Rize'de toplu açılış töreni

Rize'de toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5)- "(CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu) Genel Başkanları da 15 Temmuz'a 'kontrollü darbe' diyecek, elinde dosyalar varmış. Varsa dosya açıkla, 16 Nisan'dan sonra sana bir faydası olmaz, şimdi açıkla. Ama işi gücü yalan. Ama senin de

RİZE (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ilişkin "Genel Başkanları da 15 Temmuz'a 'kontrollü darbe' diyecek, elinde dosyalar varmış. Varsa dosya açıkla, 16 Nisan'dan sonra sana bir faydası olmaz, şimdi açıkla. Ama işi gücü yalan. Ama senin de mumun yatsıya kadar yanacak. Sandık demek bunlar için kabus. Kaçış yok bu kabusu yaşayacaklar. Onların kabusu, benim milletin bayramıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasında, yurt dışındaki bazı gazetelerin Türkçe attığı manşetlere ilişkin, "Türkçe manşet ata ata dilimizi de bayağı öğrendiler. Ne yaparlarsa, ne kadar çirkefleşirse çirkefleşsinler nafile... Milletimiz onlara cevabını demokrasiye uygun şekilde sandıklarda verecek." ifadelerini kullandı.

Avrupa'daki seçmenlerin görülmedik heyecanla sandıklara koştuğunu aktaran Erdoğan, "Kardeşlerim, aman sandığı ihmal etmeyin. Sandıklara çok gideceksiniz. 'Şu mazeretim, bu mazeretim vardı' yok. Sandıkları patlacaksınız. Şu ana kadar Avrupa'da 520 bin kardeşimiz oyunu kullandı. Son seçimlerde bu rakam 430 bindi. Bu önemli bir rakam. Buradan yurt dışında oy kullanan ve kullanacak olan tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Kalan 6 günde de sandıklara sahip çıkacaklarına, oylarıyla milletimize ve demokrasi düşmanlarına gerekli dersi vereceklerine inanıyorum. Rize, 16 Nisan'da Türkiye'ye kem gözle bakan herkese dersini vermek, yurt dışındaki kardeşlerine sahip çıkmak için 'evet' diyor mu?" dedi.

- "Ana muhalefetin başında böyle birinin olması da bizim için iyi"

Müslüman'ın aynı delikten iki kez sokulmayacağını vurgulayan Erdoğan, bu yönetim sisteminin zaafları sebebiyle 2 değil belki 22 defa sıkıntıya düşüldüğünü söyledi. Bu sistemde direnmenin bir manasının kalmadığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çıkmış ne diyor, 'Bir gece kalkar, ertesi gün muhtarlıkları kapatır' diyor. Dürüst ol be. Muhtarlık kararnameyle kurulmuş bir makam değildir. Muhtarlar Anayasa teminatı altında kanunla seçilirler. Seçimle geldikleri için seçimle de giderler. Muhtarlar kararnameyle gelmiyor, kanunla geliyor. Ama bu adam ne Anayasayı bilir, ne kanunları bilir, ne şu 18 maddeyi okumuş maalesef. Fakat ana muhalefetin başında böyle birinin olması da bizim için iyi, onu da söyleyeyim. Çünkü anında millet dersini veriyor. Yedi seçimin yedisini de kaybetti. Hala utanmadan sıkılmadan oranın başında duruyor. Batı, batı, batı diyorsun. Batıda iki seçim kaybeden bir daha partisinin başında durmaz, çeker gider. İşte şimdi 7 Haziran seçimlerinde yaşadıklarımız ortada. Ne yaptılar? Diyarbakır'da 53 kardeşimizi öldürdüler. Ölen Kürt, öldüren Kürt. Diyarbakır'daydım, muhteşem bir buluşmamız oldu. Elhamdülillah, güzel gelişmeler. Baktık ki koalisyon kurulamıyor tekrar bir seçim dedik. Milletimiz bu defa yüzde 50'ye yakın bir oyla tek başına iktidar dedi. Şimdi biz aynı sıkıntıların yaşanmasını istemiyoruz. Onun için Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı sistemine daha önce geçmesi gerekirdi ama olmadı. Bakınız Fransa, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından karşılaştığı siyasi krizleri, 60 sene önce yarı başkanlık sistemine geçerek çözdü. Güney Kore öyle. Bizimle aynı şartlarda başladı ama bizi geçtiler. Şu anda biz istikrar, güven arıyoruz. Artık bu ülke patinaj yapsın istemiyoruz."

Turgut Özal, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan ve Muhsin Yazıcıoğlu 'nun bu sistemi istediğini hatırlatan Erdoğan, istemeyenlerin, "hayır" diyenlerin, 18 Mart Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü'ne de "hayır" dediklerini kaydetti.

"Hayır" diyenlerin nerede ülkeye faydalı bir adım atılsa karşısına dikildiklerine dikkati çeken Erdoğan, "Çünkü bunların bu millete hayrı dokunacak bir dikili bir ağacı yoktur. Bizim eserlerimiz ortada." diye konuştu.

Rize'de bir üniversite hastanesi ve devlet hastanesinin olduğunu ifade eden Erdoğan, daha çok eserlerin olacağını ve başkanlık sisteminin bunları hızlandıracağını söyledi.

- "Zaman değişse de yalanlar, iftiralar değişmiyor"

Turgut Özal'a sivil diktatör dendiğini anımsatan Erdoğan, "Şimdi de aynısını bana söylüyorlar. Tek adamlıktan bahsettiler. Ne tek adamlığı ya, işte meydanlardasın, meydanlarda koşturup duruyorsun. Parlamentoda sürekli olarak gensoru üstüne gensoru veren sensin. Ama bu millet sana parlamentoda 'evet' demedi, demez. Çünkü yaptığınız iş milletin faydasına değil. O gün merhum Özal'a ne söylemişlerse bugün de bu kardeşinize söylüyorlar. Zaman değişse de yalanlar, iftiralar değişmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Milletin 2007'de cumhurbaşkanı seçmesine karşı çıkanların bugün de aynı kanıda olduğunu dile getiren Erdoğan, bir şey değişmediğini belirtti.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletin ademe mahkum ettiği birtakım eski siyasetçiler son nefeslerini 'hayır' propogandası için harcıyorlar. Sandığın rengi belli oldukça iyice dengeyi kaybettiler. İçlerinde ne kadar nefret, kin varsa ortaya döküyorlar. Ana muhalefetin bir milletvekili çıkmış, 'evet' diyenleri İzmir'de denize dökmekten bahsediyor. Bu ne terbiyesizliktir. Haddini bil. Sen kimsin? Sen kimi nereden denize döküyorsun? Sana adım attırmazlar, sen bu milleti ne zannediyorsun? Sen ne biçim Genel Başkansın, sen bu milletvekiline, şu lafları ettikten sonra kalkıp da ağzının payını nasıl vermezsin? Hani demokrasi? Bu milletin oylarıyla iktidara gelmiş, 14 yıldır bu milletin desteğini alan bir siyasi harekete sen bunu nasıl söylersin."

- "Varsa dosya açıkla, 16 Nisan'dan sonra sana bir faydası olmaz"

16 Nisan'da milletin gereken cevabı vereceğini,15 Temmuz'da meydanlardan kaçanların kalkıp da bu milleti denize dökecek mecali bulamayacaklarını söyleyen Erdoğan, "Bir başkası, güya tecrübeli siyasetçi, peygamberlere hakaret ediyor. Ey Baykal yazıklar olsun sana. Genel Başkanları da 15 Temmuz'a 'kontrollü darbe' diyecek, elinde dosyalar varmış. Varsa dosya açıkla, 16 Nisan'dan sonra sana bir faydası olmaz, şimdi açıkla. Ama işi gücü yalan. Ama senin de mumun yatsıya kadar yanacak. Sandık demek bunlar için kabus. Kaçış yok bu kabusu yaşayacaklar. Onların kabusu, benim milletin bayramıdır." dedi.

Erdoğan'ın "16 Nisan'da büyük, müreffef, istikrarlı Türkiye, için evet mi?" diye sorması üzerine alandakiler "evet" diye cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Korkak bezirgan ne kar eder ne ziyan" atasözüne atıfta bulunarak, "Bunların da ne millete ne ülkeye ne kendilerine bir faydası olur. Bizim bu kriz heveslilerine harcayacak tek bir saniyemiz yok. Bizim ülkemizi 2023 hedeflerine, 2053 ve 2071 vizyonlarına taşımak gibi bir derdimiz ve gayemiz var. Bunun için halk oylamasında tarihi bir oy oranıyla ülkemizde değişimin ve yeniliğin kapılarını ardına kadar açacağımıza inanıyorum. Rize'den düşmanları çatlatacak tarihi bir oy bekliyorum. Rize'nin kendisine yakışanı yapacağına inanıyorum. Özellikle hanım kardeşlerime çok inanıyorum. Erkek, bayan, 18-25 arası hepiniz parlamento adayısınız, bunu unutmayın." değerlendirmesinde bulundu.

- Törenden notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından, Rize-Artvin Havalimanı temel atma töreni için TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın hazır bulunduğu Pazar ilçesine canlı bağlantı gerçekleştirildi.

Bu eserin, Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından Türkiye'de deniz üzerine inşa edilen ikinci havalimanı olacağına işaret eden Erdoğan, 2021 sonu, 2022 başı gibi projenin tamamlanacağını söyledi.

Yüklenici firmalara açılış tarihini öne çekmeleri halinde hem kendilerinin hem de hemşehrilerinin mutlu olacağını söylediklerini aktaran Erdoğan, daha sonra TBMM Başkanı Kahraman'a sözü verdi.

Bahtiyarlık dolu bir gün yaşadıklarını ifade eden Kahraman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Rize'nin gelişmesin katkılarından dolayı teşekkürlerini ileterek, eserin hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm temennilerinin kazasız, belasız bir şekilde eserin tamamlanması olduğunu ifade etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan ise yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Havayolu halkın yolu olsun" talimatı üzerine, 25 olan havalimanı sayısını 55'e, 35 milyon olan yolcu sayısını da 185 milyona çıkardıklarını ifade etti.

Erdoğan'ın, "Bununla yetinmeyin, dünya ile rekabet edecek bir havalimanı yapın" dediğini de aktaran Arslan, "Evet, İstanbul üçüncü havalimanı... Dostların gıpta ile izlediği ama ne yazık ki bizi istemeyenlerin kıskançlıkla bazen de çelme takma amaçlı izlediği bir havalimanı devam ediyor." dedi.

Arslan, Erdoğan'ın ülkenin batısında dünya havalimanı yapılırken ülkenin doğusunda, en kuzeyinde Rize ve Artvin'e hizmet edecek denizde bir havalimanı talimatının da olduğunu anımsatarak, alana 85 milyon ton taş dolgu yapılacağını bildirdi.

Havalimanının, dünyada konvansiyonel havalimanları için gereken 3 bine 45 metrelik bir piste sahip olacağını ve yılda üç milyon yolcuya hizmet edeceğini ifade eden Arslan, toplam kapalı alanın ise yaklaşık 40 bin metrekare olacağını söyledi.

Arslan, Erdoğan'ın talimatları çerçevesinde ülkenin her yerine havalimanlarını yaygınlaştırmak adına 6 havalimanın da çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, eserin iki şehir için de hayırlı olmasını dilemesinin ardından temel atma töreni gerçekleştirildi.

Temel atma töreninin ardından toplu açılış törenine geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm eserler Rizemize, Rizelilere adeta yeni bir diriliş muştusu olsun diyorum." ifadesini kullanarak, beraberindeki bakan ve milletvekilleriyle açılışı yaptı.

Tören alanında "Rize seninle, evet" ve üzerinde 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu "Vatan size minnettar" yazan pankartlar dikkati çekti.

Törende Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, bazı milletvekilleri, Vali Erdoğan Bektaş ve Belediye Başkanı Reşat Kasap da hazır bulundu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :