Rekor üstüne rekor kıran altında yükseliş sürecek mi?

Rekor üstüne rekor kıran altında yükseliş sürecek mi?

ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sinyali ve jeopolitik krizler altını yukarı çekiyor. Gram altında yılbaşından bu yana yükseliş yüzde 15'e yaklaştı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziran ayında faiz indirimlerine başlayacağı yönündeki artan beklentiler ve jeopolitik krizler altın fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. Ons altın fiyatı bu hafta 2 bin 195 doları görerek tüm zamanların zirvesine ulaşırken, gram altın fiyatı da 2 bin 250 TL'ye dayandı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın önceki gün ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesindeki sunumunda, para politikasını gevşetmek için gereken güvenden "uzak olmadıklarını" söylemesi altın fiyatlarını yukarı iten en önemli etkenlerden biri oldu.

Dün açıklanan tarım dışı istihdam verileri de altın fiyatlarındaki yükselişi destekledi. Beklentilerin altında kalan veriler, Fed'in faiz indirimlerine daha yakın olduğunu göstererek altının cazibesini artırdı.

Hem ons fiyatlarındaki artış hem de dolar/TL kurundaki yükseliş, yurt içinde TL cinsi altın fiyatlarında da hızlı yükselişi beraberinde getirdi. Gram altın fiyatları dün 2 bin 250 TL'ye dayanırken, haftayı 2 bin 235 TL seviyesinden kapattı. Gram altında sene başından bu yana fiyat artışı yüzde 15'e yaklaştı.

Çeyrek altın 4 bini geçti

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 7,81 artışla 2 bin 235 liraya, cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 16 bin 931 liraya yükseldi.

Geçen hafta sonu 3 bin 410 lira olan çeyrek altının şu anki satış fiyatı 4 bin 112 lira.

Konya Piyasalarında son durum (Zile Döviz)

piyasa.jpg

Altında yükseliş sürecek mi?

Uzmanlar, Fed'in faiz indirimlerinin yakınlaşmasının yanı sıra Orta Doğu ve Ukrayna'daki savaş gibi jeopolitik krizlerin de altın fiyatlarını yukarı çekmeye devam edeceğini öngörüyor.

ING Groep Emtia Stratejisti Ewa Manthey, bu yıl altında güvenli liman talebiyle daha fazla yükseliş beklediklerini belirterek, "Jeopolitik belirsizlikler, devam eden savaşlar ve ABD'deki seçimler altını desteklemeye devam edecek. Altın, istikrarsızlık dönemlerinde enflasyona ve jeopolitik gerilimlere karşı yatırımcının kendini koruması açısından daha cazip olma eğilimindedir." değerlendirmesini yaptı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.