2000 ile 4000 Pa arasındadır. Yüksek emiş gücüne sahip modellerde bu değer 10000 Pa'ya kadar çıkabilmektedir. Robot süpürgelerde en düşük emiş gücü ise 400 Pa'dır. Emiş gücü yüksek bir robot süpürge bir şarj ile evinizi tamamen süpürebilir. Aynı zamanda yerdeki tozu, saç kıllarını, evcil hayvanınız varsa tüyleri, küçük kırıntıları daha güçlü bir şekilde çekeceğinden, her şeyi içerisine hapseder. Eğer evinizin odaları çok büyük değilse ortalama 2500 Pa değerinde emiş gücüne sahip robot süpürge tercih etmenizde bir sorun yoktur.

Robot süpürge almak isteyen kullanıcılar "Robot süpürge iyi süpürüyor mü?" sorusunun cevabını çok merak etmektedir. Robot süpürgeler, elektrikli süpürgeler kadar iyi süpürebilir. Ancak bu emiş ve motor gücüyle de alakalıdır. Eğer yüksek emiş gücüne sahip bir robot süpürge tercih ederseniz halılarda, parkelerde veya farklı zemin türlerinde tatmin eden bir temizlik performansı alabileceğinizden emin olabilirsiniz. Yüksek emiş gücüne sahip süpürgelerden oluşturulmuş robot süpürge listesi arıyorsanız Neoldu.com’un “Emiş Gücü Yüksek Robot Süpürgeler” adlı içeriğine göz atabilir, yüksek emiş gücüyle öne çıkan süpürgelerden birini tercih edebilirsiniz.

Uzun Çalışma Süresi

Akıllı robot süpürge tercih ederken dikkat etmeniz gereken konuların başında çalışma süresi gelir. Geniş ve kalabalık bir eve sahipseniz uzun çalışma süresiyle öne çıkan modellere yönelmeniz daha doğru olacaktır. Çalışma süresi uzun olan bir robot süpürge, acil durum anında direkt olarak temizlik yapabilme imkanı sunar. Bu yüzden en az 60 dakika aralıksız çalışabilen süpürgelere yönelmenizi öneriyoruz. Robot süpürgelerin genel olarak pil kapasitesi 2500 ile 3200 mAh arasındadır. Yeni model bazı robot süpürgelerde bu değer 5000 mAh'a kadar çıkartılmış durumdadır.

Aldığınız robot süpürgeyi uzun yıllar kullanmak istiyorsanız ihtiyacınıza en uygun süpürgeyi seçtiğinizden emin olun. Uzun çalışma süresine sahip bir robot süpürgenin size her zaman avantaj sağlayacağını da unutmayın. Çekirdek ailelerin standart çalışma süresine sahip robot süpürgeleri tercih etmesinde bir sorun yoktur.

Düşme Engelleyici Sensör

gd4443.jpg

Kaliteli bir robot süpürgede birçok sensör bulunur. Bu sensörler çevresindeki tüm nesneleri algılayarak robot süpürgenin daha stabilize bir şekilde çalışmasını sağlar. Düşme engelleyici sensör, merdivenleri olan bir eve sahipseniz önemli bir unsurdur. Düşme engelleyici sensöre sahip bir model tercih etmediğiniz taktirde robot süpürgeniz düşebileceği noktaları algılamayacak ve kısa süre içerisinde kullanılamaz hale gelecektir.

Robot süpürgenizi evinizin üst veya alt katını da temizleyebilmesi için götürdüğünüzde, merdiven kısmına geldiğinde düşme engelleyici sensörler otomatik olarak devreye girer. Alt kısmının boşluk olduğunu algılayan robot süpürge, düşebileceği bölgeyi tarar dikkatli bir şekilde yaklaşarak süpürmeye devam eder. Orta fiyatlı robot süpürgelerin çoğunda düşme engelleyici sensör mevcuttur.

Wi-Fi Bağlantısı

Evinizdeki modeme sürekli olarak bağlı bir şekilde çalışabilen robot süpürgeleri telefonunuz üzerinden kontrol edebilmeniz mümkündür. Siz evde olmasanız dahi tek tuşla süpürgenizi çalıştırabilirsiniz. Aynı zamanda süpürgenin hangi zaman aralığında çalışmasını istiyorsanız seçebilirsiniz. Wi-Fi bağlantısı olan robot süpürgelerde bazı modellerin kendine özel uygulaması da bulunur. Uygulama üzerinden toz kapasitesinin doluluk oranını, evin ne kadarının temizlendiğini, robot süpürgenin adım adım hangi yerlere gittiğini, bakım zamanının gelip gelmediğini ve şarjının ne kadar kaldığını öğrenebilmeniz mümkündür.

Siklon veya Hepa Filtre

Robot süpürge satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da filtrelerdir. Siklon filtreler ortamda bulunan toz parçacıklarının toplanmasını ve içerisine hapsedilmesini sağlarken Hepa filtre, akla gelebilecek tüm partikülleri temizleyebilmektedir. Solunum yolu rahatsızlığı yaşayan kullanıcıların Hepa filtreye sahip robot süpürge seçmesi daha iyi olacaktır. Sadece solunum yolu yaşayanların değil, evinde bebeği olanların ve temiz havayı ciğerlerinde hissetmek isteyenlerin tercihi Hepa filtreden yana olmalıdır. Hepa filtreli robot süpürgeler, solunum yolundan kapabileceğimiz bazı hastalıkların da önüne geçer.

Mod Çeşitliliği

Düşük, orta ve güçlü olmak üzere 3 farklı modu bulunan robot süpürgeler diğerlerine göre daha kullanışlıdır. Yaşanabilecek bazı aksiliklerde çıkarılması zor lekeler meydana gelebilir. Burada robot süpürgenizin güçlü modunu aktifleştirerek anında müdahale yapabilmesini ve oluşabilecek lekenin büyüklüğünü önleyebilmesini sağlayabilirsiniz. Eski model robot süpürgelerin çoğunda mod çeşitliliği yoktur fakat yeni çıkanların hemen hemen hepsinde farklı modlar bulunur. Bu yüzden hem yeni nesil hem de mod özelliği bulunan bir robot süpürge tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Şarj Süresi

Piyasada bulunan çoğu robot süpürge ortalama 2 ile 6 saat arasında şarj olabilmektedir. Eğer robot süpürgeyi gün içerisinde birden fazla kez kullanacaksanız çalışma süresi uzun, şarj süresi kısa modellerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Özellikle ofislerde ya da kalabalık ortamlarda kullanılacak olan robot süpürgelerde şarj süresi oldukça önemli bir konudur. Bir robot süpürge satın almadan önce düşük şarj süresi önceliğiniz ise en fazla 2 veya 3 saatte şarj olabilen modellere göz atmanızı öneriyoruz.

Otomatik Boşaltma Özelliği

fsdf44444.jpg

İstasyona sahip robot süpürgelerde otomatik olarak boşaltım yapabilme özelliği mevcuttur. İstasyonlu robot süpürgeler, evi temizliğini çok daha kolay bir hale getirmektedir. Süpürme işlemi sırasında otomatik boşaltma özelliği olmayan süpürgelerin toz haznesi dolarsa otomatik olarak kendini kapatır ve kullanıcısına uyarı verir. Otomatik boşaltım yapabilen robot süpürgeler ise haznesinin dolduğunu fark eder, istasyonunda bulunan boşaltım merkezine gider, otomatik olarak boşaltımı yaptıktan sonra temizleme işlemine kaldığı yerden devam eder. İstasyonda bulunan boşaltım merkezi hijyenik bir poşetin içerisinde toplanır. Kullanıcının tek yapması gereken istasyonun doluluk oranını kontrol etmek olacaktır. Eğer evinizde çok fazla vakit geçiremiyorsanız otomatik boşaltım özelliğine sahip bir robot süpürge tercih edebilirsiniz.

Düşük Ses Seviyesi

Robot süpürge satın almadan önce ses seviyesine dikkat etmeniz gerekir. Modlarına göre farklı ses seviyelerine sahip olan robot süpürgelerde yüksek güç açıkken çıkarttığı sese mutlaka bakmanızı öneriyoruz. Düşük güçte 50 dB ses seviyelerine kadar düşebilen robot süpürgelerin bazıları yüksek güçte rahatsız edici seviyede ses çıkartabilir. İnternetten alışveriş yapıyorsanız alacağınızın kullanıcı yorumlarına bakmalı ve ses seviyesiyle ilgili yorumları okumalı, ürünün incelemelerine, özelliklerine göz atmalısınız. Eğer süpürgeyi mağazadan satın alacaksanız satış temsilcisinden en yüksek ses seviyesini öğrenmelisiniz. Özellikle bebeği olan aileler düşük desibele sahip robot süpürgeler tercih etmelidir.

Zemin Türü

Elektrikli süpürgelerde olduğu gibi robot süpürgelerde de sert zemin ile halılarda çekim gücünde farklılıklar meydana gelebilmektedir. Bazı robot süpürgeler halıda toz toplamada daha başarılıyken bazıları sert zeminleri süpürmede iyidir. Bunun için halı ve sert zemin arasında emiş gücü seviyesini otomatik olarak değiştirebilen robot süpürgeler tercih edilebilir. Yeni nesil robot süpürgelerde akıllı sensörler ile birlikte robot süpürge hangi zemini temizlediğini anlayarak emiş gücünü ayarlayabilmektedir. Yüksek emiş gücü ve birden fazla fırça çeşitli zeminlerde robot süpürgenin temizlik başarısını artıracak unsurlar arasında yer alır.

Engel ve Yükseklik Tespiti

Robot süpürgelerde bulunan çeşitli sensörler, engel ve yükseklik tespiti için önemlidir. Bu sensörler, robotun çevresini daha iyi anlamasına ve temizlik görevini düzgün bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Dokunma sensörleri, çevredeki engelleri algılayarak temas edilen nesneyi görür ve robotun yönünü değiştirir. Yeni nesil robot süpürgelerde bulunan sensörler ise, nesneye çarpmadan önce onu görerek hareketini önceden değiştirmesini sağlar.

Lidar sensörlerinde ise lazer ışınları kullanılır. Işınlar, çevrede bulunan nesnelerin yüksekliğini ve konumunu belirlemektedir. Robotun zemin değişikliği yapması durumunda gücünü otomatik olarak ayarlamasını sağlarken, aynı zamanda merdiven veya eşik gibi yerlere düşmemesinde büyük rol oynar. Düşme sensörleri de cihazın alt kısmında bulunur. Zeminde oluşabilecek boşlukları algılayarak kenarlardan düşmeyi önler. Tercih edeceğiniz robot süpürgenin hangi sensörlere sahip olduğunu önceden bilmek gerekir.

Akıllı Ev Haritalama

Akıllı ev haritalama özelliği robot süpürgelerin çoğunda bulunur ancak bu özelliğe sahip olmayan uygun fiyatlı modeller de mevcuttur. Akıllı ev haritalama, kullanıcı robot süpürgeyi ilk defa çalıştırdığı zaman aktifleşir. Robot süpürge bulunduğu odayı sahip olduğu sensörler ile birlikte taramaya başlar. Bu işlemi yapmadan önce yerde bulunan çorap, çocuk oyuncakları vb. nesneleri kaldırmanız gerekir. Robot süpürge odaların taramasını yaptıktan sonra uygulama üzerinden odaları hangi şekilde böldüğünü kullanıcısına gösterir. Burada kullanıcı, uygulamadan kırmızı bölge gibi yerleri belirleyerek süpürgenin bu bölgelere girmemesini sağlayabilir. Aynı zamanda süpürge bir sonraki temizleme işlemlerinde harita üzerinde hangi odaları temizlediğini de kullanıcısına gösterdiğinden evde olmasanız dahi anlık olarak takip edebilmeniz mümkündür.

Fırça Türü ve Sayısı

fsd5433.jpg

Robot süpürgenin temizlik performansını etkileyen bir diğer faktör de fırça sistemi ve sayısıdır. Fırçalar süpürgenin altında ve yanlarında bulunur. Yanlardaki fırçalar, süpürgenin köşelere dahi ulaşabilmesini sağlar, etrafta bulunan tozu ve kiri toparlayarak ortadaki fırçaya ilerletir. Bu işlemden sonra tozlar, süpürgenin haznesine gönderilir. Sadece ana fırçası bulunan bir robot süpürgenin temizlik işlemi sandığınız kadar başarılı olmayacaktır. Yan fırçalar, robot süpürgelerde oldukça önemlidir.

Yan fırçalar, duvar kenarlarına, köşelere ve mobilya altlarına etkili bir şekilde ulaşarak temizliğin kalitesini artırır. Gelişmiş fırça sistemlerinde ise birden fazla ana ve yan fırça bulunur. Bu fırçaların bazıları halılarda yüksek performans gösterirken bazıları sert zeminlerde daha etkilidir. Özetle, robot süpürgenizin fırça sayısının yüksek olması performansı artırır.

Toz ve Su Haznesi Kapasitesi

Toz ve su haznesinin boyutu kullanıcının evinin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Toz haznesi, süpürge tarafından toplanan tozun, kirin ve diğer partiküllerin depolanacağı yerdir. Toz kapasitesi yüksek süpürgelerde boşaltma işlemi daha uzun sürelerde yapılırken düşük kapasiteli modellerde sürekli boşaltım yapmanız gerekebilir. Robot süpürgelerin toz haznesi dolduğunda çalışmayı durduracağından evde olmadığınız zamanlarda evinizin temizlenememesi gibi durumlar yaşanabilir. Daha büyük bir toz haznesi süpürgenin, uzun süre temizlik yapabilmesini sağlayacaktır. Ancak bu süpürge boyutunu ve ağırlığını etkileyeceğinden tercih size kalmış durumdadır.

Mop özelliğine sahip robot süpürgelerde ek olarak su haznesi bulunur. Haznede bulunan temiz su ne kadar fazlaysa sert zeminlerde yapılacak paspaslama işlemi o kadar verimli çalışır. Süpürgenin içerisindeki su azalmaya başladığında paspas özelliği işlevini yavaş yavaş yitirecektir. Bu yüzden büyük bir su haznesi, geniş alanlarda ıslak temizlik yapabilme olanağı sağlar.

Mobil Uygulama Desteği

gd33333.jpg

Kendine özel mobil uygulaması bulunan robot süpürgeler, uzaktan kontrol edilebilmektedir. Kullanıcı bu uygulamadan bazı modları özelleştirebilir, cihazın temizleme işlemini başlatabilir, kırmızı alanlar belirleyerek süpürgeyi kısıtlayabilir ve süpürgenin tüm bilgilerine erişebilir. Kullanıcı deneyimini artıran mobil uygulamalar, robot süpürgeyi etkili bir şekilde kullanmanızı sağlar.

Mobil uygulama içerisinde birçok özellik bulunmaktadır. Uygulamadan yapacağınız zamanla özelliği ile süpürge belirli günlerde ve saatlerde otomatik olarak çalıştırılabilir. Navigasyon ve harita görüntüleme, süpürgenin hangi odaları yüzde kaç oranında temizlediğini görebilmenizi sağlar. Bazı uygulamalarda süpürgenin enerji tüketimini, pil yüzdesini görebilmek mümkündür. Oluşabilecek sistemsel arızalarda süpürge kullanıcıya hata bildirimleri yollar, sorunları daha hızlı tespit etme ve çözme imkanı tanır.

Otomatik Çalışabilme ve Şarj Olabilme

Bir robot süpürgenin otomatik çalışabilmesi ve şarj olabilmesi için istasyonu olması gerekir. İstasyonu bulunan robot süpürgeler, sizin belirlediğiniz saat aralığında otomatik olarak çalışacaktır. Aynı zamanda şarjının bittiğini anlayan akıllı robot süpürge, istasyonuna dönerek kendini şarj edecek, şarj olduktan sonra temizleme işlemine kaldığı yerden devam edecektir. Bu özellikler, süpürgeye hiçbir şekilde süpürgeye müdahale edilmeden evin veya ofisin her zaman temiz kalmasını sağlar. Otomatik çalışma özelliğini aktif edebilmeniz için ilk başta uygulama üzerinden çalışma saatlerini belirlemeniz gerekir. Aynı zamanda istasyona sahip robot süpürgeler, toz haznesi boşaltımını da kendisi yapabilmektedir. Sizin tek yapmanız gereken istasyondaki toz haznesinin doluluk oranını takip ederek boşaltım yapmak olacaktır.

Paspas Özelliği

kkjy.jpg

Yeni nesil robot süpürgelerin çoğunda süpürme işleminin yanı sıra paspas yapabilme özelliği de mevcuttur. Paspas özelliğine sahip robot süpürgeler, yerdeki tozları alırken bir yandan da silme işlemi yapacağından evinizin her zaman pırıl pırıl olmasını sağlar. Paspas özelliği, su haznesi ve bez kullanılarak uygulanmaktadır. Robot süpürge, sert zeminleri ıslak bir şekilde temizleyeceğinden lekeleri ve kirleri çıkartacaktır. Bu özelliği barındıran robot süpürgeler, halı gibi farklı zemin türlerini otomatik olarak algılayabildikleri için ıslak temizlemeyi kısa süreliğine devredışı bırakır, halılarda ıslaklık bırakmaz. Paspas robot süpürgelerin kullanımı oldukça basittir. Süpürgenin bez ya da ped değişimleri oldukça hızlı şekilde yapılabilmektedir. Bazı robot süpürgelerde su kontrol sistemi bulunur. Bu sistem sayesinde hazne içerisindeki su eşit ve kontrollü bir şekilde dağılacağından, aşırı ıslaklık sorunu önlenir.

Manevra Kabiliyeti

Manevra kabiliyeti yüksek robot süpürgeler, karşısına çıkan engelleri kolay bir şekilde aşarak ya da etrafından dolaşarak atlatabilmektedir. Robotun ev içerisinde daha iyi bir şekilde hareket etmesini istiyor ve sürekli süpürgeye müdahale etmek istemiyorsanız yüksek manevra kabiliyetiyle öne çıkan bir model tercih etmenizde fayda vardır. Yeni nesil robot süpürgelerin çoğunda bu özellik mevcuttur. Bazı eski nesil süpürgeler etrafındaki nesneleri iyi algılayamadığından, manevra yapamaz ve nesnelere takılarak temizleme işlemini yerine getirmeyebilir. Bu yüzden kendini robot süpürge kategorisinde kanıtlamış, kaliteli markaların robot süpürgelerini tercih etmenizi öneririz.

Fiyat

Robot süpürgelerde fiyat konusu markaya, performansa, özelliklere ve modele bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Robot süpürge satın almadan önce hangi kriterlerin size uygun olup olmadığını belirlemeniz önemlidir. Belirlediğiniz kriterlere göre bir model arıyorsanız internetten araştırmalar yapmanızı öneriyoruz.

Seçmiş olduğunuz kriterlere göre bazı robot süpürgeler yüksek emiş gücüne sahipken fazla ses çıkardığından size uygun olmayabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için de Eniyisinde sitesindeki tarafsız bir şekilde oluşturulmuş "En İyi Robot Süpürge Tavsiyeleri" adlı içeriğe tıklayarak, ihtiyaçlarınız doğrultusunda size en uygun modeli bulabilirsiniz.

Kullanıcı Yorumları

Robot süpürge satın almadan önce kullanıcı yorumlarına göz atmak, model ile ilgili aklınızda bazı fikirlerin oluşmasını da sağlayacaktır. Gerçek kullanıcıların yaşadığı deneyimlerin en açık şekilde ifade edildiği yer olan "Kullanıcı Yorumları" kısmı mutlaka okunmalıdır. Burada kullanıcılar ihtiyacına göre modeli değerlendirir ve 5 puan üzerinden oylama yapar. Her kullanıcının süpürge ile ilgili beklentisi farklı olacağından sizinle aynı düşünen birinin deneyimlerini okumak süpürge ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulmanızı sağlayacaktır. Çoğu kullanıcı tarafından olumsuz eleştiri almış bir robot süpürge modelini tercih etmemenizi öneriyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.